Viikossa aikuiseksi

GENRE ENSI-ILTA 23.01.2015 TÄHDET

Johanna Vuoksenmaasta on viime vuosina tullut yksi menestyneimmistä kotimaisista komediaohjaajista. Pari vuotta sitten ilmestynyt 21 tapaa pilata avioliitto keräsi yli 400 000 katsojaa ja voitti yleisö-Jussin. Televisiosarja Klikkaa mua nousi katsojien suursuosikiksi ja palkittiin Venlalla.

Vuoksenmaan uuden elokuvan pääosassa on Klikkaa mua -sarjassa nähty Minttu Mustakallio. Hänen lisäkseen päähenkilöinä on kokonainen joukko miehiä ja naisia, jotka lähtevät Turun saaristoon seksittömälle ja päihteettömälle aikuistumisleirille.

Etukäteen elokuvaa on sanottu keskimmäiseksi osaksi trilogiaa, jonka 21 tapaa pilata aikuiseksi aloitti. Tarinassa ei kuitenkaan ole muuta yhteistä kuin roolihahmojen monimutkaiset ihmissuhdekuviot ja aikuiselämän kipupisteet.

Mustakallion esittämä Saara on avioliitossaan hylätyksi joutunut nainen, joka työskentelee opinto-ohjaajana. Hän on valmis kokeilemaan jotain uutta ja ”tahtoo vielä kerran rakastella kuumilla kallioilla”. Taneli Mäkelän esittämä Jouko on mikkeliläinen mies mallia 50+. Jouko kuvittelee olevansa vetovoimainen äijä, mutta tosiasiassa hänen taistelunsa ikääntymistä vastaan on aika säälittävää. Iina Kuustonen taas esittää uskovaista neljän lapsen äitiä, joka luulee tulleensa ratsastusleirille. Mukaan mahtuu myös egoistinen rokkaripoitsu Ville (Lauri Tanskanen), saarnaava vegetaristihippi Emma (Essi Hellén), tomera kokki Mervi (Kumman kaa -sarjan Minna Koskela) sekä muutama muu.

Porukka on houkuteltu leirille pramealla esittelyvideolla, jolla symboliset hevoset laukkaavat harjat hulmuten. Leirin arki on kuitenkin jotain aivan muuta. Majoitustilat ovat vaatimattomia, ja kurssin vetäjäksi ilmoittautunut guru (Eppu Salminen) häviää näyttämöltä ennen aikojaan jättäen leiriläiset oman onnensa nojaan.

Asetelmasta seuraa monenlaisia koomisia tilanteita. Sekalainen joukko ei tietenkään tule toimeen keskenään, vaan syntyy erimielisyyksiä ruoasta, nukkumapaikoista ja muista käytännön asioista. Luonnollisesti mukana on myös romantiikkaa sekä onnistuneita ja epäonnistuneita iskuyrityksiä. Ja koska kyseessä on suomalainen elokuva, niin tietenkin nähdään kohtaus, jossa saunotaan ja esitellään estottomasti miesnäyttelijöiden paljaita perseitä ja heiluvia munia.

Tarina etenee sujuvasti, ja roolihahmoista paljastuu vähitellen monenlaisia odottamattomia ominaisuuksia. Loppupuolella mukana on myös surullisia ja dramaattisia käänteitä. Näyttelijät ovat hyviä ja mukavan luontevia, mutta elokuvan ongelma on se, että se ei ole kovinkaan hauska, vaikka sitä kovasti yritetään. Eila, Rampe ja Likka -elokuvan tapaan törmäily lipsahtaa puskafarssin puolelle. Kekseliäät ja yllätykselliset hahmot ovat elokuvan parasta antia.


Aiheeseen liittyvät elokuvat