Mikä on kaikkien aikojen suurin ja kaunein katastrofielokuva – katso lista

27.5.2015 20:48

Suuren budjetin tuotanto San Andreas kertoo valtavasta katastrofista, joka syntyy, kun Kaliforniassa sijaitseva San Anderasin siirros repeää ja aiheuttaa valtavan maanjäristyksen. Perinteisen katastrofileffan kaavaa noudattava elokuva sai meidän kaivamaan arkistojamme. Sieltä löytyi vuonna numerossa 3/2004 julkaistu Top 10 -lista katastrofielokuvista.

Teksti: Jussi Huhtala

10. Independence Day – Maailmojen sota

independence-day4
Katastrofielokuvien über-ohjaajan Roland Emmerichin megahitti sai vaikutteita 1950-luvun scifi-elokuvista, mutta tekninen toteutus on ehtaa 90-lukua. Ufoalukset ovat kokoa XL, ja kaikki muukin on tehty laajalla mittakaavalla.

Myös nimellä ID4 tunnettu maailmojen sota on täynnä kliseitä ja epäloogisuuksia, mutta toimintaa tässä invaasiossa riittää. Valkoinen talo ja Empire State Building räjäytetään atomeiksi. Will Smith vetää humanoidia turpaan. Loppuselvittelyssä nähdään cowboyt vastaan alienit. Ei suositella jenkkipaatokselle allergisille.

Muukalaisten tekninen kehitys on tuhansia vuosia meitä edellä, mutta homma kaatuu lopulta siihen, että virustentorjunta on ajalta ennen F-Securea.

9. Twister

twister

Meteorologiavioparilta jää eropaperit allekirjoittamatta kun taistelu luonnonilmöitä vastaan kutsuu. Television säämies ja tornadospesialisti lähtevät tutkimaan pyörremyrskyjä uusin menetelmin pitkin Yhdysvaltojen tasankoja.

Pyörremyrskyt ovat harvinaisen pahankurisia. Barometrit poksahtelevat ja kokonaiset kaupungit menevät sileiksi tornadojen pyörityksessä.

Twister oli aikaisemmin kuvaajana vaikuttaneen Jan de Bontin toinen ohjaustyö (ensimmäinen oli Speed). Michael Crichton (Jurassic Park) teki vaimonsa kanssa käsikirjoituksen.

Tämä 90-luvun Tuulen viemää menestyi erittäin hyvin lippuluukuilla. Industrial Light and Magicin tehosteet ovat elokuvan parasta antia. Henkilöohjaus jää taka-alalle. Hirviömäiset tornadot ovat pääosassa. Parhaan sivuosan esittää pyörremyrskyn silmässä lentävä lehmä.

8. Armageddon

armageddon

Maata lähestyvä Teksasin kokoinen asteroidi uhkaa tuhota koko ihmiskunnan. Lähtöasetelma on siis melkein sama kuin Deep Impactissa, mutta aiheen käsittelytapa on täysin erilainen.

Lievästi sanottuna erikoisen ja vain Hollywood-elokuvissa mahdollisen muuntokoulutuksen saaneet öljynporaajat lähtevät Bruce Willisin johdolla avaruuteen räjäyttämään tappaja-asteroidia tuusan nuuskaksi.

Juoni on harvinaisen epäuskottava. Mutta pikkuseikoista viis, Armageddonin asiasanoja ovat adrenaliini ja testosteroni. Pyrotekniikkaosastokin on kunnossa. Taas menee pilvenpiirtäjiä säpäleiksi. Jerry Bruckheimer ja Michael Bay tekivät MTV-sukupolven katastrofielokuvan kunnioittamalla aivot narikkaan ja nupit kaakkoon -periaatteita.

7. Kiina-ilmiö

kiina_ilmio

Kyseessä ei ole se Kiina-ilmiö, josta nykyään puhutaan. Kiina-ilmiö ei kerro tuotannon siirtämisestä Aasiaan, vaan aiheena on ydinvoimalaonnettomuus.

Kunnianhimoinen televisiotoimittaja lähtee kuvaajansa kanssa tekemään rutiinijuttua ydinvoimalaan. He saavatkin puolivahingossa filmille materiaalia, jota ydinvoimalan johto ei mielellään esittelisi iltauutisissa. Jumiin mennyt mittarinneula melkein aiheuttaa ydinreaktorin sulamisen eli Kiina-ilmiön juuri silloin kun reippaat toimittajamme osuvat paikalle. Siitä seuraa monenlaisia skandaaleja ja salaliittoja. Elokuva on kaikin puolin ammattitaitoisesti tehty kokonaisuus, jossa on vähemmän toimintaa ja enemmän draamaa.

Kohtalon ivaa oli, että Yhdysvaltojen historian vakavin ydinonnettomuus Three Mile Islandissa tapahtui pari viikkoa elokuvan ensi-illan jälkeen.

6. Deep Impact

deep_impact

Maata lähestyvä (tällä kertaa Mount Everestin kokoinen) komeetta uhkaa tuhota koko ihmiskunnan. Erikoisrakenteisissa pommisuojissa on tilaa vain 800 000 arvotulle onnekkaalle kansalaiselle ja 200 000 tiedemiehelle. Loput jäävät peukut pystyssä odottamaan, saadaanko komeetta suistettua radaltaan ennen kuin posahtaa.

Morgan Freeman vakuuttaa presidenttinä. Elijah Wood nähdään tähtitiedettä harrastavana koulupoikana, joka ensimmäisenä havaitsee komeetan. Deep Impactin melodramaattinen tyyli ja komea liuta niminäyttelijöitä tuovat mieleen 70-luvun katastrofielokuvat.

5. Maanjäristys

maanjaristys

Kun Maanjäristys tuli 70-luvulla teattereihin, se sai kirjaimellisesti rappaukset rapisemaan seiniltä. Elokuvaa varten kehitetyn Sensurround-äänimenetelmän matalat äänitaajuudet pistivät värinää puntteihin aina kun järinä alkoi. Visuaalisestikin elokuva on pätevää työtä. Maanjäristys kuuluu tekniseltä toteutukseltaan katastrofielokuvan raskaaseen sarjaan.

Itse tarina maanjäristyksestä Los Angelesissa ei ole erityisen järisyttävä, vaikka toinen käsikirjoittajista onkin Mario Puzo (Kummisetä). Järistystä odotellessa kehitellään saippuaoopperamaisia sivujuonia, kuten Charlton Hestonin kolmiodraama Ava Gardnerin ja Genevieve Bujoldin kanssa. Näyttelijäkaarti on koottu perinteisen kaavan mukaan, eli vanhenevia Hollywood-tähtiä saa bongailla sen kun ehtii.

4. Kiitorata

kiitorata

Katastrofin aineksia ilmassa. Lentomatkustajien hankaluudet alkavat jo lentokentällä, kun ärhäkkä lumimyrsky häiritsee matkaan lähtöä. Juonen edetessä lentopelkoa lietsovat raskaana oleva lentoemäntä, henkilökunnan välienselvittelyt ja koneeseen salakuljetettu pommi. Kaiken kukkuraksi konetta ohjaa Dean Martin. Näyttelijäkaartissa on tusinan verran urallaan parhaat päivänsä jo nähneitä Hollywood-tähtiä.

Arthur Haileyn bestselleriin perustuva Kiitorata (Airport) oli yleisömenestys. Myös Yhdysvaltain elokuva-akatemia vaikuttui. Kiitorata keräsi peräti kymmenen Oscar-ehdokkuutta. Tosin palkintoja tuli vain yksi, jonka sai Helen Hayes parhaasta naisivuosasta.

Kiitorata oli alkusysäys 1970-luvun katastrofielokuvien buumiin. Se sai myös useita jatko-osia ja oli inspiraationa Hei me lennetään -parodioihin. Ehdoton klassikko.

3. Titanic

Titanic

Tämän katastrofielokuvan on Pihtiputaan mummokin nähnyt. James Cameron teki uppoamattomaksi väitetyn Titanicin traagisesta neitsytmatkasta maailman kalleimman elokuvan, josta tuli myös kaikkein tuottoisin. Oscar-juhlissa Titanic voitti ennätykselliset 11 pystiä. Vaatimaton Cameron antoi Oscar-puheessa itselleen nimen ”King of the World”.

Titanicissa on panostettu lavasteiden ja tehosteiden lisäksi myös dramaturgiaan. Tarina on kaikkien tuntema, mutta Cameron teki siitä koskettavan ja jännittävän elokuvan, joka upposi yleisöön ja ampaisi suoraan elokuvahistorian eturiviin. Lisäväriä tuovat nykyaikaan sijoittuvat jaksot, joissa on myös oikeassa Titanicin hylyssä kuvattua materiaalia.

2. Liekehtivä torni

liekehtiva_torni

Ennätyskorkean pilvenpiirtäjän avajaiset keskeytyvät ikävällä tavalla kun lasitorni osoittautuukin hutiloiden rakennetuksi. Halvalla tehdyt sähköviritelmät aiheuttavat massiivisen tulipalon, ja VIP-vieraat jäävät loukkuun ylimpiin kerroksiin.

Liekehtivä torni tehtiin aikoinaan valtaisalla 14 miljoonan dollarin budjetilla. Kannatti satsata, sillä elokuva tekee vaikutuksen tänäkin päivänä. Kestoa on lähes kolme tuntia, mutta tarina etenee sujuvasti. Valkokankaan ja television veteraaneja on palkattu näyttelijöiksi vähintään tupla-annos Fred Astairesta O.J. Simpsoniin. Tämä on kuumaa kamaa.

1. S/S Poseidonin seikkailu

poseidon

S/S Poseidonin seikkailun tuottajana toimi  1970-luvun katastrofielokuvien pääguru Irwin Allen. Liekehtivän torninkin tuottanut oman aikansa Jerry Bruckheimer sai lempinimen ”Master of Disaster” eikä syyttä. Allen myös ohjasi pitkät pätkät S/S Poseidonista, vaikka Ronald Neame onkin elokuvan virallinen ohjaaja.

Valtava hyökyaalto kaataa uudenvuodenyönä matkustajalaiva S/S Poseidonin kumoon. Loukkuun jääneet kymmenkunta eloonjäänyttä aloittavat urhean pastori Scottin (Gene Hackman) johdolla epätoivoisen pelastautumisyrityksen. Tulipalot, uhkaavasti nouseva vesi ja ylösalaisin kiepsahtaneet tilat aiheuttavat selviytyjille jatkuvaa päänvaivaa. Erinomaiset näyttelijäsuoritukset ja huolella tehty lavastus tekevät S/S Poseidonin seikkailusta katastrofielokuvien aatelia.

Lisää luettavaa