Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus

4.11.2011 12:47
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 04.11.2011

Tintti-sarjakuvan valkokangasversio kolmiulotteisena digianimaationa ei välttämättä aluksi kuulostanut hyvältä ajatukselta – siitäkään huolimatta että tekijöinä on kaksi elokuvan suurinta kultasormea: Steven Spielberg ohjaajana ja Peter Jackson tuottajana. Vauhdikas trailerikaan ei etukäteen oikein vakuuttanut.

Valmis elokuva kuitenkin yllättää. Yksisarvisen salaisuus on täydellisyyttä hipova animaatioseikkailu, jossa yhdistyvät Hergén luoma uniikki sarjakuvamaailma sekä Spielbergin ja Jacksonin taianomainen kosketus.

Elokuvalle on annettu alaotsikko Yksisarvisen salaisuus, mutta käsikirjoituksessa on aineksia myös albumeista Kultasaksinen rapu ja Rakham Punaisen aarre.

Spielbergin hovisäveltäjä John Williamsin musiikin säestämän tyylikkään alkutekstijakson jälkeen katsoja viedään 1930-luvun Belgiaan. Tintti (äänenä Jamie Bell) ostaa torilta Yksisarvinen-nimisen purjelaivan pienoismallin, ja välittömästi ilmaantuu ihmisiä, jotka haluavat saada sen käsiinsä.

Pienoismalliin liittyy salaisia viestejä, jotka johtavat muinaisen aarteen jäljille. Belgialaisreportteri ajautuu koiraystävänsä Miloun kanssa seikkailuun, joka vie maailman merille ja kaukaisiin maihin. Albumeista tutut sivuhahmot kapteeni Haddock (Andy Serkis) ja etsiväkaksikko Dupond & Dupont (Simon Pegg ja Nick Frost) antavat Tintille taustatukea ja tuovat mukaan koomista väriä.

Filmatisointi sisältää enemmän toiminnallisia kohtauksia kuin sarjakuvat. Spielbergin Indiana Jones -seikkailut tulevat paikoin vahvasti mieleen. Brittiläinen käsikirjoitustiimi (Steven Moffat, Edgar Wright ja Joe Cornish) on yhdistellyt eri elementtejä taitavasti. Spielberg kuljettaa tarinaa hengästyttävän vetävästi, ja katsojan silmien eteen tuodaan valtava määrä ihastuttavia yksityiskohtia. Isot ja pienet purjealukset, 1930-luvun katukuva ja eksoottiset maisemat on toteutettu kekseliäästi ja luovasti. Ja mikä tärkeintä: animoidut hahmot ovat harvinaisen sielukkaita: ne elävät ja hengittävät.

Tintti-elokuvista on suunniteltu trilogiaa. Seuraavan osan ohjaa Peter Jackson ja kolmannen näillä näkymin Jackson ja Spielberg yhdessä. Jatko-osien tulevaisuus riippuu kuitenkin ensimmäisen osan menestyksestä. Yhdysvalloissa ei tunneta Tinttiä kovin hyvin, ja Hollywoodin sarjakuvafilmatisoinneissa tunnutaan keskittyvän pelkkiin supersankareihin. Mutta vaikka Tintillä ei ole supervoimia, tämä elokuva päihittää kaikki viime aikojen sarjakuvafilmatisoinnit, joten toivotaan, että trilogia toteutuu.

Jussi Huhtala

Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus – Traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa