Wish I Was Here

GENRE , ENSI-ILTA 05.12.2014 TÄHDET

Ohjaaja-käsikirjoittaja Zach Braff esittää Aidan Bloomia, keski-ikäistyvää perheenisää, joka on vielä hakemassa uraa näyttelijänä ja myös paikkaansa maailmassa. Samalla koko perhe on hieman tuuliajolla.

Kate Hudsonin näyttelemä Sarah-vaimo sinnittelee merkityksettämässä työssä ja sietää häiriköiviä työkavereita, koska turhaan koe-esiintymisissä käyvällä Aidanilla ei ole tuloja. Maallistuneen pariskunnan lapset käyvät yksityistä ortodoksijuutalaista koulua lähinnä koska Aidanin isä maksaa lukukausimaksut.

Perheen nitkutteleva status quo murenee, kun Mandy Patinkinin esittämä Aidanin isä ilmoittaa, että hän ei enää voi maksaa lastenlastensa koulunkäyntiä. Hänen syöpänsä on uusiutunut ja vanhus haluaa käyttää rahansa kalliiseen vaihtoehtoishoitoon. Julkiseen kouluun vanhemmat eivät lapsia halua, joten Aidan ryhtyy opettamaan jälkikasvuaan kotona. Toimeentulon rajamailla kitkutteleva perhe joutuu kohtaamaan toisensa uudelleen.

Satunnaisista kitkan hetkistä huolimatta perhe puhaltaa yhteen hiileen. Aidan ja Sarah sekä heidän lapsensa, esiteini-ikäinen Grace (Joey King) ja pikkupoika Tucker (Pierce Gagnon), ovat älykkäitä ja persoonallisia ihmisiä, joten luvassa on vuoroin nasevaa, vuoroin syvällistä sanailua. Jopa omasta valinnastaan muusta suvusta eristäytynyt Aidanin Noah-veli (Josh Gad) on nörttierakkomaailmassa elämisestä huolimatta oikein testeillä todistetusti nero.

Jos on nähnyt Braffin Garden State -elokuvan (2004), tietää mitä on odotettavissa – itse asiassa Aidan voisi hyvin olla Braffin Andrew Largeman -hahmo kymmenen vuotta myöhemmin. Elokuvantekijän maailmankuva on lämmin ja ihmisiä ymmärtävä, mistä johtuen hän ei edes johda näita kuilun partaalle. Perheen kohtaamat ongelmat ovat suuria, mutta kaikki ratkeaa parhain päin, kun vain jaksaa odottaa ja olla oma itsensä.

Elokuva käsittelee isoja asioita, kuoleman kohtaamista, vastuun tasapainottelusta itseään ja muita kohtaan sekä unelmista kiinni pitämistä. Draamakomedian käsittelytapa on särmättömyydessään katsojan helpolla päästävä, mutta pysyy lämminhenkisyytensä ansiosta pliisun sijaan sympaattisen puolella.

 


Aiheeseen liittyvät elokuvat