Weathering with You

Harmittoman rakkaustarinan ja kauniin animaation takaa paljastuu kantaaottava teos rumasta todellisuudestamme.

12.3.2020 08:55
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 13.03.2020

Ohjaaja-käsikirjoittaja Makoto Shinkai sai maailman sekaisin edellisellä elokuvallaan. Mestarillinen Your Name nousi Japanissa kaikkien aikojen tuottoisimmaksi animeksi. Weathering with You ei aivan yllä samalle tasolle kuin edellinen, mutta ainakin se vakiinnuttaa Shinkain asemaa anime-elokuvien potentiaalisena tulevaisuutena.

Elokuvan keskiössä on nuori Hodaka Morishima, joka karkaa kotoa aloittaakseen uuden elämän Tokiossa. Karkumatkallaan Hodaka tapaa Keisuke Sugan. Keisuke pelastaa Hodakan ja tarjoaa hänelle käyntikorttinsa tulevaisuutta silmällä pitäen. Kodittomana ja työttömänä Tokiossa pyörivä Hodaka tapaa myös kauniin, McDonaldsissa työskentelevän Hinan.

Myöhemmin Hodaka saa töitä urbaaneja legendoja tutkivan lehden assistenttina. Hänelle ja samalla katsojille esitetään legenda, jonka mukaan maailmassa on muutamia aurinkotytöiksi kutsuttuja henkilöitä, jotka voivat hallita luonnonvoimia.

Weathering with You on vakavasti otettava nuorten ja aikuisten fantasia. Vaikka elokuva keskittyy näennäisesti nuoreen rakkauteen, elokuvalla on japanilaisia perinteitä kunnioittaen myös vakavampi ja raskaampi puolensa. Jännitystä virittävät niin virkavalta, alamaailma kuin luontokin.

Koska anime sijoittuu ihmisten maailmaan ja vieläpä nykypäivään, mietin aluksi mitä animointi varsinaisesti tuo elokuvaan. Olisiko elokuva voinut toimia jopa paremmin, jos näyttelijät olisivat tulkinneet äänten lisäksi koko roolin? Studio Ghiblin fantasiamaailmat ymmärtää, mutta olisiko Hodakan ja Hinan tarinan tarvinnut olla animea?

Ymmärsin pian, että live action -versio olisi syönyt kokonaan sen tärkeimmän elementin: ilmaston ja luonnon voimat. Koska Weathering with You on niin upea visuaalisesti, on vaikea kuvitella kuinka se luonnistuisi ilman niitä värejä, piirrosjälkeä ja animointia.

Elokuvan tärkein sanoma on kuitenkin ilmastossa. ”Luonnonvoimiin puuttumisella on hintansa”, siinä sanotaan. Vaikka elokuvassa aurinkotyttö vaikuttaa jatkuvasti säähän, sillä on selkeä sanoma ihmiskunnalle yleisemminkin. Jos emme anna luonnon olla rauhassa, ja vaikutamme siihen jatkuvasti saasteillamme hiilijalanjälkinemme, olemme tuhon omat. Me olemme kaikki aurinkotyttöjä.

Väite on puettu kauniiksi tarinaksi ja fantasiaseikkailuksi, mutta se on elokuvan sanoma. Ihmiskunnan on mukauduttava siihen mitä meille on annettu. Aurinkotyttöinä toimiminen on vastoin luonnon normia, ja pitkällä tähtäimellä vaarallista. Harmittoman rakkaustarinan ja kauniin animaation takaa paljastuu kantaaottava teos rumasta todellisuudestamme.

Toisaalta, siinä ei ole mitään uutta, että ihmiskunta taistelee selviytymisestään. ”Hei nuorimies, älä suotta stressaa. Maailma on ollut aina sekaisin”, elokuvassa todetaan. Kyseessä ei ole pelkästään meidän yhteinen maailmamme, vaan myös yksityinen ja henkilökohtainen maailmamme. Kuka voi sanoa, että kaikki asiat olisivat elämässä menneet suunnitelmien mukaan?

Rakkaus saattaa lopulta olla vahvin voima, mutta sekään ei tee ihmeitä. Ellei käy hirveän hyvää tuuria. Tai elä kauniissa fantasiassa.

 

Weathering with You -elokuvan traileri

Lisää luettavaa