White House Down

GENRE ENSI-ILTA 23.08.2013 TÄHDET

Valkoinen talo on jatkuvasti tapetilla, mutta elokuvissa Yhdysvaltojen hallinnon symbolilla ei mene hyvin. White House Downin ohella meillä on tänä vuonna jo nähty huhtikuussa ensi-iltaan tullut Olympos on valloitettu, jossa erikoisagentti Gerard Butler yritti pelastaa Aaron Eckhartin näyttelemää presidenttiä terroristeja. Parivaljakko Channing Tatum ja Jamie Foxx vetää vertailussa selkeästi lyhyemmän korren.

Tatumin näyttelemä innokas henkivartija John Cale pyrkii presidenttiä suojelevaan erikoisagenttien arvostettuun kaartiin, mutta saa levottoman menneisyytensä vuoksi työhaastattelussa pakit Maggie Gyllenhaalilta esittämältä turvallisuuspäällikkö Finnertyltä. Ääni muuttuu kellossa, kun vapaavuorolle lähtenyt Finnerty joutuu ulkopuolelta katselemaan, kun rikolliset valtaavat presidentin virka-asunnon. Finnerty on ainut, joka sisäpuolelta pystyy vaikuttamaan Yhdysvaltojen johtajan turvallisuuteen.

Calen akilleen kantapää taas on Emily-tytär, joka muiden turistikohteessa vierailijoiden kanssa on hyökkääjien panttivanki. Cale kun on eronnut Emilyn äidistä ja pyrkii hyvittämään poissaoloaan hänen elämästään viemällä tytön turistikierrokselle Valkoiseen taloon, mikä elokuvan perusteella vaikuttaa lahjontaa edellyttävältä etuoikeudelta.

White House Down koostuu siis hyväksi havaituista toimintakliseistä, eikä niissä sinänsä mitään vikaa ole. Kliseitäkin voi käyttää luovasti. Valitettavasti näin ei ole käynyt tämän elokuvan tapauksessa. Varsinkin ohjaaja Roland Emmerichin elokuvia vähänkin tuntevat pystyvät saman tien kertomaan, miten jokin esitelty asia palaa myöhemmin mukaan kuvaan. Onneksi Foxxin presidentti ei sentään ryhdy aivan yhtä omatoimiseksi kuin Independence Dayssa (1996) hävittäjäkoneen ohjaimiin astunut Bill Pullman, vaikka myös saa tilaisuuden käyttää aseita.

Tatum on parhaimmillaan hyvin uskottava kevyiden elokuvien näyttelijä, joka korvaa mahdolliset puutteensa luonnollisuudella ja erinomaisella läsnäololla. White House Down on kuitenkin jopa aivottomaksi toimintaviihteeksi niin täynnä aivojen täydellistä narikkaan jättämistä vaativia epäloogisuuksia, järjettömyyksiä ja mahdottomuuksia, että hänkin tuntuu olevan hukassa kaiken itsetarkoituksellisen hävityksen ja toiminnan keskellä.

Emmerich on Tatumin, Gyllenhaalin ja Foxxin ohella saanut avainrooleihin sellaisia takuuvarmoja laadun takeita kuin James Woods ja Richard Jenkins. Ikävä kyllä heidänkään takuunsa ei enää ole voimassa. Yllättäen elokuvan kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee Calen ärsyttävää esiteini-ikäistä tytärtä esittävä Joey King, joka on mahdollista nähdä myös sivulla XX esitellyssä Kirottu-kauhussa.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat