Toinen jalka haudasta

20.3.2009 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Johanna Vuoksenmaan elokuva on aidosti hauska ja hyväntuulinen kertomus ihmisistä kuoleman äärellä.

  Ohjaaja Johanna Vuoksenmaan kolmas teatterielokuva on riemastuttava tragikomedia, joka käsittelee kuolemaa hillityn huumorin avulla. Kuten ohjaajan aiemmat teokset Nousukausi ja Onni von Sopanen, myös Toinen jalka haudasta on virkistävän lämmin elokuva, jonka keskiössä ovat tavalliset ihmiset.

  Tarinan päähenkilö on parisuhdekriisissä kamppaileva puutarhuri Visa Vuorio (Tobias Zilliacus), joka on kuolemansairas. Hän tutustuu kiehtovaan toimittajaan (Helena Vierikko), joka tekee juttusarjaa kuolevien viimeisistä toiveista. Kuolemaan valmistautuva Visa kutsutaan äkillisesti sairaalaan: testitulokset ovat sotkeutuneet ja hän onkin terve. Visa on riemuissaan yllättävästä käänteestä, mutta kanssaihmisillä on vaikeuksia sopeutua uutiseen.

  Leikillinen elokuva on ilahduttavan myönteinen kuvaus ihmisen elämänhalusta ja pelosta kuoleman edessä. Nokkelaa ja hienovaraista dialogia palvelee poikkeuksellisen vakuuttava näyttelijäkaarti. Herkullisin hahmo on mainion Jarkko Pajusen esittämä Harri, Visan paras ystävä, joka suunnittelee ystävänsä avovaimon uudelleensijoitusta omaksi kumppanikseen. Tarina menettää kuitenkin otettaan loppua kohden, eikä se ole niin koskettava kuin sen soisi olevan. Harrin koomisille suunnitelmille voi hymähdellä vielä pitkään elokuvan jälkeenkin, mutta kokonaisuutena komedia ei ole erityisen unohtumaton.

  Lisää luettavaa