Tuntematon emäntä

2.2.2011 09:12
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 4. helmikuuta

Elina Kivihalmeen Tuntematon emäntä nostaa pintaan ajatuksia ja kiitollisuuden tunteen. Dokumentti on meille helppoon elämään tottuneille todellinen aarre, joka kannattaa katsoa. Omaa isoäitiä ja äitiäkin on helpompi ymmärtää, kun tietää mistä he ovat tulleet ja minkälaisen historian eläneet.

Tuntematon emäntä on kertomus isoäitiemme sotakokemuksista ja ponnisteluista pitää Suomen maa toiminnassa sillä välin, kun noin 75 prosenttia maatilojen työvoimasta oli rintamalla. Naiset pitivät yllä maanviljelystä, karjanhoitoa, puuhuoltoa sekä metsätöitä. Tämän lisäksi he huolehtivat usein lähes kymmenhenkisestä lapsikatraasta sekä suvun vanhuksista.

Dokumentissa on voimakkaasti läsnä naisten uhrautuminen sekä miesten puhumattomuus, joka jäi elämään meidän päiviimme asti. Miehet palasivat sodasta sielut haavoilla, joita ei parantanut mikään. Vaikeneminen saattoi pitää painajaiset loitolla. Naiset, jotka ottivat miehiensä riekaleet vastaan, olivat tuomitut elämään muuttuneiden persoonien kanssa. Vaikka sota olikin ohi, sen jäljet eivät poistuneet miehistä koskaan.

Dokumentissa lomittuvat keskenään aikansa urheiden naisten haastattelut ja arkistomateriaali. Vaikka historiaa kerrotaan pääasiassa Kivihalmeen oman suvun kautta, myös suurempi kuva välittyy. Sotien aikana maamme oli täynnä vastaavia kuntia kuin mistä dokumentissa kerrotaan. Dokumentti saattaa myös antaa vastauksen siihen mistä johtuu suomalaisia leimaava taipumus suorittamiseen, ahkeruuteen ja tunnollisuuteen.

Inderjit Kaur Khalsa

Tähdet: ★★★

Tuntematon emäntä – Traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa