The Watchers

M. Night Shyamalanin tyttären esikoisohjaus osoittaa, ettei omena ole pudonnut kauas puusta – hyvässä ja pahassa. Onneksi suurimmaksi osaksi hyvässä. (Ikäraja K-16)

7.6.2024 11:19
MAA VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 07.06.2024

Dakota Fanningin esittämä sulkeutunut Mina lähtee työn vuoksi ajamaan halki Irlannin, mutta matka tyssää sakeaan metsään, joka pian salaperäisesti eksyttää hänet. Illan pimetessä hän löytää turvaa oudosta bunkkerista, jossa jo asustaa kolme ihmistä. He latelevat outoja sääntöjä: joka yö verenhimoiset olennot saapuvat tarkkailemaan heitä sisällä olevan valon ja ulkona vallitsevan pimeyden vuoksi peiliksi muuttavan maisemaikkunan läpi. Päiväsaikaan tarkkailun kohteet voivat liikkua metsässä, mutta sieltä on mahdotonta löytää ulos ennen pimeän saapumista.

Kuukausia jumissa olleet ihmiset ovat jo sietokyvyn rajoilla, ja Minan saapuminen sekoittaa dynamiikkaa. Se myös johtaa sääntöjä uhmaavaan toimintaan yllättävin ja pelottavin seuraamuksin.

The Watchers tuo mieleen vuoden 2019 tunnelmallisen The Hole in the Ground -elokuvan, jonka kauhu myös kumpusi irlantilaisista kansanuskomuksista. Ishana Night Shyamalanin esikoisohjaus on sitä kuitenkin huomattavasti toiminnallisempi ja vauhdikkaampi. Se on kiehtovaa monsterikauhua, joka monen lajityyppinsä edustajan tapaan hieman kärsii, kun on aika esitellä hirviöt. Ensikohtaaminen on kyllä kutkuttavan jännittävä.

Ishana Night Shyamalan on harjoitellut elokuvan tekemistä muusikkosiskonsa musiikkivideoiden tekijänä ja isänsä muutaman viimeisen elokuvan apulaisohjaajana. The Watchersissa onkin havaittavissa huomattavasti M. Night Shyamalanin vaikutusta niin hyvässä kuin pahassa. Sen kertoma tarina on lähemmin ajateltuna pöhkö, eikä se pidä vettä vähänkin kriittisemmin ajateltuna. Samalla se on kuitenkin kerrottu niin vetävästi ja tunnelmallisesti, ettei katsoja voi olla tempautumatta mukaan. Selvästikin myös Ishana Night Shyamalania on siunattu isälleen tyypillisellä kyvyllä uskoa siihen mitä on kertomassa niin, että se välittyy myös katsojalle oli aihepiiri miten päätön tahansa.

Harmillisesti Ishana Night Shyamalan ei selvästikään täysin luota kuvaan kerronnan välineenä. Asioita selitetään pitkään ja perusteellisesti ääneen silloinkin, kun se ei ole tarpeen tai keskustelukumppani on eläin. Ainut rautalangasta vääntämättä jäävä teema on Minan äitiin liittyvä kuvasto ja nuoren naisen vapaa-ajallaan harrastama toiminta, jotka elokuvan myötä antavat katsojalle mahdollisuuksia tehdä mielenkiintoisia johtopäätöksiä. Ne jotenkin kuitenkin unohtuvat matkan varrella.

Kerronnallisista epävarmuuksista huolimatta The Watchers on ensimmäiseksi yritykseksi sen verran sujuvaa ja tunnelmallista kauhufantasiaa, että sille melkein olisi halunnut antaa neljännenkin tähden. Ehkä sitten seuraavalla kerralla – sitä jää joka tapauksessa mielenkiinnolla odottamaan.

Jouni Vikman

The Watchers -elokuvan traileri

Lisää luettavaa