The Incredible Hulk

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Marvel-kustantamon yhden pitkäikäisimmän ja tylsimmän supersankarin meluisa elokuva on sujuvasti ohjattua tuhotoimintaa, joka ei anna tarpeeksi kiinnekohtia viehättääkseen hetken aivot narikkaan -viihdettä pitemmälle.

Möykkääviä möykkyjä tuhoamisesta tykkääville Ang Lee pyrki tuomaan vuoden 2003 Hulk-elokuvaansa filosofisia ulottuvuuksia, mutta joutui pian nostamaan kädet ylös havaittuaan joutuneensa aivan liian syville vesille. Kun siihen yhdistyivät onnettomat tietokone-efektit, oli lopputulos sarjakuvaelokuva, jolle nauroivat niin kriitikot kuin toiminnan ystävät.

Jatko-osa pyrkii häivyttämään yhteydet tuohon floppiin. Se on luopunut järjestysnumerosta, ja on ottanut nimeensä alkuperäisen sarjakuvan lisäadjektiivin. Pakollinen selvitys aikaisemmista tapahtumistakin hoidetaan tyylikkäästi alkutekstien alla. Nopeaksi silpuksi leikatut tapahtumat toiminevat muistin virkistämiseksi edellisen elokuvan nähneille, muiden pitää olla selvillä Hulkin konseptista.

Lyhyesti kerrottuna tarinassa on kyse Bruce Banner -nimisestä tiedemiehestä, joka radioaktiivista säteilyä saatuaan muuttuu jättimäiseksi, vahingoittumattoman väkivahvaksi ja aggressiivisen alkukantaiseksi Hulk-olennoksi. Muodonmuutos tapahtuu stressi- ja tunnekuohutilanteissa. Yhdysvaltain armeija haluaisi eristää olennon eläväksi aseeksi, mutta rauhantahtoinen tiedemies ei salli sitä. Koska hän ei Hulkina pysty kontrolloimaan vihaansa ja pelkää vahingoittavansa lähimpiään, hän piileskelee uuden elokuvan alkaessa keikkatyöläisenä eteläamerikkalaisessa slummissa.

Elämä on asettunut uomiinsa ja vihanhallintaharjoitukset ovat pitäneet sisäisen hirviön kurissa. Salatussa nettiyhteydessä toisen tiedemiehen kanssa Banner yrittää löytää parannuskeinoa. Pieni tarkkaavaisuuden herpaantuminen johtaa kuitenkin Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun hänen jäljilleen. Pakomatkalle jälleen pakotettu Banner päättää vaarasta huolimatta palata kotimaan kamaralle viimeisen oljenkorren varassa.

Hulkin perään hälytettyjen sotilaiden joukossa on itsensä pelkästään kamppailujen kautta määrittelevä ammattitaistelija, joka vihreän jätin voimat todistaessaan kokee herätyksen. Hänen on saatava samanlaiset voimat; silloin hän olisi kaikkien aikojen taistelija. Tim Rothin yksiulotteisesti esittämästä hahmosta tulee näin ollen vastakappale niin Edward Nortonin sympaattiselle Bannerille kuin tämän vihreälle alter egolle.

The Incredible Hulk on hyvin suorasukaista toimintaa. Banner pinnistelee pitääkseen hirviön kurissa, mutta tämän pitää tietty aika ajoin päästä mellastamaan, koska kyseessähän on supersankari elokuva. Juoni koostuu vuorotellen pakenemisesta ja taistelemisesta, paikoin herkistytään hieman Liv Tylerin kanssa, mutta mahtipontisena koko ajan pauhaava musiikki estää kaikki yritykset suvantovaiheiksi.

Louis Leterrier (Transporter, Danny the Dog, Transporter 2) turvautuu kerronnassa hyvin hallitsemaansa intensiiviseen imuun. Hän saa alkupuolen kuvaukset Bannerin elämästäkin tuntumaan jännittäviltä, vaikka kohtauksissa ei pitkään aikaan ole edes kunnon dialogia. Jättihirviöiden ottaessa yhteen elokuvan lopussa jo pitkin elokuvaa esitelty materiaalinen tuho nousee vielä huimempaan potenssiin. Sävy on paljon synkempi ja verisempi kuin esimerkiksi Iron Manissa, ja ikäraja 13 on perusteltu.

Sujuvasta menosta huolimatta jokin tökkii. Suurin ongelma on toimintaähky, joka lopulta alkaa turruttaa valkokankaan räjähdellessä ja heiluessa ja kaiuttimien karjuessa. Kun loppujakson jälkeen vielä havaitsee katsoneensa vain vuoden 2011 Avengers-elokuvan teaseria ilman kunnon alkua tai loppua, voi todeta viihtyneensä hetken ilman minkäänlaista halua palata elokuvan maailmaan enää koskaan.


Aiheeseen liittyvät elokuvat