Kuudes aisti -ohjaajan uusi elokuva pureutuu lasten perinteisiin pelkoihin

Oman tiensä kulkija M. Night Shyamalan on kuulunut ohjaajien kärkikaartiin sen jälkeen, kun kummitusjännäri Kuudes aisti (1999) ilmestyi. Se toi parhaan ohjaajan ja käsikirjoittajan Oscar-ehdokkuudet. Menestyksen vastapainoksi hän on myös epäonnistunut. After Earth (2013) ”voitti” kolme vuoden huonoimmille elokuville jaettavaa Razzie-palkintoa. The Last Airbender (2010) keräsi myös huonoimman elokuvan ehdokkuuksia ja sama kohtalo oli The Happening -scifillä (2008).

Nyt Shyamalan on palannut trillereiden pariin, joissa hän on kotonaan. Videotervehdyksen kautta CinemaConiin osallistuneen ohjaajan The Visit pureutuu lasten perinteisiin pelkoihin. Elokuva tulee Suomen teattereihin 11. syyskuuta.

– Olen pelotellut vanhempiani lapsesta asti, minkä takia jouduin usein vaikeuksiin. Ensimmäiset elokuvani olivat trillereitä ja olen innoissani paluusta tähän lajityyppiin. Ne ovat intohimoni, Shyamalan toteaa.

Yksinhuoltajaäiti vie lapsensa viikon vierailulle isovanhempiensa luo. Kaikki näyttää sujuvan normaalisti, mutta lapsia hieman ihmetyttää isoisän ilmoittama sääntö, jonka mukaan he eivät saa tulla ulos huoneestaan puoli kymmenen jälkeen illalla. Pian herttaiset isovanhemmat muuttuvat karmiviksi. The Visit lainaa ideoita Hannu ja Kerttu -sadusta, sillä traileri huipentuu tilanteeseen, jossa isoäiti tunkee kirkuvaa lastenlastaan uniin.

– Tavoitteena oli tehdä äänekkäin, hauskin ja paras elokuva, jonka kukaan on koskaan nähnyt elokuvateatterissa. Minun tapani tehdä elokuvia on kertoa tarina kahdelle-kolmellesadalle ihmiselle, joiden reaktiot vaikuttavat toisiinsa ja heistä tulee kuin yksi kokonaisuus. Suhtaudun siihen hyvin vakavasti.

Shyamalan tekee elokuvansa pienellä budjetilla ja pitää kaiken tarinaan liittyvän salassa niin pitkään kuin mahdollista.

– Teen kaikki elokuvani Philadelphiassa. Kirjoitan työhuoneessani ja kuvaan ladossa. Nämä ovat pieniä elokuvia. Olen aina tehnyt trillerini samalla tyylillä, mutta tämän suhteen tein pieniä muutoksia. Tein yhteistyötä Jason Blumin kanssa, hän on mielestäni tämän hetken omintakeisin kauhuleffojen tuottaja. Hän halusi tuottaa elokuvan, kun olin näyttänyt hänelle muutamia kohtauksia. Blum tuo inhimillisyyttä lajityyppiin. Se on myös minulle tärkeää, sillä hahmojen on tunnuttava aidoilta ja kaiken pitää olla realistista.

Blumhouse Productions on vastuussa muun muassa mikrobudjetilla tuotetuista elokuvasarjoista Paranormal Activity ja Insidious. Suomessa 24.7. ensi-iltaan tullut Hirsipuu on myös yhtiön kauhuleffa.

Teksti: Johanna Juntunen, Las Vegas

Aiheeseen liittyvät jutut