Totuus vai tehtävä

Täydellinen kauhuelokuva itseään toistavien jenkkiyliluonnollisuuksien ystäville, jotka eivät halua pelätä tai pelästyä.

4.5.2018 16:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 04.05.2018

Joukko amerikkalaisia opiskelijoita lähtee Meksikoon viettämään ystävien kesken viimeistä yhteistä lomaa ennen koulun päättymistä. Bilettämisen keskellä he päätyvät vanhaan, ränsistyneeseen rakennukseen, jossa he päätyvät pelaamaan kännistä totuus vai tehtävä -leikkiä.

Jo alkoholin sumentaman uhoamisen sävyttämä peli sinänsä tuo ryppyjä ystäväpiirin väleihin, mutta vielä pahempaa on luvassa. Nuoret, ensimmäisenä Lucy Halen (Scream 4, Valehtelevat viettelijät) esittämä Olivia, saavat huomata pelin seuranneen heitä kotiin. Peliä nimittäin riivaa demoni, joka pakottaa siihen suostuneet yksi kerrallaan jatkamaan totuuden puhumista tai yllytystemppujen tekemistä.

Pelistä ei voi kieltäytyä kuoleman uhalla, mutta yhtä lailla demonin määräämät tehtävät voivat koitua kohtaloksi. Totuudenkaan valitseminen ei ole hyvä ratkaisu, sillä riivaaja valikoi hetken ja aiheen aina niin, että se loukkaa jotakuta pelivuorossa olevalle tärkeää ihmistä.

Periaatteessa idea ei ole huono, ja paikoin elokuvassa onkin havaittavissa yritystä. Valitettavasti siinä on kaksi pahaa puutetta: se on huonosti toteutettu eikä se ole juuri lainkaan pelottava.

Elokuvalla on neljä käsikirjoittajaa, joista yksi on myös sen ohjaaja Jeff Wadlow. Kukaan heistä ei vielä ole saanut aikaiseksi mitään nerokkaana pidettävää, ja suurimmaksi osaksi he tulevat tv:n maailmasta (elleivät ole vallan ensikertalaisia kynäilijöitä). Heidän suurimmat meriittinsä tulevat tuottajana toimimisesta, mikä selittänee rakenteen löysyyttä. Vastuulliset osaavat kyllä pitää huolen siitä, että kohtauksissa on kaikki tarvittavat elementit kohdillaan, mutta niiden rytmitys ja ketjutus sujuvaksi ja jännitteitä rakentavaksi kokonaisuudeksi on täysin hukassa.

Tuntuu, että konseptia on käsitelty kuin kunnianhimotonta tv-sarjaa: hahmot ja lähtökohta esitellään nopeasti hahmotellen ja kiitettävän toimivasti. Sen jälkeen toistetaan samaa aihetta, jossa demoni usuttaa hahmot yksi kerrallaan tekemään tai sanomaan jotain riskialtista, kunnes on aika solmia langanpäät jättäen kuitenkin seuraavan tuotantokauden mahdollisuuden auki.

Wadlow on aikaisemmin ohjannut muun muassa Kick-Ass 2:n, joka ristiriitaisesta vastaanotostaan huolimatta oli sentään härskin väkivaltainen. Totuus vai tehtävä on tehty amerikkalaisille lapsille, joten siinä ei ole kuolemista huolimatta verta muuta kuin pienten naarmujen muodossa.

Mukana on yksi siveellinen seksikohtaus, ja jopa äkkisäikytykset loistavat poissaolollaan. Böö-hetket on pohjustettu todella läpinäkyvästi, eikä niitä edes ole leikattu niin teräviksi, että ne toteutuessaan säikäyttäisivät muita kuin sellaisia, jotka eivät koskaan aikaisemmin ole nähneet vastaavia amerikkalaisia teinipelotteluja. Suomalainen ikäraja on todennäköisesti asetettu vain siksi, että K12-kauhuleffa tuntuu hölmöltä ajatukselta.

 

Totuus vai tehtävä -elokuvan traileri

Lisää luettavaa