Youth in Revolt

17.6.2010 13:27
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

C.D. Paynen samannimiseen kulttikirjaan perustuvan Youth in Revoltin päähenkilö on Nick Twisp (Michael Cera), kalifornialaisessa lähiöhelvetissä varttuva teini-intellektuelli. Kun pojan tuorein isäehdokas, Jerry (Zach Galifianakis) myy rikkinäisen koslan merimiehille, hän näkee parhaaksi pakata Nickin ja tämän äidin (Jean Smart) autoon ja paeta leirintäalueelle Michiganiin.

Elo karavaanarien keskuudessa ei istu sofistikoituneen Nickin päiväjärjestykseen, mutta helpotusta tuo naapurin tyrmäävä vaaleaverikkö, Sheeni Saunders (Portia Doubleday). Kristityn konservatiiviperheen kasvatti on suorapuheinen ja avoimen seksuaalinen, eikä Nick luovuta ennen kuin on tehnyt tästä tyttöystävänsä.

Nick joutuu kuitenkin palaamaan kotiin: Sheeni jää Michiganiin, pojalle jää vain nuorten lemmenlapsi, Albert-niminen koira. Saadakseen tytön jälleen omakseen täytyy Nickin omaksua kokonaan toinen persoonallisuus – paheellinen, suorasukainen ja sopivan kusipäinen Francois Dillinger. Nimi on yhdistelmä  Sheenin unelmamiestä ja kuuluisaa pankkirosvoa.

Youth in Revolt kulminoituu Michael Ceraan, joka on leimautunut kapeaharteisten runopoikien tulkiksi. Ja mikäpä siinä: Cera istuu nyhvö-Nickin kenkiin mainiosti ja onnistuu olemaan hauska yrittämättä liikaa. Sopivan väkinäinen ja kieliopillisesti tuskallisen pedantti dialogi toimii ja lukuisat viittaukset elokuviin, musiikkiin ja kirjallisuuteen pitävät katsojan valppaana. Erityisen nautinnollinen on Nickin muuntuminen Dillingeriksi, joka kuvastaa hänen omaa käsitystään ”pahasta pojasta”: säälittävissä viiksissä ja tyköistuvassa kauluspaidassaan hahmo on herkullisen irvokas teinipojan Jean-Paul Belmondo -pastissi. Ja uusi aaltohan on Nickin sydäntä lähellä.

Vahvan pääroolin ympärillä  kuitenkin horjuu. C.D. Paynen kirjasarja on omituisten sivuhahmojen ja kulttuuriviittausten runsaudensarvi, ja ohjaaja Miguel Arteta on käsikirjoittaja Gustin Nashin kanssa selvästi yrittänyt mahduttaa elokuvaan niin paljon materiaalia kuin mahdollista. Huvittavia henkilöitä riittää, ja niiden tulkkeina piipahtaa Steve Buscemin, Ray Liottan ja Justin Longin kaltaisia nimiä. Hahmot ovat ihan hauskoja, mutta liika on liikaa.

Sivuhenkilöihin sidottujen kohtausten irrallisuus ja yleinen suunnasta toiseen poukkoilu tekevät kokonaisuudesta sekavan. Kun hahmot on vielä kirjoitettu niin karrikoidusti ja pikkunäppärästi kuin mahdollista, on tarinaan vaikea samastua. Lopputuote viihdyttää koko lyhyen kestonsa ajan, mutta kovin vähän jää katsojan mieleen.

Itsetietoisen söpöä nykyfolkia ja ajan patinoimaa Chansonia turhiin animaatiojaksoihin sekoitteleva Youth in Revolt lainaa tyyliinsä paljon Dynamiitti Napoleonin ja Junon kaltaisista indiepotpureista. Ilman Ceran suvereenia tuplaroolia Youth in Revolt hukkuisikin eklektisen kikkailunsa alle. Arteta antaa kuitenkin päätähdelle tilaa temmeltää ja näyttelijä pitää kokonaisuuden kasassa, osoittaen samalla kykenevänsä uusiutumaan ainakin tiettyjen raamien sisällä – vaikka hankalahan Ceraa on silti kuvitella oikeaan aikuisrooliin.

Anton Vanha-Majamaa

Tähdet: ★★★

Youth in Revolt. Yhdysvallat 2009. Ohjaus Miguel Arteta. Käsikirjoitus Gustin Nash, perustuu C.D. Paynen romaaniin. Pääosissa Michael Cera, Portia Doubleday, Ray Liotta. Genre Komedia. Ikäraja 13. Kesto 1 t 30 min. Ensi-ilta 18. kesäkuuta.
Filmtrailer.com

Lisää luettavaa