Viisi syytä miksi Sean Connery on maailman kovin jätkä

Sean Connery täyttää tänään kunnioitettavat 85 vuotta. Hän syntyi 25. elokuuta vuonna 1930 Skotlannin Edinburghissa.

Maailman seksikkäimmäksi mieheksi lukemattomia kertoja valittu Sean Connery on suhisevalla puhetyylillään, tuuheilla kulma- ja rintakarvoillaan sekä vanhan ajan ”älä ryppyile mulle” -habituksellaan ultimaattinen äijä. Conneryn ainoa ase ei suinkaan ole kaikilta jalat alta vievä karisma, vaan kyllähän skotti on aina näytellä osannut. Pirun hyvin vieläpä, vaikka vuoden 1987 Lahjomattomat -leffasta voitettua Oscaria voikin ehkä pitää enemmän elämäntyöpalkintona.

Tässä viisi syytä, miksi Connery pyyhkii edelleen lattiaa kaiken maailman jasonstathameilla ja tomcruiseilla.

Teksti: Jari Setälä

1. Zed elokuvassa Zardoz (1974)

zardoz-622

Tästä riittänee todisteeksi tämä kuva. John Boormanin post-apokalyptinen scifi-leffa on kulttiklassikko, mutta kuka muu voisi vetää päälleen kuvassa esiintyvät rytkyt ja näyttää silti karulta jätkältä? Pystyisikö muka joku Dwayne Johnson? Ei pystyisi.

2. James Bond

bond_connery

Jo parikymppisenä kaljuuntumaan alkanut Connery käytti, vahvistamattomien tietojen mukaan, kaikissa Bond-rooleissaan hiustupeeta. Tämä ei menoa haitannut, sillä 60-luvun eksotiikkaa ja kylmän sodan jännitteitä tihkuviin elokuviin Conneryn eläimellinen charmi istui kuin nyrkki silmään. Entrapment-tähti Connery ei ole ainoa herrasmiesvarkaan roolissa viihtynyt Bond-näyttelijä, sillä Roger Moore esitti tunnetusti gentlemannivoro Simon Templaria Pyhimys -tv-sarjassa ja Pierce Brosnan ryhtyi vohkimaan arvoesineitä Seikkailija Thomas Crown – ja After the Sunset -leffoissa. Myös nykyinen 007 Daniel Craig kunnostautui varkaan roolissa vuoden 1998 Love is the Devil -leffassa. Mutta ollaan rehellisiä, eihän heistä kenestäkään ole vastusta Connerylle.

3. Henry Jones elokuvassa Indiana Jones ja viimeinen ristiretki (1989)

indiana_jones_connery

Rooli Harrison Fordin Indiana Jonesin isänä, professori Henry Jonesina on yksi Conneryn ikimuistoisimpia. Roolissa yhdistyy klassisen herrasmiehen karisma, akateeminen arvokkuus ja lupsakka seikkailullinen huumori. Voisi jopa uskaltaa sanoa, että Fordin ja Conneryn muodostama isä-poika -kaksikko on yksi seikkailuelokuvien onnistuneimpia.

4. John Patrick Mason elokuvassa The Rock (1996)

BOND KAMP

Michael Bayn toimintarymistelyssä Connery on brittiagentti (yllätys!), joka on ainoa Alcatrazin vankilasaarelta koskaan pakenemaan onnistunut vanki. Kun terroristeiksi ryhtyneet sotilaat majoittuvat hermokaasuohjuksineen turistinähtävyydeksi muutetulle saarelle, on 66-vuotiaan Conneryn aika listiä hemmetinmoinen joukko pahiksia, koska onnettomasta Nicolas Cagesta ei ole juurikaan apua. Tiedätkö sinä ketään muuta yhtä kovaa 66-vuotiasta? Tuskinpa vaan.

5. Robin Hood elokuvassa Robin ja Marian (1976)

robin_connery

Ehkäpä paras versiointi Robin Hoodin hahmosta valkokankaalla? Kenties, kenties ei. Tässä elokuvassa Sean ei lihaksiaan pullistele konepistoolit kourassa, mutta sen sijaan skottilegenda heittäytyy ristiretkiltä palaavan, ikääntyneen Robin Hoodin saappaisiin. Samalla mies tekee ensimmäistä kertaa Robin Hoodin hahmosta jollain tavalla samaistuttavan. Mokoma veijari vielä menee ja vanhoilla päivillään yrittää hurmata Audrey Hepburnin esittämän Marianin takaisin itselleen. Huvittavaa on se, että 15 vuotta myöhemmin Connery esitti kuningas Rikhard Leijonamieltä Robin Hood – Varkaiden ruhtinas -leffassa, vaikka miestä ei leffan krediiteissä mainittukaan.