Viimeinen kierros

16.5.2003 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Miksi englantilaiset ovat keksineet pubit? Päästäkseen ainaisilta sateilta suojaan. Pubeista on sateensuoja-funktion lisäksi muodostunut aikojen saatossa viihtyisiä olohuoneita, joihin etenkin miehet kokoontuvat säännöllisesti oluelle, viskille ja maailman parannukselle. Viimeinen kierros on kunnianosoitus englantilaiselle pubikulttuurille. Sen lisäksi elokuva on kunnianosoitus saarivaltion vanhemman polven näyttelijöiden kuohukermalle.

  Viimeinen kierros on sydämellinen draama, jossa on elämänviisautta. Se on myös road-movie, pubielokuva ja varsinainen useamman hengen muistelmateos. Viimeinen kierros alkaa tietenkin pubista. 50 vuotta parhaat ystävät Ray (Bob Hoskins), Lenny (David Hemmings), Vic (Tom Courtenay) ja Jack (Michael Caine) ovat kokoontuneet pubiin. Nyt ollaan kuitenkin tuopilla totisemmissa merkeissä, sillä porukan moottori Jack on kuollut. Jackin viimeinen toive on, että hänen tuhkansa sirotellaan Margaten satamakaupungissa mereen. Jackin keski-ikäinen poika Vince (Ray Winstone) lähtee harmaiden pantterien kanssa matkalle Margateen. Jackin vaimo Amy (Helen Mirren) ei kykene lähtemään mukaan.

  Matkalla Margateen kolutaan useampi pubi ja muistellaan menneitä. Parhaan ystävän kuolema herkistää pohtimaan omaa elämää ja sen kohokohtia. Matkalla paljastuu myös salaisuuksia.

  Viimeinen kierros on elämänmakuisesti kirjoitettu ja laadukkaasti näytelty. Monesti palkitut veteraaninäyttelijät Bob Hoskins (Pitkä Pitkäperjantai) ja Michael Caine (Oman elämänsä sankari) loistavat tavallisina ukkoina, ja Helen Mirren (Prime Suspect, Gosfor Park) tulkitsee vanhenevan naisen sielunelämää upeasti. Tämä on niitä elokuvia, jotka eivät tunnu ollenkaan elokuvilta, pikemminkin palalta elämää. Tarinan kehittely etenee mukavasti, ja kuuden päähenkilön elämänpolun vaikuttavimmat maisemat avautuvat kohtaus kohtaukselta katsottavaksemme. Ohjaaja Fred Schepisi (Russia House) käsittelee aihettaan vakuuttavasti, älykkäästi ja ilman ylilyöntejä. Mukaan elokuvaansa Schepisi on saanut sovitettua hienosti niin draaman, tragedian, komedian kuin seikkailun elementtejä. Haikean suloista elämä on!

  Lisää luettavaa