Nämä hienot elokuvat eivät päässeet Suomessa teattereihin

28.1.2015 00:01

Episodi listasi parhaat suoraan kotiteatterilevitykseen menneet elokuvajulkaisut. Mukaan Top 10 -listalle hyväksyttiin elokuvat, joilla ei ole ollut valkokangaslevitystä Suomessa.

Teksti: Jouni Vikman

10. Sabotage

10
Arnold Schwarzeneggerin politikoinnin jälkeinen elokuvaura ei ole lähtenyt käyntiin toivotulla tavalla, ja muutaman valkokangasflopin jälkeen hänen uutuutensa menikin suoraan kotiteatterijakeluun. Sabotage osoittautui kuitenkin vallan mainioksi toimintaräiskinnäksi. Todennäköisesti yksi syy julkaisukanavan valintaan onkin elokuvan väkivaltaisuus, jota Tuomas Riskala kuvaili arviossaan seuraavasti: ”Sabotage on kuin splatterelokuva häijyimmältä 1980-luvulta. Sekä brutaalein filmi, jossa Arnold Schwarzenegger on koskaan näytellyt.”

Elokuvassa huumepoliisin erikoisryhmä nappaa huumekartellilta valtavan rahasumman, mutta joutuu itse juonittelun ja ajojahdin kohteeksi. Asiat eivät ratkea ennen kuin ihmisiä ja irtaimistoa pistetään palasiksi.

9. Mistaken for Strangers

09
Dokumenteille on rajatusti tilaa valkokankailla, ja festivaalien ulkopuolella ne päätyvät nopeasti kotiteattereihin. Onneksi tällaisissa vuosiäänestyksissä niiden joukosta on hyvä napata helmiä. Viimeksi sellainen oli The Imposter, tällä kertaa Mistaken for Strangers. Musiikkidokumentti on mielenkiintoinen metatason tapaus, jossa kohde vaihtuu kesken kaiken rockbändin kiertuetaltioinnista elokuvan tekijän itsetutkiskeluksi ja terapioinniksikin.

Mistaken for Strangersin ytimessä on kahden veljeksen välinen suhde. Matt Berninger on indiebändi The Nationalin itsevarma ja karismaattinen solisti. Tom Berninger on hänen kömpelö ja syrjäänvetäytyvä veljensä, joka pääsee mukaan bändin kiertueelle apupojaksi. Sen ohella hän tekee kiertueesta dokumenttia – kunnes saa kenkää siitäkin hommasta.

8. Much Ado About Nothing

08
Satojen miljoonien dollarien megaspektaakkeli The Avengersin jälkeen Joss Whedon teki kaikessa hiljaisuudessa, pääasiassa kotonaan ja vakionäyttelijöittensä ja ystäviensä avustuksella leikkisän Shakespeare-filmatisoinnin. Pientuotanto on selvästi ollut ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottajalle hermolepoa, sen huomaa mustavalkoisen komedian kepeydestä ja hyväntuulisuudesta.

1500-luvun italialaisiin hovijuonitteluihin ja lemmenkuvioihin sijoittuva näytelmä on siirretty päällisin puolin nykyaikaan, mutta Shakespearen lyyrinen dialogi on sovitettunakin jätetty alkuperäiseen muotoonsa. Jos ja kun sen yli pääsee, on luvassa aurinkoinen romanttinen komedia, jossa kahden jääräpäisen henkilön lähipiiri alkaa juonia näiden yhteensaattamiseksi. Uusi ja vanha yhdistyvät joksikin ajattomaksi.

7. Kill Your Darlings

07
Harry Potterina pinnalle ponnistanut Daniel Radcliffe on jo todistanut olevansa monipuolinen näyttelijä. Beat-sukupolven avaintekijöiden varhaisia vaiheita kuvaavassa Kill Your Darlings -elokuvassa hän eläytyy kirjailija Allen Ginsbergiksi.

Nuori Ginsberg on hyväksytty arvostettuun Columbian yliopistoon New Yorkissa, missä hän tutustuu nerokkaaseen mutta itsekeskeiseen ja itsetuhoiseen kanssaopiskelijaan, Lucien Carriin (Dane DeHaan). Carrin kautta Ginsberg tutustuu niin William S. Burroughsiin (Ben Foster) kuin Jack Kerouaciin (Jack Huston). Oman erinomaisuutensa lumoissa kokonaiseen sukupolveen vaikuttaneen joukkion muodostumisen ja toisen maailmansodan loppuvaiheiden tunnelmien kuvaamisen ohella elokuvan ytimessä on Carrin suhde David Kammereriin (Michael C. Hall). Molemminpuoleinen riippuvuussuhde johtaa lopulta murhenäytelmään.

6. Maniac

06
Uudelleenfilmatisoinnit eivät aina ole loukkaus alkuperäistä teosta kohtaan. Night Visions -festivaalilla nähty Maniac tavoittaa William Lustigin vuoden 1980 samannimisen splatterklassikon hengen sitä kunnioittaen ja siihen lisäten. Siinä myös hyödynnetään nykyaikaisen kamerateknologian mahdollisuuksia vaikuttavalla tavalla.

Daniel Radcliffen tavoin huippusuositun roolin varjosta omillaan vakavasti otettavaksi näyttelijäksi pyrkivä Elijah Wood esittää hiljaista mallinukkejen kunnostajaa, joka öisin metsästää naisia – sanan kirjaimellisessa merkityksessä. Taustalla on julma äitisuhde, joka kummittelullaan tuhoaa lisäpettymyksiä kestämättömän nuorukaisen yritykset luoda normaaleja ihmissuhteita.

Käytännössä kokonaan Woodin hahmon näkökulmasta kuvattu verinen kauhu tekee vaikutuksen myös teknisenä suorituksena ilman huomion varastamista.

5. Blackfish

05
Vuosi 2014 oli hyvä vuosi dokumenteille. Mistaken for Strangersin ohella toimituksen suosikkilistalle nousi kantaa ottava miekkavalasdokumentti Blackfish.
Elokuvan taustalla on vuoden 2010 tapaus, jossa vesipuiston hoitaja kuoli tiedotusvälineiden mukaan ”traagisessa onnettomuudessa”. Dokumentin mukaan kyseessä oli kuitenkin puistossa yleisöjen iloksi esiintyvän miekkavalas Tilikumin tietoinen hyökkäys. Elokuva ei silti demonisoi Tilikumista verenhimoista petoa, vaan esittelee muitakin vastaavia tapauksia.

Informatiivisen ja järkyttävänkin Blackfishin sanoma on, että luonnossa lähes välinpitämättömästi ihmisiin suhtautuvat valtavat pedot voivat keinotekoisiin olosuhteisiin vangittuina häiriintyä kouluttajilleen hengenvaarallisiksi olennoiksi.

4. Gloria

04
Chilen Oscar-ehdokas Gloria on nähty Suomessa festivaalilevityksessä sekä Kansallisen audiovisuaaisen arkiston kuukauden elokuvana. Ei siis ihme, että se löytyi useammankin toimittajan suosikkilistalta. Katselumahdollisuuksien lisäksi se lunastaa paikkansa yksinkertaisesti myös siksi, että on erinomainen elokuva.

Tylsän turvallisessa toimistotyössä nuokkuva Gloria on eronnut ja hänellä alkaa olla ikääkin. Viikonloppuisin hän herää elämään bilettäen diskoissa ja kiskoen drinkkejä miesten huomiosta samalla nauttien. Hän haaveilee vielä rakastuvansa, ja eräänä iltana hän tutustuukin mieheen, jonka kanssa on valmis suhteeseen. Tällä on kuitenkin omia kypsään ikään ehtineen ihmisen asioita hoidettavanaan. Nimihahmoa esittävä Paulina Garcia palkittiin roolistaan Berliinin elokuvajuhlilla.

3. All Is Lost

03
Kun dialogia ei ole, on elokuvantekijöiden kyettävä pohjustamaan hahmoja, pitämään yllä jännitystä ja kuljettamaan tapahtumia muilla tavoin. Yksinäisellä purjehduksella keskellä valtamerta pulaan joutuvasta miehestä kertova All Is Lost onnistuu siinä loistavasti.

Robert Redford on kypsään ikään ehtinyt mies, selvästi oman elämänsä määrätietoinen herra, jonka hieno mutta pieni purjevene törmää ajelehtivaan konttiin. Hän ryhtyy järjestelmällisesti tilanteen vaatimiin toimenpiteisiin, mutta pala palalta hänen itsevarmuuttaan nakerretaan olosuhteiden kehittyäessä yhä katastrofaalisempaan suuntaan. Lopulta piinaavankin jännittävässä elokuvassa on vain pieni ihminen valtavien luonnonvoimien armoilla.

2. Enemy

02
Ohjaaja Denis Villeneuve juhlii Episodin äänestyksissä, sillä hänen jännityselokuvansa Vangitut (Prisoners) nousi sijalle 27 toimituksen suosikkielokuvien joukossa. Ohjauksesta se oli sijalla 17 ja käsikirjoituksesta 13. Sen tähdet Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal ja Melissa Leo saivat ääniä näyttelijälistoillakin. Vangittujen vaikuttavuus ei tuonut tarpeeksi katsojia, jotta samana vuonna valmistunut, vieläkin vaikeampi Enemy olisi päässyt meillä teatterilevitykseen.

Vangituissa lapsikaappaajan perässä juoksevaa ja epätoivoisien vanhempien aisoissa pitämistä yrittävää etsivää esittävä Gyllenhaal nähdään Enemyssä kaksoisroolissa. Hän on yliopistolla luennoiva, tylsän turvallista elämää viettävä historian professori, joka yllättäen havahtuu huomaamaan muistuttavansa hätkähdyttävällä tavalla erästä näyttelijää. Hämmentynyt mies ryhtyy tutkimaan kaksoisolentonsa elämää ymmärtämättä mitä kaikki voi tarkoittaa mutta samalla siitä kierolla tavalla tarkoitusta elämäänsä saaden.

Elokuva vaatii keskittymistä, eikä siltikään anna katsojalle kaikkia vastauksia. Juuri siitä syystä se on niin pahaenteisen tunnelmallinen.

1. Blue Ruin

01
Jeremy Saulnier keräsi resurssit Blue Ruin -elokuvaansa joukkorahoituksella. Vain muutamalla kymmenellä tuhannella dollarilla tuotettu elokuva sai ensi-iltansa Cannesissa ja voitti siellä elokuvatoimittajien ja -kriitikoiden FIPRESCI-palkinnon. Vastaanotto on ollut ylistävää senkin jälkeen, ja Episodin äänestyksen Blue Ruin voitti lopulta ylivoimaisesti keräten puolitoistakertaisesti kakkoseksi sijoittuneen Enemyn pistemäärän.

Saulnierin esikoisessa, kauhukomediassa Murder Party (2007) nähty Macon Blair on autoromussaan asuva, satunnaisesti tyhjiin asuntoihin siistiytymään murtautuva ja roskiksista ruokaa kaivava syrjäytynyt Dwight. Miehen menneisyydestä paljastuu trauma, kun hän saa kuulla vanhempiensa murhaajan vapautuvan pian vankilasta. Epämääräiselle hyvitys/kostoretkelle lähtevä Dwight on äkkiä keskellä veristä kierrettä, johon hänellä ei alkeellisia selviytymisvaistoja lukuunottamatta tunnu olevan valmiuksia.

Blue Ruinin tarina ei ole uuden uusi, mutta siinä tärkeintä onkin pelkistetty, katsojan rystyset alusta loppuun asti valkoisina pitävä jännityksen ote.

Lisää luettavaa