Vares – Sheriffi

GENRE ENSI-ILTA 07.01.2014 TÄHDET

Yhdeksäs Vares-elokuva on saapunut luoksemme. Etukäteen tosin eri medioissa huudeltiin isompaankin ääneen, että tälläkin kerralla kuvataan kerralla kuuden sarja (kuten vuonna 2010) ja resurssejakin (lue rahaa) piti olla aiempaa enemmän käytössä. Kuten niin usein nämä hienot visiot ja suunnitelmat ovat vain toteutusta vaille valmiita, mutta eivät useinkaan toteudu.

Sheriffi on Reijo Mäen parin vuoden takaisen lännen trilogian avausosa. Jussi Vares saa toimeksiannon murhatun pariskunnan naisen kummitädiltä. Hän haluaa tietää, mitä todella tapahtui, koska poliisi ei luonnollisestikaan pääse tapauksen selvittelyssä eteenpäin. Ja Jussiltahan homma sujuu sutjakkaasti. Toki ajoittain tekee tiukkaa, mutta kiemurat oiotaan selviksi hyvällä ja varsinkin pahalla.

Saksan maalla uraa luonut Hannu Salonen on oiva valinta ohjaajaksi. Hänellä on riittävästi kokemusta etenkin germaanisista tv-dekkareista. Salosen käsissä Sheriffistä muotoutuu suoraviivainen toimintatarina, jossa ei ole tilaa ylimääräisille rönsyille, jotka monesti aiheuttavat turhaa tyhjäkäyntiä Mäen kirjoissa.

Vareksen kantamestan Apteekin urvelot riesapelletkin (Luusalmi ja Alanen) on jätetty rehdisti ansaitulle vähemmälle huomiolle, koska heidän jorinansa harvoin millään tavalla tukevat tarinan kuljetusta. Muista paikoista ei oikeastaan huomaakaan leffan tapahtumamiljööksi Turkua. Sen verran anonyymeja lokaatioita on ulkokohtauksiinkin otettu.

Mäelle ominaisesta dualistisesta Jalluromantiikasta jäljellä on lähinnä nestemäinen osuus. Sekin hyvin maltillisesti annosteltuna ja luontevana osana juonta.

Näyttelijöistä parhaiten suoriutuu Karoliina Blackburn. Kerrankin Vareksen naisrooli on uskottava ja enemmän kuin tasavertainen Jussin rinnalla. Antti Reini laahustaa jälleen kerran leffan läpi Antti Reininä, ei niinkään uskottavana Vareksena.

Todella kummallinen ratkaisu on Vareksissa usein esiintyvän toimittajan roolin säätö. Mäki on kirjoittanut Ruuhion tosielämän Iltalehden toimittajan alter egoksi. Sheriffissä Ruuhiosta on tehty enemmänkin juoruaviisina tunnetun lehdykän sensaatiotoimittaja pitäen roolinimi kuitenkin samana. Vaikea keksiä kyseiselle ratkaisulle muuta selitystä kuin se, että alkuperäisen lehden mediatalo ei ole suostunut tuotantoyhtiön houkutteleviin sponsorointiehtoihin.

Salosen Sheriffi on kutakuinkin niin hyvä elokuva kuin Mäen tarinan pohjalta on mahdollista tehdä. Rujon rähjäiselle dekkarille, jossa hiki haisee katsomoon asti, sopii toivoa näkyvyyttä muissakin EU-maissa.

 Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat