While We’re Young

4.6.2015 13:26
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 05.06.2015

Noah Baumbach on persoonallinen newyorkilainen elokuvantekijä, joka on tehnyt sympaattisia elokuvia kuten The Squid and the Whale (2005), Greenberg (2010) ja Frances Ha (2012).

Uuden ohjaustyönsä While We’re Young pääosiin Baumbach on saanut Ben Stillerin ja Naomi Wattsin, jotka esittävät keski-ikäistä newyorkilaista avioparia.

Stillerin esittämä Josh on dokumentaristi, ja Cornelia toimii tuottajana. Joshin edellinen elokuva oli menestys, mutta uuden tekeminen on viivästynyt. Josh on kahdeksan vuotta suunnitellut yhteiskunnallista dokumenttiaan. Kunnianhimoisesta ja menestyneestä elokuvantekijästä on tullut keski-ikäinen mies, jolla on keski-ikäisen ongelmat.

Josh hankkii tienestejä opettamalla, ja erään pitämänsä luennon jälkeen hän tutustuu aloittelevaan elokuvantekijään nimeltä Jamie (Adam Driver) ja hänen vaimoonsa Darbyyn (Amanda Seyfried). Jamiella on oma dokumenttiprojekti, johon hän pyytää kokeneelta Joshilta apua. Josh ja Cornelia alkavat järjestää yhteisiä tapaamisia Jamien ja Darbyn kanssa.

Vinyylilevyjä, lautapelejä ja mekaanisia laitteita rakastavat nuoret muodostavat hauskan kontrastin älylaitteidensa kanssa koukkuun jääneiden nelikymppisten kanssa. Heillä on hyllyt täynnä tavaroita, joita Josh ja Cornelia ovat jo vuosia sitten heittäneet ulos. Jamie on suorastaan kliseinen hipsteriydessään: hänellä on hattu, polkupyörä ja valtava vinyylikokoelma. Darby taas tekee luomujäätelöä, jota hän yrittää markkinoida. Jamie katselee elokuvia mielellään vhs-kaseteilta, kun Josh plärää sängyssä tabletiltaan Netflixiä. Nuorten erilaisuus kiehtoo Joshia ja Corneliaa, ja samanikäinen ystäväpariskunta saa jäädä.

Uusien ystävien myötä Josh saa ensin uutta energiaa elokuvaprojektiinsa. Parisuhde Cornelian kanssakin näyttää alkavan kukoistaa uudelleen. Ruusuisesti alkanut ystävyys muuttuu vähitellen ihmissuhdesotkuksi, ja Joshin dokumentaristin urakin joutuu vaakalaudalle.

While We’re Youngista tulee mieleen paitsi Wes Andersonin elokuvat, joita Baumbach on ollut kirjoittamassakin, myös Woody Allenin tuotanto. Dialogissa, näyttelijätyylissä ja tietenkin New Yorkin maisemissa on paljon samoja tunnelmia kuin Allenin elokuvissa. Mieleen tulee myös Judd Apatow’n komedia This is 40, jossa käsiteltiin neljänkympin kriisiä. Baumbachin elokuva onkin eräänlainen älykkäämpi näkemys samasta aiheesta. Samalla se on kuitenkin yhtä lailla helposti lähestyttävä ja vastustamattoman hauska.

While We’re Young on paitsi ihastuttava ihmissuhde-elokuva myös kiehtova kuvaus elokuvien tekemisestä. Josh ja Jamie ryhtyvät tekemään yhteistyötä dokumenttiprojekteissaan, mutta se aiheuttaakin ongelmia. Jamien mukavan persoonan taustalta alkaakin tulla esiin epämiellyttäviä piirteitä. Hän vaikuttaa opportunistilta, joka käyttää hyväkseen sekä Joshia että dokumenttinsa kohdetta. Jamie saattaa olla kieroileva tyyppi, mutta toisaalta hän on omalla tavallaan rehellisempi kuin Jamie. Baumbach jättää kiehtovalla tavalla katsojan päätettäväksi, mitä roolihahmoista pitäisi ajatella. Kaikki ovat vikoineen ja tapoineen hieman hassuja mutta toisaalta puutteineenkin rakastettavia ja todentuntuisia hahmoja.

Ben Stillerin ja Naomi Wattsin kemia toimii hienosti. Adam Driver suorastaan varastaa koko elokuvan muilta näyttelijöiltä, niin täydellisesti hän sopii rooliinsa. Amanda Seyfried sopii nelikkoon mainiosti, vaikka hänen roolihahmonsa olikin ilmeisesti alun perin räätälöity Frances Ha -elokuvan nimiroolin esittäjä Greta Gerwigille. Beastie Boys -yhtyeen Adam Horowitz eli Ad-Rock tekee mukavan sivuroolin.

Elokuvan tunnelmiin sopivalla soundtrackilla soi muun muassa David Bowie, James Murphy ja Paul McCartney, ja ironista lisää musiikkivalintoihin tuovat Survivor- ja Foreigner-yhtyeet.

While We’re Young -elokuvan traileri

Lisää luettavaa