Aarnion tapauksesta tehdään kaikessa hiljaisuudessa elokuvaa

Oikeudenkäynti Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarniota vastaan ja sen mitä erikoisimmat käänteet ja todistajat kuuluvat sarjaan ”todellisuus on tarua ihmeellisempää”. Ei siis ihme, että tapauksesta ollaan tekemässä elokuvaa.

Elokuvan tausta on lähes yhtä kiinnostava kuin sen inspiroinut oikeustapaus. Nimellä Paha poliisi kulkevan dokumentin ohjaa Pekka Lehto, jonka edellinen elokuva Ulvilan murhamysteeri (2014) kertoi Anneli Auerin ympärillä käydystä, suorastaan tragikoomiseksi muuttuneesta oikeustapauksesta.

Lehdon ohella Pahaa poliisia on käsikirjoittanut Beatrix A. Wood, joka on toiminut tuottajana ja kirjoittana muutamassa muussakin Lehdon elokuvassa. Paha poliisi perustuu myös J.K. Tammisen taustatyöhön. Elokuvassa rikosasiantuntijana toimiva Tamminen on Viron ja Latvian rajaseudulla asuva pitkän linjan rikostoimittaja ja entinen ammattirikollinen. Hän alkoi kerätä taustamateriaalia jo vuonna 2008 saatuaan vangeilta ja huumekauppiailta vinkkejä rikosten maailmaan sekoittuneesta poliisijengistä.

Tamminen on kirjoittanut tapauksen pohjalta myös rikosromaanin Pasilan mies. Minerva Kustannus Oy:n sivuilla huhti-toukokuun vaihteessa ilmestyvää kirjaa kuvaillaan lennokkaasti sanoin: ”Todenmukaisuudessaan pysäyttävä aikalaisromaani avaa karun näköalan poliisin erikoisyksikön toimintaan. Sen armottomalla pelikentällä valtaa pitää epärehellisten viranomaisten tahmainen verkosto, jossa häikäilemättä käytetään hyväksi ihmisiä, suhteita ja tilaisuuksia. Kentän toisella laidalla ovat ammattirikolliset. Heillä on käytössä sama keinovalikoima suoraviivaisella väkivallalla täydennettynä”.

Suomen elokuvasäätiön sivuilla Paha poliisi -elokuvan synopsiksessa todetaan: ”Prostituoitu ja neljä rikollista kertovat kuinka huumepoliisipäällikkö rikosten selvittämisen sijaan tekee niitä. Onko yksilö vai järjestelmä korruptoitunut?” Aikaisempien tietojen mukaan maltillisella 272 000 euron budjetilla toteutettu Paha poliisi saisi ensi-iltansa vuonna 2017, mutta Minerva Kustannus Oy:n sivuilla mainitaan, että se voisi saapua teattereihin jo tämän vuoden syksyllä.

Kuva Pekka Lehdon elokuvasta Ulvilan murhamysteeri.

(EPISODI/Jouni Vikman)

 

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut