Kaikkien aikojen hurjimmat juonenkäänteet – katso Top 10!

Spoilerivaroitus!  Odottamattomat juonenkäänteet tekevät elokuvista usein unohtumattomia. Kaivoimme arkistostamme Top 10 -listan kaikkien aikojen parhaista juonenkäänteistä. Juttu julkaistiin ensimmäisen kerran Episodissa 5/2006.

20.4.2016 10:22

10. Noiduttu sydän

angel_heart_21

Yksityisetsivä Harry Angel (Mickey Rourke) saa toimeksiannon mystiseltä mieheltä nimeltä Louis Cyphre (Robert De Niro). Angelin tehtävä on etsiä kadonnutta jazzbändin laulajaa nimeltä Johnny Favourite. Tarinan edetessä paljastuu kokonainen murhien sarja.

Noiduttu sydän (Angel Heart, 1987) vaikuttaa aluksi tavalliselta salapoliisitarinalta, mutta vähitellen se muuttuu paranormaaliksi trilleriksi. Kun Louis Cyphren nimeä toistaa mielessään niin sieltä löytyy yksi selitys tapahtumille. Eikä ole Harry Angelkaan mikään enkeli. New Orleansin maisemissa kuvattu tyylikäs ja intensiivinen elokuva on Alan Parkerin parhaita ohjaustöitä, ja Rourke on suorastaan elämänsä roolissa.

9. Idän pikajunan arvoitus

murder-on-the-orient-express

Sidney Lumetin ohjaama Idän pikajunan arvoitus (Murder on the Orient Express, 1974) on yksi parhaita Agatha Christie -filmatisointeja. Pariisista Wieniin matkaava kuuluisa juna juuttuu lumeen, ja murhaaja on vapaalla jalalla. Onneksi paikalla on myös belgialainen mestarietsivä Hercule Poirot (Albert Finney).

Kuten salapoliisiromaaneissa ja Agatha Christien tarinoissa yleensäkin, murhaajan henkilöllisyys on se suuri yllätys. Silti ei olisi odottanut, että lähes koko elokuvan näyttelijäkaarti on yhdessä vastuussa murhasta. Ja millainen näyttelijäkaarti: Sean Connery, Lauren Bacall, Anthony Perkins, Ingrid Bergman (naissivuosa-Oscar ruotsalaisen lastenhoitajan roolista), John Gielgud ja monet muut.

8. Avaa silmäsi

abre-los-ojos-791345l

César (Eduardo Noriega) on nuori menestynyt liikemies, jonka kasvot ovat silpoutuneet kolarissa, ja hän piiloutuu naamion taakse. César kertoo psykiatrille traagisesti päättyneestä kolmiodraamasta. Mutta onko tarina totta vai onko se vain unta tai fantasiaa?

Avaa silmäsi (Abre los ojos, 1997) yhdistelee taidokkaasti useita eri genrejä (film noiria, scifiä, romantiikkaa) eikä päästä katsojaa helpolla. Cameron Crowe ohjasi elokuvasta visuaalisesti näyttävän mutta alkuperäistä pliisumman Hollywood-version Vanilla Sky, jonka pääosassa nähtiin Tom Cruise, ja Penélope Cruz toisti roolinsa Sofiana. Ohjaaja Alejandro Amenábar käytti myöhemmin yllättäviä käänteitä tehokeinona myös kauhuelokuvassa The Others.

7. Imperiumin vastaisku

imperiumin-vastaisku

Tähtien sota -saagan yllättävin juonenkäänne nähdään Imperiumin vastaiskussa. Kesken valosapelitaistelun tuisketta Darth Vader paljastaa Luke Skywalkerille yllättävän salaisuuden: ”Minä olen isäsi”. Voiko se olla totta vai onko kyseessä vain hämäysyritys?

Tämä paljastus piti alun perin kuulla vasta seuraavassa Tähtien sota -elokuvassa Jedin paluu, mutta George Lucas päättikin kertoa jo Imperiumin vastaiskussa. Paljastava repliikki oli tarkoin varjeltu salaisuus, jota edes Darth Vaderia esittänyt David Prowse ei tiennyt. Vuorosanoja muutettiin, ja vasta James Earl Jones, joka esitti Darth Vaderin ääntä, lausui tämän kuuluisan repliikin.

6. Kuudes aisti

kuudes-aisti

Palkittu lapsipsykologi Malcolm Crowe (Bruce Willis) saa potilaakseen 8-vuotiaan Colen (Haley Joel Osment). ”I see dead people”, Cole sanoo. Hän näkee kuolleita ihmisiä, jotka eivät tiedä kuolleensa. Crowe yrittää päästä selvyyteen, mitä kuolleet oikein haluavat viestittää pikkupojalle. Kotona Crowe ihmettelee miksi vaimo ei puhu mitään.

Kuudes aisti (The Sixth Sense, 1999) on rauhallinen elokuva, jonka verkkaisen etenemisen katkaisevat parit kunnon säikytykset. Lopussa tulee tietenkin se odottamaton käänne: Bruce Willis on itsekin kummitus.

Kuudes aisti oli ohjaaja-käsikirjoittaja M. Night Shyamalanin vakuuttava läpimurto. Willis oli elokuvan tähti, mutta nuoren Haley Joel Osmentin roolisuoritus on elokuvan kantava voima.

5. Apinoiden planeetta

Planet-of-the-Apes-1968-movies-14704094-1920-811

Ensimmäinen Apinoiden planeetta (Planet of the Apes, 1968) on yksi kaikkien aikojen scifiklassikoista. Sen valtaisa menestys poiki neljä jatko-osaa, televisiosarjan ja Tim Burtonin ohjaaman uudelleenfilmatisoinnin vuonna 2001.

Avaruusalus tekee pakkolaskun vieraalle planeetalle. Charlton Hestonin esittämä astronautti Taylor ja pari muuta miehistön jäsentä selviävät hengissä mutta joutuvatkin planeettaa hallitsevien apinoiden jahtaamiksi. Apinat ovat ottaneet vallan ja tehneet ihmisistä orjiaan.

Ikimuistoisessa loppukohtauksessa Taylor löytää meren rannalta Vapaudenpatsaan rauniot, mistä selviää, että kaukaiseksi luultu vieras planeetta onkin itse asiassa maa, ja ihmiskunta on tuhoutunut ydinsodassa.

4. Fight Club

fight-club2

Jack (Edward Norton) on yksinäinen ja ahdistunut nuori mies, joka kärsii unettomuudesta. Jackin tylsään elämään tulee muutos kun hän tapaa saippuakauppias Tyler Durdenin (Brad Pitt). Tyler ja Jack perustavat tappelukerhon, Fight Clubin, joka tuntuu paremmalta kuin mikään terapia, ja kerho saakin valtavan suosion.

David Fincherin ohjaama Fight Club (1999) on vaikuttava yhteiskuntasatiiri. Se herätti paljon keskustelua ja oli myös samaan tapaan väärinymmärretty kuin Kellopeli appelsiini aikoinaan. Fight Clubin kovin koukku on säästetty loppuun, jossa Tyler Durdenin oikea henkilöllisyys paljastuu, ja katsoja huomaa, että kyseessä onkin eräänlainen Jekyll ja Hyde -muunnelma.

3. Chinatown

chinatown-nicholson

Yksityisetsivä Jake Gittes (Jack Nicholson) alkaa tutkia aluksi tavalliselta uskottomuusjutulta vaikuttavaa tapausta. Evelyn Mulwrayn (Faye Dunaway) aviomies löytyykin murhattuna, ja Gittes joutuu keskelle laajoja poliittisia skandaaleja ja petoksia. Johtolangat vievät Evelyn Mulwrayn isän (John Huston) luo. Monia juonenkäänteitä sisältävän elokuvan vaikuttavin käänne on Evelyn Mulwrayn ja hänen isänsä kammottava salaisuus.

”Hän on sisareni. Hän on tyttäreni. Hän on sisareni JA tyttäreni”, lausuu Evelyn Mulwray elokuvahistoriaan jääneessä kohtauksessa. Roman Polanskin ohjaama Chinatown (1974) on ajattoman tyylikäs film noir -elokuva, jossa kaikki loksahtaa täydellisesti paikalleen.

2. The Crying Game

crying_game

Irlantilaisen ohjaaja-käsikirjoittajan Neil Jordanin The Crying Game (1992) on katsojalle monia käänteitä tarjoava tarina, jossa käsitellään rasismia, terrorismia ja seksuaalisuutta. Poliittisena trillerinä alkava elokuva muuttuu kuin varkain omaperäiseksi rakkaustarinaksi.

Uutta elämää aloittava IRA-terroristi Fergus (Stephen Rea) lähtee Lontooseen etsimään kuolleen brittisotilaan tyttöystävää nimeltä Dil (Jaye Davidson). Fergus löytääkin Dilin ja ihastuu häneen, mutta eksoottinen Dil ei olekaan mikään tavallinen nainen. Tai itse asiassa hän ei ole nainen lainkaan. Elokuva on saanut nimensä 60-luvun hittibiisistä, jolla on tärkeä merkitys elokuvan tunnelman luomisessa.

1. Epäillyt

epaillyt

Viisi poliisin tunnistusrivissä tutustunutta rikollista tekee laivakeikan jossa kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan. Lopputuloksena on kasa ruumiita.Yksi roistoista, Roger ”Verbal” Kint (Kevin Spacey) on agentti Kujanin (Chazz Palminteri) kuulusteltavana tapahtumista, jotka johtivat verilöylyyn. Verbalin mukaan kaiken takana on arvoituksellinen unkarilaismafioso Keyser Söze. Mutta onko Verbalin koko hurja tarina vain mielikuvituksen tuotetta. Vai onko hän itse Keyser Söze?

Epäillyt (The Usual Suspects, 1995) oli Bryan Singerin (X-Men, Superman Returns) läpimurtoelokuva, jossa on yksi elokuvahistorian kekseliäimpiä juonikuvioita. Christopher McQuarrien käsikirjoitus ja Kevin Spaceyn roolisuoritus palkittiin Oscarilla.

Lisää luettavaa