The Town

9.12.2010 08:00
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 10.12.2010

Yhdysvaltain kuvatuimmat elokuvakaupungit New York, San Francisco, Chicago ja Los Angeles ovat saaneet vakavasti otettavan kilpailijan. Itärannikolla sijaitseva Boston tarjoaa rikoselokuvien taustaksi eurooppalaistyylistä, tiiviisti rakennettua kaupunkimiljöötä ja värikästä historiaa. Puritaanisiirtolaisten perustama Boston on tunnettu rehottavasta rikollisuudestaan: siellä tehtiin takavuosina yli 300 pankkiryöstöä vuodessa. Tilanne on sittemmin rauhoittunut, mutta veriset tarinat elävät.

Viime vuosien Boston-elokuvien kärkeä ovat olleet Clint Eastwoodin Menneisyyden ote (2003) ja Martin Scorsesen The Departed (2006). Ben Affleck sijoitti Bostoniin paitsi vahvan esikoisohjauksensa, monitasoisen rikosdraaman Gone Baby Gone (2007), myös tuoreen elokuvansa The Town. Affleckin, Peter Craigin ja Aaron Stockardin käsikirjoittama vanhan koulukunnan pankkiryöstöelokuva perustuu Chuck Hoganin romaaniin Prince of Thieves (2005), joka sai aiheensa sarjasta aseellisia pankkiryöstöjä 1990-luvun alun Bostonissa.

Bostonin alamaailma on asunut perinteisesti pienellä alueella pahamaineisessa Charlestownin kaupunginosassa, jossa rikolliset tavat ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle ikään kuin verenperintönä. Ben Affleck tulkitsee The Townissa entistä jääkiekkotoivoa ja nykyistä ammattirikollista Doug MacRaytä, jonka suku on irlantilaisrikollisia. Dougin isä (Chris Cooper) istuu kiven sisällä, kauan sitten lähteneestä äidistään Dougilla on vain utuisia muistoja.

The Town alkaa taitavasti ohjatulla pankkiryöstöjaksolla. Affleck tuo heti näyttämölle elokuvan keskeiset henkilöhahmot ja avaa heidän ominaispiirteitään ja tehtäviään tarinassa. Ryöstön suunnitellut Doug toimii pankissa ammattilaisen rauhallisuudella ja turhaa väkivaltaa välttäen, kun taas hänen nelihenkiseen liigaansa kuuluva lapsuudenystävä Jem (Jeremy Renner) käyttäytyy lyhytjänteisesti ja harkitsemattomasti.

Jemin päähänpistosta ryhmä kaappaa panttivangikseen pankinjohtaja Claire Keeseyn (Rebecca Hall). Keesey vapautetaan miltei saman tien, mutta Doug alkaa varjostaa naista varmistaakseen, ettei tämä tiedä liikaa. Dougin ylenpalttinen kiinnostus Clairea kohtaan kirkastuu viimeistään siinä vaiheessa, kun hän paljastumisen riskin uhallakin antautuu juttusille naisen kanssa. Kaksikko aloittaa suhteen, josta tulee kummallekin käänteentekevä.

The Townin kuvaama rikollisten maailma on ehdottoman miehinen. Naiset ovat koristeita, viihdykkeitä ja häilyviä sivullisia, jotka voivat hyödyntää vain ulkoisia avujaan ja seksuaalisuuttaan miesten huomion voittaakseen. Omillaan he eivät usko olevansa mitään.

Jemin sisko ja Dougin entinen heila Krista (Blake Lively) on elintapojensa kuluttama yksinhuoltaja. Kristan vastapari elokuvassa on koulutettu ja omanarvotuntoinen Claire, johon Doug alkaa tuntea vetoa samalla, kun kokee saaneensa tarpeekseen Charlestownin tavoista. Doug painostetaan vielä yhteen ryöstökeikkaan, josta hän toivoo viimeistään.

The Town on mainiosti roolitettu ja henkilöohjauskin toimii. Etenkin Kathryn Bigelown Oscar-palkitussa The Hurt Lockerissa (2008) näytellyt Jeremy Renner esiintyy väkevästi.

Ben Affleck pääsee näyttämään epäilijöille, että on myös osaava näyttelijä. Hän rakentaa rooliaan sävykkäästi ja pienin elein: kasvojen värähdyksin, silmien siristyksin. Rooli muistuttaa pikkuveli Casey Affleckin parhaita suorituksia.

Michael Mannin Ajojahtiin (Heat, 1995) vertautuen The Town etsii ja osoittaa samankaltaisuuksia älyyn ja pelisilmään luottavien rikollisten ja heidän kannoillaan kiirehtivien poliisien toiminnasta. Dougin rikollisliigan perässä on terävä FBI-agentti Frawley (Jon Hamm), josta Affleck Mannista poiketen ei luo kokonaista, Dougin veroista henkilöhahmoa. The Townin näkökulmassa painottuukin lain ulkopuoli. Elokuvan sankari on yksiselitteisesti Affleckin Doug MacRay – rikollinen, jolla on tunteet.

Niina Holm

Tähdet: ★★★★

The Town – Traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa