A Most Wanted Man

/ / GENRE ENSI-ILTA 10.10.2014 TÄHDET

A Most Wanted Man jäi helmikuussa kuolleen Philip Seymour Hoffmanin viimeiseksi elokuvaksi, jonka kuvaukset hän sai päätökseen. Vain 46-vuotiaana kuollut Oscar-voittaja nähdään vielä kahteen osaan jaetussa Nälkäpeli-elokuvasarjan viimeisessä osassa, mutta niiden kuvaukset jäivät hänen osaltaan kesken.

Rockbändien valokuvaajana ja Joy Division -yhtyeen Ian Curtisista kertovan Controlin (2007) ohjaajana tunnettu hollantilainen Anton Corbijn on tarttunut John le Carrén dekkariin. Le Carrén kirjoista on ennenkin tehty hienoja elokuvia, kuten Mies kylmästä, (1965) Uskollinen puutarhuri (2005) ja Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja 2011. Corbijnin elokuvan voi nostaa samaan laatufilmatisointien sarjaan.

Saksaan sijoittuvan elokuvan keskushahmo on Hoffmanin esittämä agentti Günther Bachmann, jolla on huonot elintavat. Viski maistuu ja röökiä palaa, mutta se ei vakoilutöitä haittaa. Hoffman esittää saksalaista uskottavalla aksentilla. Jonkun muun näyttelijän esittämänä lopputulos voisi olla tahattoman koominen.

Hampuri on monien maiden tiedustelupalveluita kiinnostava paikka, sillä siellä aikoinaan suunniteltiin New Yorkin terrori-iskut. Kaupungin islamilaisyhteisö on sen takia jatkuvan valvonnan alla, ja kaupungissa parveilee sekä CIA:n että Interpolin agentteja että paikallisia lainvalvojia. Keskiöön nousee nuori tšetšeenimies, jolla on hallussaan miljoonien arvoiset asiakirjat. Hän on paennut venäläisestä vankilasta ja etsii Saksasta turvapaikkaa.

Tšetšeenimies saattaa olla terroristi, mutta Bachmann käyttääkin häntä apuna saadakseen kiinni isomman saaliin. Kuvioon tulevat mukaan Willem Dafoen esittämä hämäräperäinen pankkiiri ja Rachel McAdamsin esittämä ihmisoikeusjuristi. Robin Wrightin esittämä kylmänviileä CIA-agentti antaa taustatukea, mutta Bachmannilla on huonoja kokemuksia amerikkalaisista.

Corbijn kuvaa vakoilupeliä taitavasti. Le Carrén vakoojakertomuksille ominaisesti kehenkään ei voi luottaa, ja kyyniset viranomaiset käyttävät arveluttavia menetelmiä. Tyylikkään elokuvan jännitys on rakennettu pienillä keinoilla. Loppupuolella nähtävässä jaksossa pelkkä paperin allekirjoitustapahtuma pankissa saa kädet hikoilemaan.

Pienessä sivuosassa nähdään myös eräs tunnettu suomalainen. Philip Seymour Hoffmanin roolihahmo juo kahvia Muumi-mukista.


Aiheeseen liittyvät elokuvat