Vainoharhaisten trillerien parhaat: salaliitot elokuvissa Top 10

3.3.2013 17:41

Tositapahtumiin perustuvat tai täysin fiktiiviset salaliitot ovat aina olleet hyviä elokuvan aiheita. Seuraavassa Episodin valinnat kymmenestä parhaasta salaliittoteoriaelokuvasta kautta aikojen. Juttu on julkaistu alun perin Episodissa 9/2005.

Teksti: Jussi Huhtala

10 Capricorn yksi

capricorn_one
Nasa valmistelee ensimmäistä miehitettyä avaruuslentoa Marsiin. Juuri ennen laukaisua astronautit kuitenkin haetaan pois avaruusaluksesta, joka lähetetään avaruuteen ilman miehistöä. Mars-projektiin liittyy käytännön ongelmia, joita ei haluta paljastaa julkisuuteen, joten astronauttien laskeutuminen Marsiin lavastetaan filmistudiolla.

Megaluokan feikki ei kuitenkaan ole täydellinen. Utelias lehtimies Robert Caulfield (Elliott Gould) alkaa selvittää avaruuslennon yksityiskohtia ja saman tien joutuu erilaisiin läheltä piti -onnettomuuksiin.

Peter Hyamsin ohjaama Capricorn yksi on tehty aikana, jolloin Watergate-skandaali ja avaruuslennot olivat median suuren kiinnostuksen kohteena. Näitä elementtejä yhdistämällä on saatu aikaan klassinen salaliittotarina.

Varsinkin kuulentojen lavastamisesta kiinnostuneille Capricorn yksi on todellinen herkkupala. Elokuva on sivuosia myöten miehitetty 70-luvun tähtinäyttelijöillä, ja jos se ei vielä riitä, niin yhtä astronauteista esittää O.J. Simpson.

9 Tapaus Silkwood

Silkwood
Mike Nicholsin ohjaama Tapaus Silkwood on tositapahtumiin perustuva tarina plutoniumin käsittelylaitoksessa työskentelevästä Karen Silkwoodista (Meryl Streep).

Karen huomaa, että laitoksessa laiminlyödään turvallisuusmääräyksiä. Hän liittyy ammattiliittoon ja alkaa julkisesti kyseenalaistaa tehtaan toimintatapoja.

Karen joutuu sekä tehtaan johdon että kollegoidensa keskuudessa epäsuosioon. Lisäksi hän altistuu säteilylle ja sairastuu. Alkaa näyttää siltä, että yhtiö yrittää päästä Karenista tavalla tai toisella eroon.

Nichols teki Karen Silkwoodin tarinasta enemmän draamaelokuvan kuin jännityselokuvan. Uhkaavaa tunnetta on ilmassa, mutta sitä ei korosteta, eikä salaliittopohdintoja väännetä rautalangasta. Elokuvan vahvuus onkin arkipäivän realismi, joka tekee siitä uskottavan tuntuisen.

Sivuosissa nähdään Kurt Russell Karenin poikaystävänä ja Cher heidän kanssaan samassa taloudessa elävänä kämppiksenä.

8 Wag the Dog – Häntä heiluttaa koiraa

Wag_the_dog
Barry Levinsonin elokuvassa Wag the Dog Yhdysvaltain presidentti sekaantuu seksiskandaaliin juuri vaalien alla, mikä romuttaa toiveet uudelleenvalinnasta. Tilannetta selvittämään palkataan poliittinen konsultti Conrad Brean (Robert De Niro), joka neuvoo kääntämään äänestäjien huomion toisaalle. Sitä varten lavastetaan ulkopoliittinen kriisi. Brean hankkii avukseen Hollywood-tuottaja Stanley Motssin (Dustin Hoffman), jonka avulla lavastetaan televisiouutisia varten otoksia Yhdysvaltain ja Albanian välille mukamas syntyneestä sotatilasta. Breanin ja Motssin kehittelemät valedokumentit ja niihin liittyvät lehdistölausunnot ovat häntä, joka saa koiran eli tiedotusvälineet heilumaan.

7 Minority Report

minority_report_2002_3
Legendaarisen tieteiskirjailijan Philip K. Dickin novelliin pohjautuva Minority Report sijoittuu vuoteen 2054. John Anderton (Tom Cruise) työskentelee rikoksia ehkäisevässä Pre Crime -erikoisyksikössä. Kolmea mystistä meedioita apuna käyttäen Andertonin yksikkö ottaa murhaajat kiinni jo ennen kuin he ehtivät tehdä rikoksensa. Eletään yhteiskunnassa, jossa ei enää tehdä murhia.

Kun tarkastaja Witwer (Colin Farrell) saapuu tutkimaan yksikön toimintaa, Anderton huomaa pian itse olevansa syytetty vielä tekemättömästä murhasta. Anderton pakenee ja ottaa mukaansa Agathan (Samantha Morton), yhden meedioista. Agatha on ainoa, joka voi auttaa Andertonia paljastamaan yksikössä piilevän salaliiton.

Minority Reportin vainoharhainen tarina on kekseliäs ja jatkuvassa liikkeessä. Elokuvan tulevaisuuden visiot ovat näyttäviä. Ridley Scottin Blade Runnerin tapaan Dickin yhteiskuntakriittiset näkemykset, film noir -vaikutteet ja visuaalinen näyttävyys yhdistyvät Steven Spielbergin käsissä onnistuneesti.

6 Viidennen kolonnan mies

Viidennen_kolonnan_mies
Alfred Hitchcock teki useita elokuvia, joissa viaton sankari joutuu salaliiton uhriksi, kuten Mies joka tiesi liikaa, Nainen katoaa ja 39 askelta. Erityisesti Viidennen kolonnan mies (Saboteur, 1942)on tyylipuhdas Hitchcockin salaliittoelokuva.

Barry Kane (Robert Cummings) on lentokonetehtaan työntekijä. Tehtaalla tapahtuu tuhoisa tulipalo ja räjähdys, jossa Kanen ystävä kuolee. Kane joutuu epäilyjen kohteeksi. Maa alkaa polttaa jalkojen alla, joten Kanen löydettävä oikea syyllinen (Norman Lloyd). Kane matkaa mantereen halki Los Angelesista New Yorkiin ja pikku hiljaa huomaa, että kaiken takana on natsien punoma salaliitto, jossa on mukana kunniallisina pidettyjä kansalaisia.

Kunnon Hitchcock-elokuvan tapaan Kane törmää matkallaan kauniiseen vaaleaverikköön (Priscilla Lane), joka pienten erimielisyyksien jälkeen tajuaa Kanen olevan syytön. Monia käänteitä sisältävän tarinan kuuluisa kliimaksi tapahtuu Vapaudenpatsaan huipulla.

Lisää luettavaa