Thomas

GENRE ENSI-ILTA 20.11.2009 TÄHDET

Hidas ja askeettinen elokuva yksinäisestä vanhasta miehestä ottaa kantaa ihmisarvoiseen elämään.

Suomalaisen elokuva- ja teatterimaailman suurmiehen, Lasse Pöystin, esittämä Thomas on kellariyksiössä asuva vanha mies. Kontaktit muihin ihmisiin ovat lähinnä kiusallisia, ja yhteydet omiin läheisiin ovat katkenneet tragediaan, joka avautuu hiljalleen ja muodostuu lopulta koko tarinan selkärangaksi.

Toiminnallisempaan kuvaan tottuneen katsojan haastava arjen hitaus ja sitä taltioivat pysähtyneet, askeettisen kauniit kuvat rakentavat pienin vedoin kuvaa katkerasta yksinäisyydestä ja ihmisten itselleen rakentamista kuorista.

Miika Soinin lopputyö Taideteollisen korkeakoulun elokuva- ja lavastustaiteen osastolle ottaa kantaa ajankohtaiseen keskusteluun oikeudesta ihmisarvoiseen elämään myös kalkkiviivoilla. Toisaalta sen viiltävä yksinäisyyden kuvaus kysyy onko elämällä letkuista vapaana laitosten ulkopuolellakaan mitään arvoa, jos sitä ei voi jakaa kenenkään kanssa.

Vaikka Thomas viljelee harvakseltaan hyvin mustaa ja kuivaa huumoria, pakostakin toivoisi asiansa selvästi osaavan 36-vuotiaan Soinin seuraavan projektin sisältävän huomattavasti enemmän elämäniloa.