Vampyyrien imussa

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Vampyyrit ovat etenkin nuorten keskuudessa kuuma sana. Ei siis yllätä, että vampyyrien lippulaiva, Twilight-saaga, on saanut oman parodiansa. Vampyyrien imussa -elokuva yhdistää Houkutuksen ja Uuden kuun vääntämällä vitsiä juuri niistä asioista, mistä monet ovat Twilight-saagaa parjanneet.

Elokuvan pääosassa on angstinen teinityttö Becca (Jenn Proske), joka rakastuu vampyyripoika Edwardiin (Matt Lanter). Tosin tämä Edward ei ole mikään Cullen vaan Sullen. Vitsiä on lähdetty tekemään siis jo sukunimestä, sillä sullen tarkoittaa suomeksi muun muassa äreää ja hapanta.

Vampyyrien imussa ei järin naurata ja niinä hetkinä kun se naurattaa, on sitä varten täytynyt nähdä Houkutus ja Uusi kuu. Elokuva onnistuu kyllä parodioimaan alkuperäisiä, mutta vitsien laatu ei päätä huimaa. Vampyyrien imussa etenee aluksi Houkutuksen juonen mukaisesti Edwardin ja Beccan ensikohtaamisesta siihen saakka, kun Becca tapaa muut Sullenit ensimmäistä kertaa. Siinä yhteydessä siirrytäänkin Uuden kuun juoneen edeten Beccan mönkään menevästä syntymäpäiväjuhlasta koituvan eron kautta Beccan masentumiseen ja lopulta parin yhteenpaluuseen. Tosin yhteenpaluu ei tapahdu Italiassa vaan koulun päättäjäistansseissa, joten lopetuksessa on yhdistetty Uuden kuun tapahtumat Houkutuksen lopetuspaikkaan.

Katsojalle Vampyyrien imussa on keino nähdä Twilight-vitsit valkokankaalla. Huomattavan paljon huokaileva teinityttö, paidattomat ihmissusipojat, kimaltelevat vampyyrit ja tietysti osansa saavat Team Edward/Team Jacob-valintansa tehneet tytöt. Välillä hörpätään hieman True Bloodia ja biologian tunnilla luetaankin Vampyyripäiväkirjoja. Lady Gagan, Jersey Shoren tyyppien ja Liisa Ihmemaassa sotkeminen mukaan kummastuttaa. Jos kerran vitsaillaan vampyyreistä, niin eikö olisi ollut sama heittää sekaan Veren vankien Lestat tai itse Kreivi Dracula? Toisaalta, Twilight-saagasta vitsailu on monille hyväksyttävää, koska sen vampyyrit ovat kaikkea muuta kuin elokuvista ja kirjoista tutut perinteisemmät verenimijät.

Ehkä tekijät ovatkin kokeneet, että Twilight-saagasta on helppo tehdä parodia. Eihän heidän ole tarvinnut juuri muuta tehdä kuin liioitella alkuperäisten elokuvien tapahtumia ja henkilöhahmoja ja heittää mausteeksi sekaan muutama muu tämän päivän ”in” juttu. Vampyyrien imussa haiskahtaakin lähinnä rahat mielessä tehdyltä, sillä vampyyrit vetävät väkeä elokuvateattereihin ympäri maailman. Laadulla ei ole niin väliä, kunhan rautaa takoo silloin kun se on kuuma.

Miia Torro

Tähdet: ★★

Vampyyrien imussa. Vampires suck. Yhdysvallat 2010. Ohjaus ja käsikirjoitus Jason Friedberg, Aaron Seltzer. Pääosissa Jenn Proske, Matt Lanter, Christopher Riggi. Genre Komedia. Ikäraja 13. Kesto 1 t 24 min. Ensi-ilta 3.9.2010.
Filmtrailer.com


Aiheeseen liittyvät elokuvat