Väkivallan vuosi

29.4.2015 14:08
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 01.05.2015

Elokuvan nimi on Väkivallan vuosi, mutta siinä ei ole kovin paljon väkivaltaa – ainakin vähemmän kuin amerikkalaisissa rikoselokuvissa yleensä. Ei se tosin taida edes olla rikoselokuva. Enemmänkin Väkivallan vuosi muistuttaa oikeussalidraamaa. Tai ehkä ei sitäkään, sillä juonikuvioon kuuluvasta oikeusjutusta huolimatta oikeussaliin asti ei päästä.

No, lajityypistä viis. Väkivallan vuosi on yksinkertaisesti hyvä elokuva.

Väkivallan vuosi sijoittuu vuoden 1981 New Yorkiin. Ja itse asiassa nimi on siinäkin harhaanjohtava, että se keskittyy vain muutamaan talviseen päivään.

Coen-veljesten Inside Llewyn Davis -elokuvassa pääosaa esittänyt Oscar Isaac on latinalaisamerikkalainen maahanmuuttaja Abel Morales. Hän on eräänlainen hienostunut versio Tony Sopranosta. Siinä missä Tony Soprano harrasti jätteenhuoltobisnestä, Abelin pieni yritys on keskittynyt lämmitysöljyn myyntiin. Standard Heating Oil työskentelee lain harmaalla alueella, koska kaikki kilpailijatkin tekevät niin. Alalla vallitsevat villin lännen lait. Lämmitysöljybisnes kuvataan hämäräperäisenä kartellina, jonka sisällä sovitaan asiat kuin mafiaperheiden kesken.

Bisnekseen Abel on päässyt vaimonsa Annan (Jessica Chastain) kautta. Annan isä on brooklynilainen gangsteri, joka venytti lakia hieman liian pitkälle ja istuu nyt pitkää vankilatuomiota. Abel on saanut firman johtoonsa, mutta Annalla on vahva ote isänsä perustamassa yrityksessä. Anna on eräänlainen talousjohtaja, joka pitää huolta siitä, että kirjanpito on kunnossa. Hänet nähdäänkin jatkuvasti naputtelemassa laskukonetta.

Abel yrittää johtaa firmaa kunnianhimoisemmin kuin appiukkonsa. Kuvaavassa kohtauksessa Abel opettaa alaisilleen, miten asiakkaat voitetaan liikeneuvottelussa puolelleen.

”Muistakaa katsekontakti ja pitäkää se kauemmin kuin on tarpeen”, hän opettaa. ”Jos asiakas tarjoaa jotain juotavaa, valitkaa aina hienostuneempi vaihtoehto, koska yrityksemmekin on sitä”.

Abel muistuttaa koko ajan, ettei hän ole gangsteri vaan liikemies. Mutta niinhän Michael Corleonekin vakuutteli Kummisedässä. Abelin itsevarmassa mutta kohteliaassa käytöksessä onkin paljon samaa kuin Michael Corleonessa. Ja aivan kuin Kummisedässä, Abelilla on oma consiglieri, kokenut lakimies ja uskollinen oikea käsi Andrew (veteraaninäyttelijä Albert Brooks).

Abelin yritys on joutunut vaikeuksiin. Polttoöljyä kuljettavia säiliöautoja aletaan kaapata. Kalliit lastit katoavat pimeille markkinoille. Naamioitunut hahmo tunkeutuu Abelin komeaan huvilaan, ja hänen perheensä joutuu vaaraan. Abel hakee apua viranomaisilta, mutta piirisyyttäjä (David Oyelowo) kääntääkin asian häntä vastaan. Abelin yritys saa vakavia syytteitä – eivätkä ne perusteettomia olekaan.

Ohjaaja-käsikirjoittaja J.C. Chandor teki läpimurron jo ensimmäisellä elokuvallaan Margin Call (2011). Finanssikriisistä kertova draama sai Oscar-ehdokkuuden parhaasta käsikirjoituksesta. Toinen ohjaustyö, purjehdusonnettomuuteen joutuvasta miehestä kertova All is Lost (2013) herätti huomiota Robert Redfordin roolisuorituksella, jonka jäämistä pois Oscar-kisasta pidettiin suurena vääryytenä.

Väkivallan vuosi on ensimmäinen Chandorin elokuva, joka tulee Suomessa teatterilevitykseen. Se on hienoa jatkoa Chandorin vahvasti alkaneelle uralle. Ajankuva on rakennettu upeasti. Oscar Isaac vakuuttaa vähäeleisellä karismallaan. Lahjakas Jessica Chastain ei jää hänen varjoonsa.

Ennen kaikkea Chandor ohjaa varmalla otteella. Tunnelma on intensiivinen alkuhetkistä lähtien. Rikosdraaman tekijänä Chandor on Francis Coppolan, Martin Scorsesen ja William Friedkinin hengenheimolainen.

Väkivallan vuosi -elokuvan traileri

Lisää luettavaa