War Dogs

GENRE ENSI-ILTA 19.08.2016 TÄHDET

Sota on helvettiä. Mutta ei välttämättä kaikille. War Dogs -elokuvan nuorille miehille sota merkitsee mahdollisuutta tulla rikkaaksi ja toteuttaa amerikkalainen unelma. Sotateollisuus on Yhdysvalloissa valtava bisnes. George W. Bushin hallintokauden aikana 2000-luvun puolivälissä sotiin upotettiin käsittämättömät määrät dollareita, ja kuka tahansa saattoi ryhtyä asekauppiaaksi.

Efraim ja David ovat parikymppisiä kaveruksia, jotka alkavat käydä kauppaa Pentagonin kanssa. Nuorukaiset ovat pikkutekijöitä valtavassa bisneksessä, mutta heidän liikeideansa onkin siinä, että pienet murusetkin Pentagonin jakamasta potista merkitsevät miljoonia.

Whiplashista tuttu Miles Teller on elokuvan keskushahmo, jonka kautta tapahtumat koetaan. Tellerin esittämä David Packouz työskentelee Miamissa hierojana keskeytettyään opintonsa. David törmää sattumalta vanhaan kaveriinsa, Jonah Hillin esittämään Efraimiin, joka kertoo iskeneensä kultasuoneen. Davidista tulee Efraimin yhtiökumppani ja pian kaksikolla on kehitteillä kaikkien aikojen kaupat. Albaniasta löytyvä valtava Kalashnikov-luotien varasto toisi tyypeille jättipotin, mutta se tuntuu aluksi liian suurelta palalta. Sitä varten on siirryttävä kansainvälisen asekaupan hämärälle puolelle, mikä on paitsi laitonta myös hengenvaarallista.

David ja Efraim ovat tosielämän henkilöitä. Elokuva perustuu Rolling Stone -lehden artikkeliin, joka laajeni myöhemmin kirjaksi. Vaikka tarinaa on luonnollisesti dramatisoitu reilulla kädellä, löytyvät monet elokuvan tapahtumat hyvin samanlaisina Rolling Stonen jutusta.

Pääkaksikosta on elokuvassa tehty toistensa vastakohtia. David on sympaattinen perheenisä, joka ei ehkä sotkeutuisi rikollisiin puuhiin ilman Efraimia, joka taas kuvataan häikäilemättömänä ja sekopäisenä narsistina.

Sympaattisen luonteva Miles Teller ja täysillä tykittelevä Jonah Hill ovat loistavia valintoja päärooleihin. Kolmatta merkittävää roolia esittää tuottajanakin toimiva Bradley Cooper, joka on ohjaaja Todd Phillipsin vanha tuttu Kauhea kankkunen -elokuvista.

Phillips tunnetaan Kauhea kankkunen -trilogian lisäksi lähes pelkästään komedioista (Road Trip, Old School, Starsky & Hutch), mutta War Dogs osoittaa hänen hallitsevan myös vakavamman ja monitasoisemman tarinan. War Dogs nimittäin ei ole komedia, vaikka siinä hauskaa läppää heitetäänkin.

Räiskyvä dialogi, tehokas leikkaus ja iskevä soundtrack tuovat mieleen Martin Scorsesen Wolf of Wall Streetin, jossa Jonah Hill myös näytteli. Toinen vertailukohta löytyy Brian De Palman Scarface-elokuvasta. War Dogs sisältää lukuisia hyvinkin suoria viittauksia Scarfaceen, eivätkä ne jää pelkiksi silmäniskuiksi. Siinä missä Scarface kuvasi erään gangsterin nousun ja tuhon, on War Dogs on samantyyppinen kuvaus siitä miten käy, kun rahanhimo ja vallantavoittelu sekoittavat pään.


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat