To Leslie

Andrea Riseborough tekee mieleenpainuvan roolin päihderiippuvaisena Leslienä, jonka epätoivoa lottovoitto syventää. (K-12)

9.3.2023 17:23
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 10.03.2023

Yksinhuoltajaäiti Leslie Rowlandin (Andrea Riseborough) elämä muuttuu, kun hän voittaa 190 000 dollaria lottoarvonnassa. Kuusi vuotta myöhemmin Leslie heitetään pihalle halvasta motellista, sillä kukaan ei enää halua lainata hänelle rahaa. Hän päätyy kadulle, nyt jo täysin pennittömänä. Leslien elämän päämääränä on saada rahat riittämään aina seuraavaan alkoholiannokseen.

Elokuvan alussa Leslie on vieraantunut 19-vuotiaasta pojastaan Jamesista (Owen Teague), mutta soittaa tälle päädyttyään kadulle. Poika haluaa antaa äidilleen vielä yhden mahdollisuuden ja majoittaa hänet, jos äiti lupaa olla juomatta.

Michael Morrisin ohjaama indie-elokuva To Leslie kuvaa raadollisesti päihderiippuvuutta sellaisena kuin se on. Leslien repsahduksia ja vieroittautumiseen liittyvää tärinää ja pahoinvointia kuvataan uskottavasti. Oscar-ehdokkuuden roolisuorituksestaan Leslienä napannut Andrea Riseborough on Leslienä vaikuttava, herkkä, raaka, valloittavakin. Katsoja kulkee läpi Leslien mielialan vaihteluiden, epätoivon ja hetkittäisen riemun, toivonkipinän ja sen hiipumisen.

Morris on aikaisemmin tuottanut ja ohjannut esimerkiksi hittisarja Better Call Saulin jaksoja. Hänet tunnetaan myös Perhesiteet-sarjan (Brothers & Sisters) useiden jaksojen ohjaajana.

To Leslie on Morrisin esikoispitkä fiktioelokuva. Morrisin ohjauksessa näkökulma on Lesliessä. Katsoja päätyy matkalle Leslien kompleksiseen mieleen ja päihderiippuvuuden raadolliseen maailmaan. Elokuva tavoittaa erityisen hienosti Leslien sisäisen maailman, jota miljöö ja sen yksityiskohdat tukevat.

Ryan Binacon käsikirjoitus avaa uskottavasti päihderiippuvaisen maailmaa ja jättää sijaa myös yllätyksille. Loppua kohti tarina ei pysy täysin kasassa, mutta Riseborough’n vahva roolisuoritus jää pysyvästi mieleen.

To Leslie näyttää satuttavasti myös sen, kuinka päihderiippuvuus vaikuttaa kaikkiin ympärillä oleviin, perheenjäseniin ja ystäviin, kaikkiin heihin, jotka välittävät ja joutuvat kerta toisensa jälkeen pettymään riippuvaisen rikkomiin lupauksiin.

Yksi käännekohdista Leslien elämässä on se, kun motellia pyörittävä Sweeney (Marc Maron) päättää palkata Leslien töihin, ehkä näyttääkseen Leslielle, että maailmassa on vielä jotain hyvää. Leslie saa jälleen mahdollisuuden muuttaa elämänsä kulkua, mutta pystyykö hän ottamaan sen vastaan?

Riseborough’n vahvan roolisuorituksen lisäksi Owen Teague Leslien James-poikana tekee mieleenpainuvan roolin. Allison Janney on loistava Nancyna, jonka katkeruuden syyt Leslietä kohtaan keriytyvät elokuvassa auki vähitellen.

Susanna Bono

To Leslie -elokuvan traileri

Lisää luettavaa