Aaveajaja tuotantohelvetistä – miten Nicolas Cagesta tuli Ghost Rider

26.12.2013 16:59

Ghost Rider tulee Tapaninpäivänä televisiosta. Sen kunniaksi kaivoimme arkistoistamme esiin jutun elokuvan monia vaiheita sisältäneestä tuotantoprosessista. Juttu on julkaistu alun perin Episodin numerossa 2/2007. Paljon on ehtinyt tapahtua sen jälkeen, sillä jutussa kerrotaan Nicolas Cagen olevan ”yksi nykyhetken arvostetuimpia Hollywood-näyttelijöitä”.

Ghost Rider esitetään TV5-kanavalla 26.12. kello 23.55

Teksti: Jussi Huhtala

Ghost Rider eli Aaveajaja on yksi sarjakuvakustantamo Marvelin kulttihahmoista. Sarjakuvan fanit ovat odottaneet siitä filmatisointia hahmon syntyajoista 70-luvulta alkaen. Elokuva Ghost Rider – Aaveajaja on tulossa helmikuussa 2007 valkokankaille monien vaiheiden jälkeen.

Ghost Riderin tarina on eräänlainen muunnelma vanhasta Faust-teemasta. Moottoripyörällä stuntteja tekevä Johnny Blaze myy sielunsa paholaiselle pelastaakseen läheisensä. Johnnystä tulee Ghost Rider, Aaveajaja, jonka pää muuttuu öisin palavaksi pääkalloksi.

Huhuja ja suunnitelmia Ghost Rider -elokuvasta liikkui vuosia, mutta ensimmäisiä konkreettisia uutisia filmatisoinnista kuultiin vasta vuonna 2000. Variety-lehti ilmoitti, että Marvel-yhtiö oli tehnyt sopimuksen Weinsteinin tuottajaveljesten yhtiön Dimension Filmsin kanssa elokuvan teosta. Budjetti oli 75 miljoonaa dollaria, ja siitä oli tulossa Dimensionin kaikkien aikojen kallein projekti.

Yksi elokuvan tuottajista oli Oscar-palkittu veteraaninäyttelijä Jon Voight (Syvä joki, Mission: Impossible), jonka kaavailtiin myös näyttelevän elokuvassa.

Käsikirjoittajaksi oli palkattu David S. Goyer, jonka Ghost Rider -käsikirjoitusluonnos oli ollut jo pitkään valmiina. Goyer tunnettiin lahjakkaana käsikirjoittajana ja sarjakuvien asiantuntijana. Ohjaajaksi oli valittu brittiläinen Stephen Norrington, joka oli ohjannut Goyerin käsikirjoittaman vampyyritarinan Blade (1998).

Ghost Riderin nimirooliin harkittiin ensin Johnny Deppiä. Hän ilmaisikin kiinnostuksensa rooliin mutta jättäytyi jo projektin alkuvaiheessa pois. Merkittävä syy siihen oli se, että kuvaan tuli mukaan Nicolas Cage.

Cage on paitsi yksi nykyhetken arvostetuimpia Hollywood-näyttelijöitä tunnetusti myös suuri sarjakuvafani. Hänen kerrotaan ottaneen taiteilijanimensä sarjakuvahahmo Luke Cagen mukaan, ja hän on jopa antanut pojalleen nimeksi Teräsmiehen kryptonilaisen nimen Kal-El.

Cage oli pitkään halunnut näytellä jossain sarjakuvafilmatisoinnissa, mutta mikään aiotuista projekteista ei ollut toteutunut. Tunnetuin näistä toteutumattomista suunnitelmista oli Teräsmies-elokuva, jossa Cagen piti näytellä Teräsmiestä Tim Burtonin ohjauksessa. Cage oli liitetty myös Iron Man -sarjakuvan filmatisointiin liittyviin uutisiin, ja hän oli ehdolla myös Spidermanin Vihreän Menninkäisen rooliin.

Cage innostui Ghost Rideristä tosissaan ja halusi roolin päättäväisesti itselleen. Internet Movie Databasen uutisen mukaan Cage soitti Norringtonille ja ilmoitti yksiselitteisesti että ”Minä olen Ghost Rider”. Lisäksi hän vakuutti olevansa maailman suurin Ghost Rider -fani ja omistavansa viisi Ghost Rider -moottoripyörää. Puhelua seuranneissa neuvotteluissa rooli luvattiin Cagelle.

Ghost Riderin kuvauksia ei kuitenkaan saatu aloitettua, sillä Norrington päättikin ohjata ensin elokuvan Tick Tock, jonka naispääosaan oli valittu Jennifer Lopez. Syyksi tähän yllättävään ratkaisuun Norrington ilmoitti, että Ghost Riderin teknisesti vaativa esituotanto oli vielä pahasti kesken.

Norringtonin päätös hypätä toiseen elokuvaan sai Cagen epäröimään. ”Olimme jo aloittamassa kuvaukset enkä tiedä mitä tapahtui, joten nyt en sitten tee elokuvaa.”, Cage kertoi Cinescape-lehden haastattelussa elokuussa 2001.

Norringtonin ja Lopezin Tick Tock jäi WTC-iskujen takia tekemättä kokonaan. Norrington ei kuitenkaan enää palannut Ghost Rider -projektiin vaan hän ohjasi toisen ison budjetin sarjakuvafilmatisoinnin Herrasmiesliiga. Cage puolestaan kävi neuvotteluja niin ikään sarjakuvaan perustuvan Constantinen pääroolista, mutta osa meni lopulta Keanu Reevesille.

Ghost Rider -fanit alkoivat syystä huolestua, ja vaikutti pahasti siltä että elokuva jää pysyvästi tuotantohelvettiin. Toukokuussa 2002 tuli kuitenkin vaihteeksi positiivisia uutisia.

Variety ilmoitti, että Sonyn omistama Columbia Pictures on ostanut Ghost Riderin filmausoikeudet Dimension Filmsiltä. Käsikirjoittajaksi oli palkattu Shane Salerno (Armageddon, Shaft), ja kerrottiin, että käsikirjoitus ei olisi yhtä tummasävyinen kuin Goyerin teksti vaan myös nuoremmille katsojille sopivampi, hieman Sonyn menestysfranchise Spidermanin tyyliin.

Cagen näytteleminen elokuvassa oli kuitenkin epävarmaa. Helmikuussa 2003 kerrottiin uutinen, jonka mukaan televisiosarja 24:n tähti Kiefer Sutherland olisi Ghost Riderin nimiroolissa Cagen sijaan.

Huhtikuussa 2003 Hollywood Reporter kertoi että ohjaajaksi oli palkattu Mark Steven Johnson. Hänen edellinen elokuvansa Daredevil perustui myös Marvelin sarjakuvaan. Filmatisointi ei ollut kriitikoiden tai sarjakuvafanien suursuosikki, mutta se tuotti yli 100 miljoonan dollarin lipputulot Pohjois-Amerikassa, mikä varmaan oli tuottajille riittävä peruste palkata Johnson ohjaajaksi. Johnson kaavaili Daredevilille myös jatko-osaa, joka nyt kuitenkin lykättiin.

Johnson pisti Ghost Riderin käsikirjoituksen täysin uusiksi, joten aiempien käsikirjoittajien Goyerin ja Salernon nimiä ei näy lopullisissa krediiteissä. Goyer sai lohdutukseksi tittelin executive producer.

Johnson kertoi että hänen käsikirjoituksessaan on mukana aineksia sekä 70-luvun Johnny Blaze -tarinoista että 90-luvun tarinoista, joissa päähenkilön nimi oli Daniel Ketch. Elokuvan juonikuvio perustuisi vanhempiin sarjakuviin, mutta visuaalisessa ilmeessä olisi vaikutteita uudemmista sarjakuvista. Johnsonin mukaan käsikirjoitus olisi lähempänä sarjakuvaa kuin Goyerin tai Salernon versiot.

Cagen kerrottiin edelleen olevan pääroolissa. Tällä välin hän oli kuitenkin lupautunut näyttelevänsä kahdessakin elokuvassa: National TreasureKansallisaarre ja Säämies. Ghost Riderin kuvausten alkua piti jälleen kerran siirtää.

Toukokuussa 2004 kerrottiin että Johnson oli saanut käsikirjoituksen valmiiksi. Marvel-pomo Kevin Feige hehkutti että ”se on paras Ghost Rider -tarina, kässäri, sarjakuva tai mikään mitä olemme lukeneet”.

Ilmeisesti Cage ei ollut aivan samaa mieltä. Loppuvuodesta 2004 Cage kertoi olevansa yhä kiinnostunut Ghost Rideristä mutta sanoi, että on epävarmaa näytteleekö hän siinä. ”Se riippuu visiosta miten elokuva nähdään ja miten se esitetään. On kyse käsikirjoituksesta ja sellaisista asioista”, hän sanoi. “Jos tämä juttu ei toimi niin se on sitten aika lailla siinä. En ole koskaan tehnyt sarjakuvafilmatisointia ja nautin sitten vain nostalgisista lapsuudenmuistoista”, Cage kertoi Latino Reviewin haastattelussa marraskuussa 2004

Cagen epäröinnistä huolimatta asioista päästiin melko pian yhteisymmärrykseen, sillä pian haastattelun jälkeen ilmoitettiin että Cage on tehnyt sopimuksen Ghost Riderin pääroolista.

Kun Cagen osuus oli varmistunut ja käsikirjoitus oli valmis niin projekti alkoi olla hyvällä mallilla. Alettiin etsiä näyttelijöitä muihin rooleihin. Tarinan konnaksi, Blackheartin rooliin palkattiin Wes Bentley (American Beauty). Johnny Blazen tyttöystävän Roxannen rooliin valittiin Eva Mendes (Hitch).

Easy Riderin Kapteeni Amerikka eli Peter Fonda valittiin Mefiston rooliin. Jon Voightia ei sen sijaan ole mukana näyttelijänä eikä tuottajana, vaikka hänelle oli roiston roolia sovitettu vielä senkin jälkeen kun Sony osti elokuvan oikeudet.

Ghost Riderin kuvaukset aloitettiin lopulta helmikuussa 2005 Australian Melbournessa. Hauskana yksityiskohtana Cage joutui kuvauksissa peittämään käsivarressaan olevan Ghost Rider -tatuointinsa. Kuvaukset saatiin päätökseen kesäkuussa 2005. Budjetti paisui alkuperäisestä 75 miljoonasta Varietyn mukaan peräti 120 miljoonaan dollariin.

Ensi-iltapäivämääräksi oli ensin varattu 14.6.2006 mutta sitä siirrettiin helmikuulle 2007. Johnson tarvitsi jälkituotannossa lisäaikaa, ja muutenkin kesä 2006 oli ensi-iltojen suhteen ruuhkaisa. Ghost Riderin pelättiin jäävän muiden suurelokuvien, etenkin Superman Returnsin jalkoihin. Helmikuu taas olisi sopivasti ennen keväällä 2007 tulevaa Spidermanin kolmososaa. Tuolloin on Ghost Riderin aika tulla valkokankaille. Ellei sitten ensi-iltaa jostain syystä siirretä.

Lisää luettavaa