Vallan kääntöpuoli

19.1.2012 10:15
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 20.01.2012

Kohta parikymmentä vuotta Hollywoodin ykkösnimiin kuulunut George Clooney on viimeisen vuosikymmenen aikana siirtynyt näyttelijän kengistä myös ohjaajaksi. Vuonna 2002 valmistunut Salaisen agentin tunnustukset oli jo melko vakuuttavaa työtä. Sen jälkeen Clooney onkin hypännyt ohjaajan penkille tasaisin kolmen vuoden intervallein ja onnistunut nappaamaan työstään jo Oscar-ehdokkuudenkin.

Sopivasti Yhdysvaltojen seuraavien presidentinvaalien alle ajoitettu poliittinen draama Vallan kääntöpuoli on tyylikkään julma näkemys kampanjoinnin maailmasta. Elokuva jatkaa Clooneyn tasokasta linjaa ohjaajana ja näyttää, että miehestä on myös jatkamaan käsikirjoittajana muutaman vuoden takaisen Good Night, and Good Luckin jälkeen.

Vallan kääntöpuoli on tarina poliittista maailmaa pyörittävästä kunnianhimosta, jota värittää lojaalisuuden ja rehellisyyden sekä petoksen ja koston välinen häilyvä raja. Clooneyn esittämän kuvernööri Mike Morrisin taistellessa demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuudesta hänen määrätietoinen lehdistöpäällikkönsä saa pikakoulutuksen likaiseen politiikkaan.

Stephen Meyers – Ryan Goslingin upeasti esittämä idealistinen ja hurmaava lehdistöpäällikkö – on nuoresta iästään huolimatta noussut mentorinsa perässä korkealle. Lojaalius ja päättäväisyys vievät politiikan ammattilaista pidemmälle ja hän on valmis tekemään mitä vain, kunhan vain uskoo tarkoitukseensa.

Kun Stephen saa tietää puolustamansa ehdokkaan riskeeraavan arvonsa ja arvokkuutensa kampanjan pyörteissä, hän joutuu nopeasti oppimaan likaisen politiikan säännöt. Petosten ja korruption syöksyessä kampanjan sekaan lojaalisuus ei olekaan enää itsestäänselvää, ja niin vanhat kuin uudetkin ihmissuhteet joutuvat rankalle koetukselle.

Vaikka elokuvan juoni on monin paikoin hyvin tutun kuuloinen ja liikkuu samalla linjalla muiden poliittisten draamojen kanssa, se poikkeaa tyylilajinsa tutuista normeista yhdellä tapaa. Toisin kuin suurimmassa osassa poliittisia elokuvisa, Vallan kääntöpuolesta ei löydy yhtäkään sankarimarttyyriä. Kukaan elokuvan hahmoista ei jää tässä valtataistelussa puhtoiseksi.

Toimivan tarinan visuaalinen toteutus on myös palkitsevaa katsottavaa. Hienosti kuvatussa elokuvassa valkokankaan täyttävät tyylilajiin sopivat kylmät värisävyt, joiden sekaan on ajoittain ujutettu kirkkaampia väriläiskiä korostamaan valikoituja yksityiskohtia. Myös valaistuksella leikkiminen tuo loistavia mustavalkoisia hetkiä harmaaseen valtapeliin.

Vaikka elokuva onkin täynnä loistavia näyttelijöitä ja hienoja roolisuorituksia, vaikuttavimman työn tekee yksi kuluneen vuoden upeimmista lahjakkuuksista. Viimeksi Drivessa säväyttänyt Gosling jatkaa onnistuneiden roolivalintojensa listaa. Aivan huippuunsa hän ei ehkä pääse, mutta Oscar-ehdokkuuden tasoisesta parhaimmistostaan mies ei kovin kauas jää. Etenkin näyttelijän vähäeleinen ja ilmeillä pelaava tyyli hypnotisoivat edelleen.

Vallan kääntöpuoli -elokuvan traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa