Yhdet häät ja kolme anoppia

6.6.2013 11:04
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 07.06.2013

Yhdet häät ja kolme anoppia on uusi versio ranskalaiselokuvasta Mon frère se marie (2006), jota ei Suomessa ole esitetty. Melko suurella todennäköisyydellä alkuperäinen on parempi kuin tämä Hollywood-uusintafilmatisointi, sillä näin kamalaa elokuvaa harvoin näkee.

Elokuvan suomalainen nimi on keksitty vääntää brittikomediasta Neljät häät ja yhdet hautajaiset. Tämäkin on romanttinen komedia, joka pyörii häiden ympärille. Ja hieman samaan tapaan kuin brittikoomikko Rowan Atkinson teki hauskan pikkuroolin vihkipappina, tässä nähdään Robin Williams vastaavassa roolissa. Siihen yhtäläisyydet loppuvatkin, sillä Yhdet häät ja kolme anoppia ei ole lainkaan hauska.

Ohjaaja Justin Zackhamille olisi tosin voinut käydä suomalaisen nimen kanssa huonomminkin, sillä hänen edellinen ohjaustyönsä Going Greek (2001) sai Suomessa nimen Runkkarit.

Zackham käsikirjoitti vuonna 2007 ilmestyneen elokuvan Nyt tai ei koskaan (The Bucket List, 2007), josta tuli suurmenestys. Ehkä sen ansiosta Zackham sai uuteen ohjaustyöhönsä poikkeuksellisen komean näyttelijäkaartin.

Robert De Niro ja Diane Keaton esittävät Donia ja Ellietä, jotka ovat eronneet 20 vuoden liiton jälkeen. Donilla on uusi suhde Susan Sarandonin esittämän Beben kanssa, mutta kaikki kolme ovat edelleen hyvissä väleissä. Niin hyvissä väleissä, että Ellie vain hieman nolostuu, kun Viagraa popsinut Don tietämättään havainnollistaa Ellielle ja samalla myös katsojille, mitä on cunnilingus. Hieman myöhemmin Katherine Heigl oksentaa De Niron päälle. Siinä välissä esitellään lisää henkilöhahmoja, joista tarinan sulhaspoika Alejandro (Ben Barnes) ja hänen velipuolensa Jared (Topher Grace) ovat niin samannäköisiä hiusjakausta myöten, että heitä on lähes mahdoton erottaa toisistaan. Se tosin on katsojan pienin harmi.

Alejandro on menossa naimisiin Amanda Seyfriedin esittämän Missyn kanssa, mutta kuka on salaperäinen kolmas anoppi? Alejandron biologinen äiti Kolumbiasta. Harras katolilainen ymmärtää vain espanjaa eikä hyväksy sitä, että Alejandron vanhemmat ovat eronneet. Siksi Don ja Ellie teeskentelevätkin olevansa edelleen naimisissa.

Ajatuksen tasolla voisi olla koomista nähdä De Niron roolihahmon juovan itsensä kaatokänniin, hautaavan päänsä Susan Sarandonin jalkojen väliin tai putoavan uima-altaaseen, mutta kaikki elokuvassa on vain noloa tai kiusallista.

Kolumbialaisanopin mukana häihin on tullut myös Alejandron sisar, joka pienen ujostelun jälkeen paljastuu hyvinkin vapaamieliseksi. Jaredin kauhistukseksi nainen menee alasti järveen uimaan, mikä tietenkin tarkoittaa, että hän on seksihullu, joka iskee kätensä Jaredin haaruksiin, heti kun silmä välttää.

Kaiken mukahauskan ja mukarivon toilailun keskellä Amanda Seyfriedin esittämä morsian jää täysin piiloon ja vaille vuorosanoja. Onko hänet palkattu morsiameksi vain siksi, että hän teki sen niin hyvin Mamma Mia! –musikaalissa? Kun edes 80-luvun mainion Moukarimies-sarjan tähti David Rasche ei sano mitään hauskaa, niin on pakko todeta että tämä elokuva on pelkkää kykyjen tuhlausta.

Yhdet häät ja kolme anoppia -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa