Tom & Jerry

Teknisesti mainiosti toteutettu ja ylenpalttisesti tuotettu yhdistelmä pinnallista näytelmäelokuvaa ja haaleaa tietokoneanimaatiota.

27.5.2021 09:39
MAA / VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 28.05.2021

Tom & Jerry yhdistää klassisen kissa ja hiiri -kaksikon tietokoneanimaatioina näytelmäelokuvaan, jossa he aiheuttavat kaaosta ylellisen newyorkilaisen hotellin henkilökunnan ja asiakkaiden joukossa. Tämä arvio on kirjoitettu alkuperäisen, englanninkielisen version perusteella. On tosin hieman vaikea ymmärtää, miksi sekin tuodaan maahan, koska lapsellisessa kohelluksessa on hyvin vähän mitään aikuisille suunnattua. Pari vitsikästä viittausta muihin elokuviin ovat lähinnä visuaalisia.

Vähän skitsofreeninen tapaus se on muutenkin, sillä animaatio-olentojen kohellus jää vähän väliä sivuun, kun pitää jännittää, onnistuuko kunnianhimoinen nuori nainen luomaan uraa huippuhotellissa ja miten upporikkaan somejulkkispariskunnan häät hotellin tiloissa onnistuvat. Lopputulos on outo kokoonkyhäelmä parin eri median vähiten kiinnostavista puolista.

On kumarrettava entistä syvempään 1940- ja 50-lukujen Tom & Jerry -lyhäreille. Uutuuden käytännössä kaikki animoidut yhteenotot ja niiden visuaaliset oivallukset on nimittäin varastettu niistä. Silti, edes huipputeknologian avulla, niihin ei ole saatu samanlaista energiaa ja terävyyttä. Lapsikatsojathan eivät alkuperäisiä taideteoksia tietenkään muista, mutta on surullista, että heille oletetaan riittävän niiden haaleat kopiot. Elokuvan tekijät lienevät sekoittaneet iskevyyden hakkaamiseen, sillä yhtään kohtausta ei saada lopetettua ilman jonkinlaista itsetarkoituksellista tuhoa tai hakkaamista ilman ideaa.

Tuotantoarvoja on sentään kehuttava, sillä elokuva on hienosti kuvattu ja lavastettu – jälkimmäinen on jopa ylenpalttisen pursuavaa. Tom ja Jerry sekä kaikki muut elokuvan eläimet on istutettu tietokoneilla kuvaan erittäin hyvin.

Chloê Graze Moretz ja Michael Peña ovat hyviä näyttelijöitä, jotka pelastavat huonojakin elokuvia, joihin liian usein eksyvät – kuten nytkin. Rob Delaney on hyvä hotellinjohtaja ja Saturday Night Live -uutisankkuri Colin Jost jopa yllättää lapsellisena sulhona. Silti on surullista, että lapsille suunnatusta animaatiosankareiden nimikkoelokuvasta jäävät mieleen ihmisnäyttelijät.

Jouni Vikman

Tom & Jerry -elokuvan traileri

Lisää luettavaa