Up in the Air on särmikäs mutta kevyt

29.1.2010 15:48
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Kanadalainen ohjaaja-käsikirjoittaja Jason Reitman tunnetaan satiirisista elokuvistaan. Vuonna 2005 ensi-iltansa sai miehen ensimmäinen pitkä elokuva, kahdella Golden Globe -pystillä palkittu Thank You for Smoking, joka käsittelee tupakkateollisuutta karismaattisen lobbarin näkökulmasta. Vuonna 2008 Reitmanin ohjaama teiniraskaudesta kertova komedia Juno voitti parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscarin. Niin ikään satiirisen ja samalla sydämellisen Up in the Air -elokuvan myötä Reitman palaa ensimmäisen kokoillan elokuvansa korporatiiviseen maailmaan.

  Hurmuriroolit taitava George Clooney on Ryan Bingham, itsevarma ja sukkelasanainen yrityssaneerausammattilainen. Suurten yritysten johtajat kutsuvat Ryanin paikalle silloin, kun he eivät itse uskalla irtisanoa alaisiaan. Ryan rakastaa elämäänsä tien päällä, vaikka työnkuvaan kuuluukin potkujen antaminen ihmisille, jotka eivät usein niitä ansaitse. Matkustaminen kuitenkin kielletään irtisanomisyrityksen kehittäessä uusia toimintatapoja, joiden takana on nuori ja innokas Natalie (Anna Kendrick). Ryan ei haluaisi luopua elämäntyylistään, sillä hän on juuri saavuttamassa lentoyhtiön kymmenen miljoonan kanta-asiakasmailin rajan ja tavannut vastustamattoman kanta-asiakaslentäjänaisen (Vera Farmiga).

  Up in the Air ja Reitman ovat saaneet parhaan draamaelokuvan, parhaan ohjaajan ja parhaan käsikirjoituksen Golden Globe -ehdokkuudet. Ei ihmekään, sillä elokuva on särmikäs mutta samalla kevyt valtavirtadraama, joka pureutuu ajankohtaisiin aiheisiin tarpeeksi vakavasti mutta myös sopivan humoristisesti. Reitmanin irtisanomiskohtaukset ovat erityisen onnistuneita. Useimmissa on ammattilaisnäyttelijöiden sijaan tavallisia ihmisiä, jotka ovat joskus menettäneet työnsä. Ihmisten tunteita ja reaktioita käytetään lähinnä rytmittämään elokuvan kerrontaa, ja niistä kaivetaan esiin koomisia piirteitä. Tästä huolimatta reaktiot tuntuvat koskettavilta ja rehellisiltä.

  Elokuva ei todennäköisesti olisi yhtä vakuuttava tai viihdyttävä ilman sen erinomaisia näyttelijöitä, jotka saivat myös Golden Globe -ehdokkuudet. George Clooneyn (parhaan miespääosan ehdokkuus) lämmin mutta samalla kiusoitteleva charmi toimii aina, vaikka se tuntuukin välillä liian laskelmoidulta. Clooney patsastelee ehkä näennäisesti valokeilan keskipisteessä, sillä elokuvan todelliset tähdet ovat Vera Farmiga ja Anna Kendrick (parhaan naissivuosan ehdokkuudet). Farmigan ja Clooneyn välinen sanailu on herkullista, mutta viettelevän vetovoimainen Farmiga vetää pidemmän korren kiinnostavuudessa. Kendrickin hahmo on yhtä aikaa ärsyttävä, säälittävä ja ennen kaikkea samastuttava. Nuori lupaus on uskottava draamanäyttelijä, joka pääsee esittelemään myös harvinaislaatuisen osuvia komediennen kykyjään.

  Moniulotteisten naishahmojen merkityksellisyys korostuu erityisesti elokuvan loppupuolella. Samalla kun Ryanin vauhti hyytyy ja hän ryhtyy pohtimaan elämäntapansa mielekkyyttä, myös elokuvan aiemmin vetävä kerronta hidastuu turhankin yksioikoiseksi. Suurimman osan ajasta kerronta soljuu eteenpäin yhtä sulavasti kuin muka kaikkitietävän Ryanin näennäisen yksinkertainen ja onnellinen elämä, kunnes ote hellittää naishahmojen siirryttyä taka-alalle. Clooneyn karisma toimii elokuvan ajan, mutta hänen roolisuorituksensa ei ole erityisen mieleenpainuva. Farmigan ja Kendrickin roolisuorituksia on sen sijaan mahdotonta unohtaa.

  Essi Peltola

  Tähdet: ★★★★

  UP IN THE AIR
  YHDYSVALLAT 2009
  OHJAUS Jason Reitman
  KÄSIKIRJOITUS Jason Reitman, Sheldon Turner, perustuu Walter Kirnin romaaniin
  PÄÄOSISSA George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman, Amy Morton, Melanie Lynskey
  GENRE Draama
  IKÄRAJA S
  KESTO 1 t 51 min
  ENSI-ILTA 29. tammikuuta

  Lisää luettavaa