Vuohia tuijottavat miehet: Clooney ja McGregor

25.2.2010 11:42
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Grant Heslovin ohjaama Vuohia tuijottavat miehet on farssin muotoon puettu armeijakuvaus, jonka väitetään perustuvan tositapahtumiin. Pohjalla on Jon Ronsonin samanniminen kirja ja sitä seurannut dokumenttisarja, jotka spekuloivat Yhdysvaltain armeijan sotatoimia räikeään sävyyn. Keskeinen teesi on, että armeija olisi viimeisten parinkymmenen vuoden aikana tehnyt useita kokeita, joiden päämääränä on ollut psyykkisten voimien valjastaminen sotilaskäyttöön.

  Elokuvassa puolisonsa yksikätiselle päätoimittajalleen menettänyt reportteri Bob Wilton (Ewan McGregor) lähtee Kuwaitiin tekemään sotaraporttia, kun hän sattumalta törmää omalaatuiseen kaupparatsuun, Lyn Cassadyyn (George Clooney). Täydellistä juttua metsästänyt Wilton on haltioissaan, kun mies paljastuu sotaveteraaniksi ja alkaa kertoa tarinaa armeijan salaisesta jedikoulutuksesta.

  Käy ilmi, että Cassady on koulittu 80-luvulla toimineessa New Earth Armyssa, jonka vetäjänä toimi new age -uskontoihin höyrähtänyt Vietnam-veteraani Bill Django (Jeff Bridges). Ryhmä pyrki hyödyntämään taistelussa psyykkisiä voimia, kuten intuitiota, näkymättömyyttä ja hypnoosia – elokuvan nimi tulee Cassadyn kyvystä pysäyttää vuohen sydän yksinkertaisesti tuijottamalla tätä.

  Djangon ansioituneimmat oppipojat olivat Cassady ja Larry Hooper (Kevin Spacey), joiden keskinäinen kilvoittelu on tarinan keskeinen konflikti. Star Wars -analogiaa kierrätetään, kun toinen miehistä kääntyy Djangon oppeja vastaan ja keskittyy Voiman pimeään puoleen.

  Elokuva kärsii vahvan ohjauksen puutteesta. Näyttelijänä ja Good Night, and Good Luckin käsikirjoittajana paremmin tunnettu Henslov rakentaa hauskoja tilanteita taiten, mutta kokonaisuus ontuu pahasti. Narratiivi loikkii aikatasosta toiseen eikä juuri etene: 2000-luvulle sijoittuva pääjuoni hyppää parin kohtauksen kautta päätökseen, joka tuntuu hätiköidyltä. Liikaa aikaa tuhlataan myös irralliseen slapstickiin, joka ei mitenkään palvele kokonaisuutta.

  Pääosassa Ewan McGregor on vähän tylsä elämän kolhimana suoraselkäisenä toimittajana. Clooney, jonka koomikonkyvyt on jo aiemmin todettu, sen sijaan ansaitsee uuden sulan hattuunsa tärähtäneenä jedisoturina – sääli, ettei kameran takana nyt ole Coenien kaltaisia persoonia. Mainitsemisen arvoinen on myös Jeff Bridgesin hupaisasti karrikoima hippikomentaja, joka muistuttaa enemmän kuin vähän The Big Lebowskin päähenkilöä.

  Nimekkäästä näyttelijäkaartista ja kiehtovasta aiheesta huolimatta Vuohia tuijottavat miehet paljastuu pian kuplaksi. Konseptin käsittely jätetään puolitiehen, eikä ohjaaja tunnu tietävän, mitä työllään sanoa. Elokuva alkaa kuluneella toteamalla siitä, kuinka tarinasta on totta enemmän kuin uskoisi. Tyhjä väite kutsuu katsojan lukemaan tarinaa ikään kuin se olisi tosi, vaikka valtaosa on selkeästi fiktiota. Valitettavasti.

  Anton Vanha-Majamaa

  Tähdet: ★★

  VUOHIA TUIJOTTAVAT MIEHET
  THE MEN WHO STARE AT GOATS
  YHDYSVALLAT / ISO-BRITANNIA 2009
  OHJAUS Grant Heslov
  KÄSIKIRJOITUS Peter Straughan, perustuu Jon Ronsonin kirjaan
  PÄÄOSISSA Ewan McGregor, George Clooney, Jeff Bridges, Kevin Spacey
  GENRE Sota / komedia
  IKÄRAJA 13
  KESTO 1 t 32 min
  ENSI-ILTA 26. helmikuuta

  Lisää luettavaa