The Woman King

The Woman King on Gina Prince-Bythewoodin toimintaeepos ja eräs vuoden viihdyttävimpiä elokuvia. Viola Davis on teräksinen kenraali Nanisca, joka johtaa hurjaa naissoturijoukkoa. (Ikäraja K-16)

24.11.2022 09:56
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 25.11.2022

Gina Prince-Bythewoodin The Woman King on tarina agojie-sotureista afrikkalaisessa Dahomeyn valtakunnassa 1800-luvulla. Agojie oli täysin naisista muodostettu armeijayksikkö, joka suojeli Dahomeyn kuningasta, ja heidät tunnettiin erityisen vahvoina ja julmina sotureina.

Violas Davis esittää Naniscaa, agojien kenraalia. Nanisca on taisteluissa kovettunut ja emotionaalisesti lukossa oleva nainen, joka tekee parhaansa kouluttaakseen uuden sukupolven suojelemaan Dahomeyta. Uusien alokkaiden joukossa on Nawi (Thuso Mbedu), joka kapinoi agojien tapoja vastaan.

Izogie (Lashana Lynch) ja Amenza (Sheila Atim) opettavat alokkaille sodan alkeita, kun Nanisca yrittää vakuuttaa uuden kuninkaan, Ghezon (John Boyega), jättämään orjakaupan Dahomeyn historiaan. Samaan aikaan Oyon keisarikunta uhkaa Dahomeyn rauhaa.

The Woman King on monella tapaa rikas elokuva. Se on visuaalisesti dynaaminen; elokuvan taistelukohtaukset on upeasti koreografioitu ja vaikuttavasti kuvattu. The Woman King on myös erityisen brutaali. Ensimmäinen taistelukohtaus vakiinnuttaa saman tien agojie-sotureiden häikäilemättömyyden ja armottomuuden.

Elokuva kuvaa osittain todellista historiaa mutta esittää myös eräänlaisen fantasian siitä. Dahomey oli oikea valtakunta, jota agojiet suojelivat, mutta elokuva dramatisoi tapahtumia ja ehkä myös vähättelee Dahomeyn osaa orjakaupassa. Prince-Bythewoodin elokuva esittää Naniscan sekä Boyegan Ghezon oikeanmielisinä, synnittöminä sankareina. Fantasiana The Woman King toimiikin erinomaisesti.

Viola Davis on, odotetusti, sensaatiomainen Naniscan roolissa. Davis on huimassa fyysisessä kunnossa, ja onkin hienoa nähdä 57-vuotias Davis heiluttelemassa viidakkoveistä tällaisessa elokuvassa. Hollywood usein aliarvioi yli 40-vuotiaita naisia, joten ehkä The Woman King näyttää, että heistä on vielä moneksi.

Vaikka Davis onkin hyvä, Lashana Lynch varastaa shown Izogien roolissa. Lynch on lämmin, hauska ja vangitseva. Myös Thuso Mbedu on erinomainen Nawin roolissa. Elokuvassa on paljon hahmoja ja jokainen on hienosti näytelty, mikä saa The Woman Kingin tuntumaan hieman turhan täyteen ahdetulta.

Elokuvan tarina on sopivan mukaansatempaava, mutta loppua kohden se muuttuu siirappiseksi. Prince-Bythewood ja käsikirjoittaja Dana Stevens tekevät heti alussa selväksi, että nämä naiset eivät ole äitejä tai kodin hengettäriä vaan pelottomia sotureita. Loppua kohden Stevensin käsikirjoitus alkaa turhauttavasti vihjailla, että ehkä agojie-soturit voisivat kuitenkin olla molempia.

Prince-Bythewoodin elokuva on silti ensiluokkaista viihdettä. Davisin johtama näyttelijäkaarti tekee upeaa työtä, ja The Woman King on erityisen komea toimintaelokuva. Terence Blanchardin musiikki säestää toimintaa mukavasti ja kyseessä on varma, vaikuttava kokonaisuus.

Maria Lättilä

The Woman King -elokuvan traileri

Lisää luettavaa