Elokuvahistorian parhaat esikoisohjaukset Top 10 – katso lista

14.10.2014 22:52

Ensimmäisen kokoillan elokuvan ohjaaminen on aloittelevalle elokuvantekijälle kauan odotettu tilaisuus, ja varmasti jännittävä kokemus sellaiselle kokeneemmallekin tekijälle joka on ensin hankkinut kannuksensa musiikkivideoiden, mainosten tai teatterin maailmassa. Episodi on käynyt läpi kaikkien aikojen onnistuneimpia esikoisohjauksia ja koonnut seuraavaan niistä onnistuneimmat. Lista on julkaistu ensimmäisen kerran Episodissa 4/2006.

Teksti: Jukka Halttunen

10 Bound (1996)

bound1996

Matrix -trilogiasta parhaiten tunnettujen Wachowskin veljesten aivan ensimmäinen ohjaustyö valmistui kolme vuotta ennen ensimmäistä Matrixia. Suomessa melko vähälle huomiolle jäänyt Bound on nerokkaasti kirjoitettu rikostrilleri, jonka käänteitä saa seurata loppuun asti rystyset valkoisina.

Vankilasta vapautunut Corky (Gina Gershon) muuttaa asumaan kerrostaloon, jossa hänen uudet naapurinsa ovat mafiaan kuuluva Caesar (Joe Pantoliano) ja tämän nainen Violet (Jennifer Tilly). Tuota pikaa Corky ja Violet ovat suhteessa keskenään.

Naiset kehittävät suunnitelman varastaa Caesarin hallussa oleva täysi salkullinen mafian rahaa, paeta niiden kanssa ja aloittaa uusi yhteinen elämä. Kun suunnitelma etenee toteutusvaiheeseen, kaikki ei tietenkään mene suunnitelmien mukaan ja kaksikko joutuu sopeutumaan pitkään sarjaan uusia yllätyskäänteitä.

Veteraani John P. Ryan tekee loistavan, hyytävän roolin mafian alipäällikkönä.

9 Rakkautta vain (2003)

love_actually

Tehdessään esikoisohjaustaan Rakkautta vain Richard Curtis oli jo niin elokuva- kun tv-alankin rutinoitunut veteraani. Hän ei ehkä siksi ollut aivan samalla viivalla useiden muiden esikoisohjaajien kanssa. Curtisin käsikirjoituksia on filmattu aiemmin monia: tunnetuimpia niistä ovat Neljät häät ja yhdet hautajaiset ja Notting Hill.

Kuitenkin ensimmäinen oma ohjaustyö oli Curtisilta niin täydellinen napakymppi, ettei sitä sovi vähätelläkään. Aiempina vuosina kehittämänsä romanttisen brittikomedian reseptillä hän vei lajityypin niin korkealle huipulle, että hän tavallaan teki sen tarpeettomaksi: mitä aiheesta voi enää tämän jälkeen tehdä kun ylittämätön suoritus on nähty?

Rakkautta vain on Curtisin aiemmista tarinoista poiketen episodielokuva. Lukuisat romanttiset ja hauskat tarinat kerrotaan limittäin ja ne myös risteävät ajoittain. Lopputulos tuo onnellisen olon kyynisellekin katsojalle.

8 The Evil Dead (1981)

evil_dead

Spider-Man-megaelokuvista tunnettu amerikkalainen Sam Raimi aloitti ohjaajanuransa innokkaana kauhufriikkinä, jonka jo 1970-luvun lopulla aloittama, työnimillä Within the Woods ja Book of the Dead työstämä halpiskauhufilmi realisoitui lopulta vuonna 1981 ennennäkemättömän energiseksi komedialliseksi kauhusirkukseksi nimeltä The Evil Dead.

Kauhun kuninkaana tuolloin tunnetun Stephen Kingin kehut toivat pikkuelokuvalle mainetta ja se nousi pian nykyiseen maineeseensa yhtenä aikakautensa klassikoista. Viiden nuoren aikuisen koettelemuksia syrjäisen erämaamökin demonien kynsissä kuvaava kauhuelokuva on sisällöltään niin estotonta splatteria ettei se sovellu kaikille yleisöille.

Ulkoasua oleellisempaa on kuitenkin Raimin uskomaton virtuositeetti elokuvallisten välineiden käyttäjänä. Kameraa käytetään innovatiivisesti, ja sinänsä tavanomainen käsikirjoitus sisältää herkullisia henkilöhahmoja ja piilotekstejä.

7 Night of the Living Dead (1968)

nightlivingdeadgirl

1960-luvun lopun yhteiskunnallisesti levottomana aikana syntynyt Night of the Living Dead oli uranuurtaja monessa mielessä. Se uudisti kauhugenren yhdessä yössä lohduttoman synkällä maailmankuvallaan, mustalla päähenkilöllään sekä ennen kaikkea graafisella kannibalismillaan jonka esittäminen mursi jälleen yhden valkokankaan pitkäaikaisista tabuista. Samalla se takasi elokuvalle uteliasta yleisöä.

George A. Romeron loistava esikoisohjaus leimasi hänet kauhuohjaajaksi, mitä hän yritti jonkin aikaa paeta mutta päätyi sittemmin tekemään lisääkin kauhuklassikkoja.

6 Citizen Kane (1941)

citizen-kane

Orson Welles oli yksi 1900-luvun amerikkalaisen elokuvan todellisia voimahahmoja: lahjakas näyttelijä, ohjaaja ja kirjoittaja joka siirtyi teatterin maailmasta radiokuunnelmien kautta (mm. kuuntelijansa paniikkiin vuonna 1938 ajanut Maailmojen sota) elokuvaohjaajaksi. Hän onnistui heti ensi yrityksellään paremmin kuin valtaosa elokuvantekijöistä koko urallaan.

Citizen Kane oli ilmestyessään kaupallinen epäonnistuminen, mutta sen maine on ajan myötä kasvanut ja nykyään se löytyy monien kriitikkolistojen kärjestä. Welles henkilöi itse lehtikeisari Charles Foster Kanea, jonka kuollessa lausumasta sanasta rosebud tulee kiehtova mysteeri. Monimerkityksinen elokuva kuuluu elokuvahistorian analysoiduimpiin.

5 Julma maa (1973)

badlands

Terrence Malick on yksi 1970-luvulla ensimmäiset elokuvansa tehneistä suurista lahjakkuuksista. Välillä 20 vuodeksi elokuvien parista kadonnut eksentrikko on ohjannut kaksi upeaa, mm. luonnon ja ihmisen suhteita kuvaavaa teosta Veteen piirretty viiva (1998) ja The New World (2005).

Julma maa on niitä suoraviivaisempi juonielokuva, vaikka Malickin lyyrinen tyyli on jo tunnistettavissa. Martin Sheen ja Sissy Spacek ovat Kit ja Holly, kaksi toisiinsa rakastunutta nuorta 1950-luvun lopun Amerikan keskilännessä. Ajauduttuaan tappamaan Hollyn isän kaksikko pakenee virkavaltaa kohti pohjoista ja päätyy tappamaan matkallaan lisää ihmisiä. Juurettomuutta ja moraalityhjiötä luotaava elokuva kuuluu karulla tavalla elokuvahistorian kauneimpiin.

4 Huuma (1981)

huuma_body_heat

1980-luvun alun hittielokuvien Imperiumin vastaisku ja Kadonneen aarteen metsästäjät käsikirjoittajana toiminut Lawrence Kasdan ohjasi myös ensimmäisen oman elokuvansa samoihin aikoihin kuin tuo hittikaksikko tuli teattereihin. Se oli kuitenkin jotakin aivan muuta.

Nerokkaassa modernissa film noirissa William Hurt loistaa b-luokan asianajaja Ned Racinen roolissa. Keskellä trooppisen kuumaa Floridan kesää Ned saa kiikariinsa näyttävän edustusvaimo Matty Walkerin (Kathleen Turner) ja ryhtyy kiellettyyn suhteeseen tämän kanssa.

Mattyn aviomies Edmund (Richard Crenna) on upporikas liikemies, jonka Ned ja Matty haluavat raivata tieltään saadakseen tämän rahat joilla aloittaa uusi elämä yhdessä. Niin hankalaa kun täydellinen murhasuunnitelma onkaan laatia, todellinen kujanjuoksu alkaa sitä toteutettaessa.

3 Amores perros (2000)

amores-perros

Meksikolainen huippulahjakkuus Alejandro González Iñárritu nosti itsensä kuuluisuuteen esikoiselokuvallaan, joka oli ehdolla parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarille. Kuten ohjaajan seuraavassakin elokuvassa 21 grammaa elokuvan polttopisteenä toimii kohtalokas auto-onnettomuus, ja aikatasoilla liikutaan ajoin hämmentävästi.

Amores perros on kuitenkin ajassa satunnaisesti edestakaisin liikkuvaa 21 grammaa selkeämpi kokonaisuus. Se kertoo kolme unohtumatonta tarinaa ihmiskohtaloista Mexico Cityssä. Elokuvan henkilöihin vaikuttaa yksi ainoa auto-onnettomuus, johon palataan elokuvassa useaan kertaan. Syy- ja seuraussuhteiden analyysi ja todenmakuinen ihmiskuvaus tuottavat herkeämättä kiinnostavan kaksi- ja puolituntisen. Katutaso tuodaan lähemmäs katsojaa tarkoituksella haalennetuin värisävyin.

2 Reservoir Dogs (1992)

Reservoir-Dogs

Quentin Tarantinon esikoisohjauksesta on nopeasti tullut niin kiinteä osa modernia populaarikulttuuria, että sen esittely on tavallaan aika turhaa. Kaikki tietävät mistä on kysymys. Videoliikkeen myyjänä toiminut b-filmien historian tohtori hankki elokuvantekijän kolutuksensa katsomalla tuhansittain elokuvia ja löi itsensä lopulta läpi tällä nerokkaasti kirjoitetulla rikostarinalla pieleen menneestä pankkiryöstöstä, jossa itse ryöstöä ei näytetä kertaakaan.

Terävästi kirjoitetut henkilöhahmot, oivallinen pop-kulttuurin tuntemus ja joukko yllättäviä käänteitä tekivät Tarantinosta mustaan pukeutuvien miestensä kanssa legendan. Ohjaaja jatkoi uraansa Oscar-menestyksellä ja useilla muilla samantapaisilla, muita elokuvia lainailevilla rikos- ja toimintaelokuvilla. Aivan esikoiselokuvansa tasolle hän ei silti ole enää sittemmin yltänyt.

1 Monty Pythonin hullu maailma (1974)

HolyGrail034

Vakavasti otettavat palkintoraadit ja parhaita elokuvia listaavat kriitikot eivät yleensä nosta komedioita kärkipäähän, joten Episodin on kuljettava vastavirtaan ja tehtävä se. Brittiläisen Monty Python -ryhmän ensimmäinen jatkuvajuoninen pitkä elokuva oli samanaikaisesti kahden ohjaajan esikoisohjaus: Terry Gilliam on sittemmin päätynyt omaperäiseksi ja arvostetuksi fantasia-auteuriksi, Terry Jones taas on ohjannut sittemmin vain muutamia keskinkertaisia brittikomedioita.

Monty Pythonin hullu maailma on kuitenkin ehkä kaikkien aikojen hauskin elokuva, ja sen toteutus osoittaa niin kaikinpuolista nerokkuutta, ettei parhaaksi esikoiselokuvaksi voi nimetä mitään muuta. Kuningas Arthurin ja hänen ritareidensa koomisia seikkailuja ympäri keskiaikaista Britanniaa seuraava elokuva on ilmiömäisen luovuuden, ehtymättömien ideoiden ja epäkonventionaalisen huumorin runsaudensarvi.

Lisää luettavaa