Villi tusina

2.4.2004 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Villi tusina on loistokoomikko Steve Martinin uusi perhekomedia isästä, joka yrittää koutsata 12 lastaan ja jalkapallojoukkuetta, vaikka aika ei riitä.

  Koomikko Steve Martin (Uskonpuute, Superhulttio) on yksi maailman parhaita komediantekijöitä. Mies on käsikirjoittanut, tuottanut ja näytellyt lukuisia menestyneitä komedia- ja TV-show-sarjoja, elokuvia ja TV-elokuvia. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Martin on niittänyt menestystä etenkin perhekomedian saralla. Martinin uusin sellainen on Villi tusina, Tusinoittain halvemmalla -tositarinaan perustuva remake 50-luvun hittileffasta.

  Martin on Tom Baker, Illinoisissa maalla asuva suurperheen isä, jolla on vaimo Kate (Bonnie Hunt), 1 koira, 1 jättisammakko ja 12 lasta. Miten tähän tilanteeseen tultiin, selitetään nopsasti elokuvan alussa. Sen jälkeen päästäänkin tiiviin perhe-actionin pariin.

  Tom valmentaa töikseen paikallista pallojoukkuetta, kunnes hänelle tarjotaan unelmajobi vanhan yliopistonsa koutsina suurkaupungissa. Tom suostuu ja perhe muuttaa. Samaan aikaan vaimo Kate saa kirjansa julkaistua ja joutuu pressikiertueelle kahdeksi viikoksi. Tomin vastuulle jää 12 lapsen kanssa selviäminen ilman perheen arkipäivää luotsannutta äitiä.

  Villi tusina on hauska, lämminhenkinen ja reipas koko perheen elokuva. Steve Martin on hyvässä vedossa, ja irrottelee 12 lapsen suurperheen isänä mm. kohtauksessa, jossa suvun isoisoäidin luoman perinteen mukaan lapset syöttävät omenoita baseball-tyyliin isälle, joka sitten mäjäyttää pesäpallomailalla omenat soseena penskojen päälle. Jauzaa! Ja naurattaa ääneen, kuten monessa muussakin hauskassa kohtauksessa.

  Bakerin perhe on täynnä persoonallisia lapsia, joku voisi kehua jopa kauhukakaroiksi. Tilanteita syntyy kuin luonnostaan, ja vauhti on hurjaa. Parhaat roolit on kirjoitettu Martinin lisäksi muille nimitähdille: meikkaaja-stylistin urasta haaveilevalle isosisko Lorrainelle (Hilary Duff), sekä vanhimman tyttären Noran itserakkaalle wanna-be-näyttelijä-poikaystävälle (Ashton Kutcher), joka on umpirakastunut komeaan naamaansa.

  Ohjaaja Shawn Levylla (Just Married, Big Fat Liar) on komedia mukavasti hallussaan, vaikka kuoliaaksi naurattavaa klassikkokomediaa häneltä ei vielä ole syntynyt. Villin tusinan ohjauksellinen heikkous on liian kova vauhti, tyvenen vaiheiden jäädessä minimiin. Tarina itsessään on looginen ja ennalta arvattava. Näyttelijät, aivan nuorimmatkin kouluikäiset, tekevät elokuvasta ihan ok:n omilla hyvin elokuvan henkeen sopivilla suorituksillaan. Jos et siedä lapsia, Villi tusina on sinulle kidutusta alusta loppuun. Muille elokuva on sujuvaa ja viihdyttävää kertakatsottavaa.

  Elokuvan musiikkivalinnat ovat riemastuttavia, ja sopivat tarinan kohtiin kuin sammakko munakkaaseen.

  Lisää luettavaa