K-18! Tässä kymmenen oudointa seksikohtausta – katso lista!

28.3.2016 10:55

Elokuvissa on kautta aikojen esitetty platonisen rakkauden lisäksi myös seksiä – varhaisina vuosikymmeninä tosin joko vain symbolisesti tai erittäin häveliäästi. Episodi valitsi kymmenen suuresta massasta tavalla tai toisella selvästi erottuvaa esimerkkikohtausta. Niiden valintakriteeri ei ollut niinkään yksityiskohtainen kuin tavalla tai toisella hyvin omalaatuinen esitystapa. Juttu julkaistiin ensimmäisen kerran Episodissa 9/2007.

Teksti: Jukka Halttunen

10. DEMOLITION MAN

Demolition-Man

Ajatus Sylvester Stallonesta seksikohtauksessa on jo sinänsä hykerryttävä, mutta italialaisohjaaja Marco Brambilla toteuttaa potentiaalisesti hirnumista aiheuttavan tilanteen tyylikkään omaperäisesti. Stallonen näyttelemä, tulevaisuuden väkivallattomaan yhteiskuntaan vaarallista rikollista jahtaamaan tullut poliisi John Spartan ehtii olla jo hetken aikaa hyvillään, kun Sandra Bullockin näyttelemä paikallinen lainvalvoja Lenina Huxley ehdottaa hänelle oma-aloitteisesti seksiä. Tulevaisuuden seksi ei kuitenkaan osoittaudu kontaktilajiksi, vaan sitä harjoitetaan silmät ummessa vastakkain istuen, yhtyen totuttua metafyysisemmällä tasolla. ”Hei, Huxley, emmekö voisi tehdä sitä vanhanaikaiseen tapaan?” Spartan kysyykin. Nainen ei tästä innostu. ”Yäk, inhottavaa! Tarkoitat siis… nesteiden vaihtoa?!”

9. VIIMEINEN TANGO PARIISISSA

viimeinen_tango_pariisissa

Myös toinen italialaisohjaaja Bernardo Bertolucci tietää, miten tehdään tehokkaita seksikohtauksia ilman, että näyttelijöiden tarvitsee edes riisuutua. Puhumattakaan makuulle menemisestä, tai edes istuutumisesta. Samana vuonna Kummisedän kanssa Marlon Brando halusi tehdä myös eroottisen roolin ja niinpä hänet nähdään tässä elokuvassa keski-ikäisenä amerikkalaisliikemiehenä, joka ryhtyy suhteeseen Maria Schneiderin nuoren pariisittaren kanssa sillä perusedellytyksellä, että suhde perustuu vain ja ainoastaan seksille. Sitä elokuvassa sitten riittääkin. Kaikki huipentuu kuitenkin kohtaukseen, jossa Brando työntää voidellun sormensa Schneiderin takapuoleen samalla kun tämä höpisee joutavanpäiväisiä filosofisuuksia. Eroottisuuden kanssa ei tälläkään kohtauksella ole juuri mitään tekemistä.

8. AISTIEN VALTAKUNTA

realmofthesensesbdcap2_original

Japanilainen Nagisa Oshima shokeerasi 1970-luvulla monia suorasukaisella kuvauksellaan seksuaalisesta pakkomielteestä. Pahiten närkästyneiden joukkoon lukeutui myös suomalainen elokuvasensuuri, joka sijoitti Aistien valtakunnan epäsiveellisenä kiellettyjen elokuvien listalle heti sen valmistumisvuonna, eikä elokuvaa ollut sen jälkeen pitkään aikaan mahdollista nähdä muualla kuin Elokuva-arkiston näytännöissä. Aistien valtakunnan seksin iloihin pakkomielteenomaisesti suhtautuva pariskunta Eiko Matsuda ja Tatsuya Fuji harjoittaa elokuvassa runsain määrin autenttista seksiä perinteiseen tyyliin, mutta omalaatuisimpien seksikohtausten listalle he pääsevät kohtauksessa, jossa naisen sisälle työnnetään miehen munan sijasta kananmuna – minkä jälkeen tämä myös munii sen ulos samalla tavoin kuin siivekäs ystävämme.

7. CRANK

gal-nude-scene-amy-smart-jpg

Omalaatuisimmista seksikohtauksista kaikkein tuorein kuuluu myös ehkä listan tavanomaisimpiin – erikoiseksi sen tekevät vain ympäröivät olosuhteet sekä miespuolisen osanottajan poikkeuksellinen motivaatio. Jason Statham on ammattitappaja Chev Chelios, joka on myrkytetty hänen nukkuessaan. Hänellä on kuitenkin muutamia tunteja aikaa kostaa murhaajilleen, sillä pitämällä adrenaliinitasonsa korkealla hän pystyy hidastamaan myrkyn vaikutusta. Kesken kaiken Chev joutuu kuitenkin tyttöystävänsä Even (Amy Smart) kanssa tilanteeseen, jossa ainoa keino pitää adrenaliinitaso korkealla onkin ryhtyä ammuskelun ja takaa-ajojen sijasta harjoittamaan seksiä – keskellä kirkasta päivää ja vilkasta jalkakäytävää. Parivaljakon suorituksessa sinänsä ei ole mitään tavallisesta poikkeavaa, mutta ympärillä kauhisteleva yleisö tekee kohtauksesta muistettavan.

6. NAAPURI

naapuri

Omalaatuisten seksikohtausten shokeeraavampaa laitaa edustaa parin vuoden takainen norjalaiselokuva Naapuri. Espoo Cinéssäkin menestynyt pienimuotoinen kauhufilmi osoittaa naapuriemme olevan tässä genressä meitä selvästi edellä. Äskettäin tyttöystävänsä jättämäksi tulleen Johnin (Kristoffer Joner) seinänaapureiksi on muuttanut kaksi hehkeää naisihmistä, joista etenkin nuorempi Kim (Julia Schact) flirttailee miehen kanssa täysin avoimesti. Omalaatuinen tilanne syntyy, kun Kim sulkee Johnilta ulospääsyn naisten asunnosta ja käynnistyy intohimoinen rakastelu – jonka kiihkeyttä Kim kuitenkin odottamatta tehostaa läimäyttelemällä Johnia toistuvasti kasvoihin. Aluksi loukkaantuneelta näyttävä John ryhtyy antamaan Kimille samalla mitalla takaisin ja innostuu hommasta lopulta vielä tätäkin enemmän.

5. ULVONTA

howling

Yksi listamme runollisimmista seksikohtauksista nähdään kauhukomediaklassikossa Ulvonta, jossa syrjäinen parantola kalifornialaisella maaseudulla toimii kulissina ihmissusien maanalaiselle armeijalle. 1970- ja 1980-luvulla paljon elokuvamusiikkia tehneen Pino Donaggion romanttisen kauniiden sävelien hivellessä katsojan korvia parantolassa vaimonsa tukena oleva tohtori Neill (Christopher Stone) hiipii keskellä yötä tapaamaan paikallista kaunotarta Marshaa (Elisabeth Brooks), joka on tietenkin tosiasiassa ihmissusi. Keskellä öistä metsää nuotion äärellä hellästi alkava rakasteluhetki saa villin käänteen, kun molemmat osapuolet alkavat kasvaa karvaa ja kynsiä. Seksihetki saa uutta maustetta raapimisesta, ja lopulta sekä mies että nainen ulvovat susina kuutamolle. Kohtausta sensuroitiin aikanaan Suomessa raskaalla kädellä.

4. JILL RIPS

jill-rips

Ruotsin lahja elokuvan maailmalle, Dolph Lundgren on entinen rikosetsivä, joka haluaa selvittää nuoremman veljensä murhan. Etsinnät johtavat hänet keskelle merkillistä alakulttuuria, jossa pukeudutaan nahkaan ja kumiin, käytetään sitomisvälineitä ja lätkitään leikkikaveria ruoskalla. Syyllinen piilee jossakin päin kaupungin S/M -klubien verkostoa. Saadakseen tärkeän johtolangan Dolphin on luonnollisesti itsekin kokeiltava mistä touhussa on kyse. Toimintasankarin faneilla riittää ihmettelemistä, kun miltei alaston Lundgren riippuu katosta pää alaspäin samaan aikaan, kun yltä päältä punaiseen nahkaan pukeutunut sievä nuori blondi (Kristi Angus) uhkailee häntä piiskalla. Katsojasta itsestään riippuen kohtaus on joko hillittömän hauska tai kuuminta hottia – ja katsojasta riippumatta se on yksi omalaatuisimmista seksikohtauksista ikinä!

3. SINGAPORE SLING

Singapore Sling 05

Suurelle yleisölle täysin tuntemattomaksi jääneen erittäin omaperäisen kreikkalaisen elokuvantekijän Nikos Nikolaidisin Singapore Sling nauttii suurta kulttisuosiota harrastajapiireissä. Mustavalkofilmille kuvattu, melodramaattisen musiikin säestämä taideteos on nähty Suomessakin sen oltua mukana Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalin ohjelmistossa melko tuoreeltaan syksyllä 1992. Muutaman muun listalle sijoittuneen elokuvan tavoin sekin on täynnä erilaisia seksikohtauksia, kun kadonnutta rakastettuaan etsivä nimihenkilö Singapore Sling (Panos Thanassoulis) päätyy kahden perverssin mutta silti varsin huumorintajuisen naisen (Michele Valley ja Meredyth Herold) objektiksi. Monet omalaatuisimmista seksikohtauksista liikkuvat Jill Ripsin tavoin S/M:n alueella, mutta voiton vie ehkä kuitenkin kohtaus, jossa naiset ensin ahmivat ruokaa ja sitten oksentavat sitä toistensa päälle.

2. ELÄMÄN TARKOITUS

monty-python-s-the-meaning-of-life-original

Koomikkoryhmä Monty Pythonin viimeiseksi jääneestä täyspitkästä elokuvasta kokonainen sukupolvi lienee oppinut seksin perusasioita – sekä siinä sivussa oletettavasti myös elämän tarkoituksen. Yksi valkokangashistorian klassisimmista seksikohtauksista käynnistyy, kun John Cleesen näyttelemä biologian opettaja aloittaa koulutuntinsa aiheenaan seksi. Kun viimekertaisen oppitunnin aiheesta, esileikistä on suoritettu kiivasvauhtinen kyselykierros, luokkahuoneeseen ilmestyy opettajan vaimo (Patricia Quinn) ja vuorossa on itse seksiaktin demonstroiminen pojista koostuvalle koululuokalle – jotka silti tuntuvat olevan kiinnostuneempia keskinäisestä nahistelustaan ja omien tavaroittensa penkomisesta. ”Oletamme esileikit jo tehdyiksi, eihän se haittaa, kulta?” kysyy opettaja paremmalta puoliskoltaan. ”Ei tietenkään, Humphrey”, vastaa tämä tottuneesti.

1. BEING JOHN MALKOVICH

being_john_malkovich

Omalaatuisuuksiin erikoistuneen käsikirjoittaja Charlie Kaufmanin läpimurroksi muodostunut Being John Malkovich voittaa omalaatuisimman seksikohtauksen ykköspalkinnon vaivattomasti. Mukana on taas kaksi naista ja yksi mies, mutta tällä kertaa mies on esineellistetty pelkäksi apuvälineeksi. Maxine (Catherine Keener) on rakastunut transseksuaali Lotteen (Cameron Diaz), mutta ei voi kokea tämän kanssa täydellistä nautintoa tämän ollessa vielä naisen kehossa. Niinpä Lotte siirtyy portaalin avulla elokuvassa itseään näyttelevän John Malkovichin kehoon, joka tahdottomana nukkena avustaa naisia näiden mieliteossa. Kaiken huipuksi hekuman hetki johtaa vielä jälkikasvuun, josta tulee siis Maxinen ja Lotten – ei Malkovichin – tytär. Tätä voinee hyvällä syyllä kutsua eksistentialistiseksi seksikohtaukseksi.

Lisää luettavaa