8-pallon Jessica Grabowsky sai ohjeita sekakäyttäjältä

8-pallo-elokuvan pääosaa näyttelevä Jessica Grabowsky kertoo valmistautumisestaan suorasanaisen sekakäyttäjän rooliin ja paljastaa yllättävän asian elokuvan ohjanneesta Aku Louhimiehestä.

Mitä mieltä olet lopputuloksesta?
Olen siihen todella tyytyväinen.

Miten valmistauduit rooliisi?
Kävimme naisvankilassa ja puhuin vankien kanssa. Tapasin ex-sekakäyttäjän, joka oli tosi avoin. Häneltä sai kysyä mitä vaan, ei ollut tyhmiä kysymyksiä. Hänestä oli tosi paljon apua. Aina, kun alan tehdä uutta roolia, niin alan katsoa maailmaa roolihahmoni silmin. Yhtäkkiä huomaan asioita, joita en ole ennen huomannut.

Ihanko totta?
Kyllä joo, minulle käy aina niin. Herkistyn erilaisille asioille, kuin aikaisemmin. Huomaan asioita, joita en ole ennen huomannut. Seuraan esimerkiksi kadulla kiinnostavia hahmoja.

Olet kertonut roolin olleen joltain osin haastava.
Olen niin kiltti ihminen, että on hankalaa olla epämukava. Aku nauroi minulle, kun minun piti haistatella jollekin kassatyypille yhdessä improvisaatiossa. Pyytelin koko ajan anteeksi.

Mitä teet seuraavaksi?
Olen mukana näytelmässä, jonka ensi-ilta on syyskuussa. Sillä on tällä hetkellä joku työnimi.

Mistä se kertoo?
Nuorten mielenterveysongelmista.

Onko muuta?
Muusta en saa vielä puhua, vakkarivastaus.

Millainen olisi unelmiesi projekti?
Teen unelmieni projekteja koko ajan. En lähde mukaan duuniin, johon en usko. Olen mielummin tekemättä mitään. Viimeksi tein Milja Sarkolan I taket lyser stjärnorna -näytelmän, joka tulee suomenkielisenä 2014. Se on yksi lempiduuneistani ikinä. Teen koko ajan lempiduunejani, olen siitä onnellisessa asemassa.

Kenen sellaisen kanssa haluaisit tehdä yhteistyötä, jonka kanssa et ole yhteistyötä vielä tehnyt?
Onhan niitä. Zaida Bergroth. Voisin mennä näyttelemään hänen elokuvaansa vaikka jotain puuta taustalle.

Millaisia elokuvia katsot vapaa-ajallasi?
Katson tosi paljon kaikkea. Olen käynyt nyt tosi paljon elokuvateattereissa ja olen sen vuoksi todella onnellinen. Kävin vähän aikaa sitten Orionissa katsomassa jakartalaisen elokuvan Postcards From the Zoo. Se oli surrealistinen, outo mutta kaunis elokuva. Toinen, mistä pidin todella paljon, oli Beasts of the Southern Wild.

Joo, se oli mahtava.
Se tyttöhän oli luonnonlahjakkuus, joka oli jotenkin tössähtänyt siihen kameran eteen. Elokuvantekijöiden ei varmaankaan tarvinnut tehdä muuta, kuin painaa rec -nappulaa. Niin hienoa! Sitten… Haneken uudemmat. En ole nähnyt vanhempaa, Funny Games -osastoa. Mutta The Piano Teacher, The White Ribbon.. en ole nähnyt uusinta, odotan sitä todella paljon. Minulla ja Akulla on aivan erilainen maku, mutta tulemme silti onneksi hyvin toimeen. Aku nukahti The White Ribbonin aikana!

Mutta elokuvista vielä, Nader ja Simin: Ero on ihan yksi parhaista koskaan näkemistäni elokuvista. Jos saisin roolin sellaisesta elokuvasta, niin minun ei varmaankaan tarvitsisi enää koskaan tehdä elokuvia. Aivan mahtava elokuva!

Samaa mieltä. Mitä menet katsomaan seuraavaksi?
Odotan todella paljon Äta, Sova, Dö -elokuvaa, mutta se tulee vasta huhtikuussa. Searching for Sugar Mania odotan myös ja Mestari kiinnostaa. Siinä on Philip Seymour Hoffman, joka on yksi suosikeistani.

Onko sinulla muita suosikkeja?
Kate Winslet ja Meryl Streep ovat tajuttoman hienoja. Samoin Thin Red Linen ohjaaja, Terrence Malick.

Teksti ja kuva: Heidi Merima Halonen

Aiheeseen liittyvät elokuvat