Those Who Wish Me Dead

/ GENRE , , ENSI-ILTA 21.05.2021 TÄHDET

Trilleri, joka tuntuu kehossa fyysisenä painona. Elokuva hengästyttää, tekee pahaa ja jännittää.

Tässäpä on todella häijy tekele elokuvaksi. Taylor Sheridanin ohjaama ja Sheridanin sekä Michael Korytan ja Charles Leavittin käsikirjoittama Those Who Wish Me Dead on ilkeä, fyysinen ja painostavan tulinen trilleri. Eipä kyllä yhtään yllätä, että leffa on päätynyt maailmalla tiedostavien kriitikoiden hampaisiin. Sen verran väkivaltaisesti elokuvan naishahmoja käsitellään.

Sheridan on jo aiemmin osoittanut, ettei hän taida juuri välittää maailman menosta vaan tekee juuri sellaisia elokuvia kuin haluaa. Hän ei välitä onko väkivallan kohteena mies, nainen, lapsi tai eläin, kunhan sillä saadaan vietyä tarinaa eteenpäin.

Sheridanin käsikirjoitukset (Sicario, Hell or High Water, Sicario 2: Soldado) ovat rosoisia kertomuksia rikollisista ja lainvalvojista sekä siitä moraalisesta harmaasta maastosta, jossa hyvää tai pahaa ei voida määritellä.

Hänen ohjaus- ja kirjoitustyönsä (Wind River, Those Who Wish Me Dead) ovat samasta puusta veistetty. Sheridan ei päästä katsojiaan helpolla vaan iskee nyrkkinsä kerta toisensa jälkeen palleaan.
Tällä kertaa Sheridanin käsittelyyn on päätynyt Angelina Jolie. Jolie esittää kovapäistä ja äijämäistä lentokoneesta metsäpaloja sammuttamaan hyppäävää palonaista. Smokejumpereiksi heitä englanniksi kutsutaan.

Hannahilla on oma ristinsä kannettavanaan, minkä takia hänet on passitettu syrjäiseen palotorniin vahtimaan metsää. Naisen traumaa puretaan takaumien avulla ehkä liikaakin. Vähemmälläkin tulisi kyllä selväksi.

Käypä eräänä päivänä niin, että Hannah törmää metsässä nuoreen Connoriin (Finn Little), joka pakenee isänsä tappaneita hallituksen hämärämiehiä (Aidan Gillen ja Nicholas Hoult). Keinoja kaihtamattomat miehet ovat pian kaksikon jäljillä, eikä sivullisilta uhreilta vältytä. Poika tietää liikaa. Korkeamman tason korruptiosotkut uhkaavat paljastua. Tietenkin myös jättimäinen metsäpalo aiheuttaa erinäisiä harmeja.

Gillen ja Hoult ovat kevyesti lähihistorian kusipäisimmät valkokangaspahikset. Game of Thronesista tuttu Gillen esittää mulkeroa pomomiestä ja Mad Max: Fury Roadissa ilmiömäisen roolin vetänyt Hoult on hänen tappava oikea kätensä. Kaksikko ei välitä oletko nainen, raskaana, lapsi tai seriffi. Kaikki menee. Todisteet on pyyhittävä pois.

Meininki äityy paikoitellen niin raa’aksi, että jopa tällainen paatunut genre-elokuvien erikoismies huomasi puristavansa penkkiä jännityksen vallassa. Those Who Wish Me Dead on kylmin ja häijyin elokuva, joka on pitkään aikaan tehty.

Löytyy elokuvasta toki omat lapsukset, kuten aivan turhanpäiväiset salamakohtaukset, mutta kokonaisuus onnistuu pamauttaman ilmat keuhkoista sen verran tehokkaasti, ettei tätä voi kuin suositella toiminnallisten trillereiden ystäville.

Niko Ikonen


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat