X-Files: Usko koetuksella

GENRE , ENSI-ILTA 01.08.2008 TÄHDET

Kuusi vuotta sitten lopetetun kulttisarjan hahmot Fox Mulder ja Dana Scully palaavat valkokankaalle kymmenen vuoden tauon jälkeen. X-Files olisi voitu suosiolla jättää pölyyntymään arkistoihin, sillä kunnianhimoinen uusi elokuva on valitettavan eloton.

Entiset FBI-agentit Mulder (David Duchovny) ja Scully (Gillian Anderson) kutsutaan selvittämään mystistä katoamistapausta, vaikka X-Files-tutkimukset on lakkautettu aikoja sitten. Arvoituksen keskiössä on karmeasta menneisyydestään kärsivä meediopappi (Billy Connolly), jonka näyistä saattaa olla apua. Mulder ja Scully joutuvat jälleen kerran metsästämään totuutta ja luottamaan siihen, mihin he uskovat.

Duchovnyn ja Andersonin harteilla voi melkein nähdä heidän hahmojensa kantaman taakan ja pitkän yhteisen historian. Kuivaa huumoria hienovaraisesti hyödyntävän kaksikon välillä kipinöi, ja he tuovat ikonisiin hahmoihinsa uskottavaa syvyyttä, jota tv-sarjan fanit varmasti arvostavat eniten.

Vivahteikas Billy Connolly on jäätävä moniulotteisena pappina, joka käy hiljaista taistelua oman mielensä syövereistä nousevia demoneita vastaan. Vakuuttavat näyttelijät kompensoivat heikkoa juonta, joka ei yllä lähellekään erinomaisten roolisuoritusten tasoa.

Räjähtävän toiminnan tai mieltä hivelevän paranormaalimysteerin sijaan ohjaaja-käsikirjoittaja Chris Carter ja käsikirjoittaja Frank Spotniz syventyvät tutkimaan uskon ja toivon haurautta. Tämä on uskalias päätös, joka ei kuitenkaan toimi onnistuneesti. Carter ja Spotniz nostavat esiin lukuisia kiehtovia kysymyksiä ja pyörittävät synkkää tarinaa suuntaan jos toiseenkin, mutta he eivät juuri tarjoa tyydyttäviä vastauksia saati iskevää loppuratkaisua.

Elokuvan alkuasetelma on lupaava, mutta hajanainen tarina kuivuu kasaan yllätyksettömän lähestymistavan ja auki jäävien kysymysten vuoksi. Harmittavan laimean ja väkinäisen arvoitusvyyhdin purkautuessa tuntuu siltä, ettei se ole tarpeeksi vaativa Mulderin ja Scullyn kaltaisille lahjakkuuksille.


Aiheeseen liittyvät elokuvat