Pirates of the Caribbean ei ollut ainoa – viisi outoa lisenssielokuvaa

29.4.2014 15:25

Huvipuistoajeluun pohjautuvat Pirates of the Caribbean-elokuvat olivat yllättäviä menestyksiä ja Hollywood aikoo puskea lisää lisenssielokuvia ulos. Käsittelyyn ovat pääsemässä ainakin Barbie ja Marshmallow Peeps.

Hollywood on ratsastanut lisensseillä ennnenkin. Seuraavat lisenssi kääntyivät elokuviksi vaihtelevin tuloksin.

Battleship (2012)

battleship_edit

Laivanupotukseen pohjautuvassa elokuvassa ei taistellakaan toista laivastoa vastaan, vaan vihollisruletti osui avaruusolioiden kohdalle.

Laivasto törmää avaruusolioihin kesken sotaharjoitusten ja niitähän pitää luonnollisesti vetää turpaan. Tästä seuraa hyvin geneerinen toimintapläjäys, jonka juonenkäänteet ja lopputulos tuskin yllättävät ketään.

Elokuvasta herää väkisin kysymys siitä miksi se yhdistetään tunnettuun lautapeliin. Lautapelin ja elokuvan välillä ei ole minkäänlaista yhteyttä nimen lisäksi.

Kriitikot olivat pitkälti yksimielisiä siitä, että elokuva ei osunut, mutta upposi.

Roskisriiviöt (1987)

gargabepail_edit

Roskisriiviöt (Garbage Pail Kids) on Kaalimaan kakarat-nukkeja parodioiva keräilykorttisarja. Korteissa esiintyy erilaisten ällötysten ympärille luotuja soikeapäisiä lapsihahmoja.

Kortit olivat niin suosittuja, että Hollywoodin oli pakko laittaa näppinsä peliin. Lopputuloksena syntyi aivan järkyttävän huono elokuva, josta tuli ohjaaja Rod Amateaun joutsenlaulu.

Elokuva seuraa nuoren pojan kommelluksia tämän törmätessä roskiskakaroihin ja kaikki tapahtuu huonojen sanomien, vitsien ja ällötyshuumorin ympärillä. Yksi roskisriiviöistä esimerkiksi pissaa pitkin elokuvaa jatkuvasti housuun. Hauskaa, ei. Ällöttävää, kyllä. Turhaa, todellakin.

Roskisriiviöt floppasivat täydellisesti ja elokuva löytää usein tiensä keskusteluihin huonoimmista elokuvista koskaan. Elokuvan hyvä ominaisuus on kuitenkin sen nimi, sillä roskikseen koko teos kuuluukin.

Raggedy Ann & Andy: A Musical Adventure (1977)

raggedy_edit

Raggedy Ann ja Andy ovat yhdysvaltalaisen kirjailija-taiteilija Johnny Gruellen luomia nukkehahmoja, joista on julkaistu monia kirjoja ja leluja.

70-luvulla nukkeduosta tehty animaatiomusikaali on hyvin animoitu mutta epätasainen kokonaisuus. Elokuva keskittyy päähenkilöiden seikkailuun lastenhuoneen ulkopuolella ja heidän kohtaamiin hahmoihin. Musikaalin omaisesti joka välissä tietenkin lauletaan.

Elokuvassa on hyvin paljon suorastaan häiriintynyttä kuvastoa ja hahmoja, joista erityisesti mieleen painuu limainen Ahneus.

Elokuva sai aikanaan kiitosta animaatiostaan, mutta ongelmat juonen kuljetuksessa ja päähenkilöiden tylsyydessä eväsivät elokuvalta vankan aseman animaatioelokuvien joukossa.

Dungeons & Dragons (2000)

dnd_edit

Ensimmäiseksi roolipeliksi tituleerattu Dungeons & Dragons on nörttikulttuurin kulmakiviä ja noussut kellarissa salaa pelatusta ”kynä ja paperi pelleilystä” nykyaikaisen trendikkään nörtteilyn etulinjaan.

Kuinka hyvin pelaajien hallitsema roolipelimaailma kääntyy valkokankaalle?

Dungeons and Dragons-elokuva kompastuu heti alkumetreillä olemalla täysin geneerinen fantasiapätkä ilman omaa identiteettiä. Elokuva ei palvele roolipelin faneja eikä uusia katsojia.
Jollain ihmeellä elokuvaan on kuitenkin saatu mukaan nimekkäitä näyttelijöitä, joista suurimman myötähäpeän aiheuttaa Jeremy Irons (Ranskalaisen luutnantin nainen) pahiksen roolissa.

Dungeons & Dragons kävi läpi helvetin ennen valmistumistaan. Lisenssin hankkinut Courtney Solomon aikoi alun perin vain tuottaa elokuvan, mutta D&D-lisenssin omistanut TSR pakotti Solomonin myös ohjaamaan elokuvan. Lopputuloksena on huonosti kasattu esikoisohjaus.

Siinä missä Taru sormusten herrasta on toimiva fantasiatrilogia, Dungeons and Dragonsille nopat eivät suoneet samanlaista tasoa ja menestystä.

Lego-elokuva (2014)

lego_edit

Kaikki ovat leikkineet Legoilla joskus. Omien maailmojen ja seikkailujen luominen on ollut tanskalaisen lelujätin valttikortti alusta lähtien ja Legoja on tehty lukemattomista aiheista.

Stop motionina toteutettua Lego-animaatiota on Youtube pullollaan, mutta en voinut kuin ihmetellä suu pyöreänä kun kuulin uutiset kokonaisesta Lego-elokuvasta.

Jättibudjetilla tuotettu Lego-elokuva sai osakseen skeptisiä odotuksia, mutta onnistui yllättämään positiivisesti. Kieli poskella tehty juoni ja hulvattoman hauskat kohtaukset loivat kokonaisuuden, jollaiseen lisenssielokuvien tulisi pyrkiä.

Legon lisenssi antoi elokuvan tekijöille käytännössä rajattomat mahdollisuudet, joka olisi voinut johtaa epämääräiseen sotkuun. Siinä missä Dungeons and Dragons kaatui, Lego-elokuva loisti. Elokuva luo selkeät raamit tarinalle samalla käyttäen Legon laajaa katalogia erinomaisesti hyväkseen.

Elokuva oli niin iso menestys kriitikoiden ja katsojien keskuudessa, että jatko-osaa suunnitellaan jo vuodelle 2017.

Lue myös: Hollywood, et ole tosissasi! Nämäkin tuotteet kääntyvät elokuviksi

(Episodi/JMH)

Lisää luettavaa