Ahneus, korruptio ja holtittomuus kilpasilla

20.2.2016 10:00

Parhaan elokuvan Oscar-ehdokkuuden saanut The Big Short -draama kertoo neljästä sijoittajasta Yhdysvaltain talousromahduksen kynnyksellä 2008. Neljä talousasiantuntijaa, joita esittävät Brad Pitt, Christian Bale, Ryan Gosling ja Steve Carell, havaitsi ennen Wall Streetin sisäpiiriä, valtiovaltaa ja mediaa, miten pankkien holtiton lainojen myöntäminen oli johtamassa asuntolainakuplan puhkeamiseen.

Sijoittajat päättivät lyödä vetoa pankkien romahtamisesta. He hyödynsivät laissa olevia porsaanreikiä ja alkoivat keinotella pörssikursseilla. He ennustivat kurssien nopeaa laskua ja ”myivät lyhyeksi” eli shorttasivat osakkeita. Jos kurssit laskevat, shorttaaja ostaa osakkeet takaisin itselleen halvalla, mutta jos kurssit nousevat, lyhyeksi myyjä häviää. Monet, kuten elokuvan nelikko, tienasivat miljoonia maailmanlaajuiseksi kriisiksi levinneellä romahduksella.

Elokuva perustuu Michael Lewisin bestselleriin The Big Short: Inside the Doomsday Machine. Myös Lewisin urheilumaailmaan sijoittuneisiin teoksiin pohjautuneet elokuvat Elämä pelissä (The Blind Side) ja Moneyball nousivat Oscar-ehdokkaiksi.

New Orleansissa kuvatun The Big Shortin on ohjannut Adam McKay, joka on tähän asti keskittynyt komedioihin kuten Uutisankkuri, Katastrofikytät ja Velipuolet). Ei siis ole yllätys, että uudessakin elokuvassa on kaiken vakavuuden keskellä komedian piirteitä, etenkin satiirin.

Kun McKay oli palkattu ohjaajaksi, hän lähti työstämään alun perin Charles Randolphin kirjoittamaa käsikirjoitusta omaan tyyliinsä sopivammaksi.

– Käsikirjoituksessa oli paljon hyvää ja monia pieniä yllättäviä yksityiskohtia. Olin esimerkiksi haltioissani hahmosta, jota Melissa Leo näyttelee elokuvassa. Tunsin, että ponnistin turvalliselta pohjalta, joten olin rauhallisin mielin, McKay kertoo elokuvateatterissa Los Angelesin Westwoodissa.

McKay, joka on elokuvasta Oscar-ehdokkaana ohjaus- että käsikirjoituskategorioissa, tiesi rikkovansa sääntöjä käyttämällä kertojaa ja etenkin keskeyttämällä tarinan erikoisilla ”tietoiskuilla”, joita tarjoavat muun muassa Margot Robbie (The Wolf of Wall Street), Selina Gomez ja julkkiskokki Anthony Bourdain.

– Olen suuri Anthony Bourdainin ohjelman ystävä, ja näin yhteyden hänen kalamuhennoksensa ja taloudellisen tilanteen välillä, joten minun oli saatava hänet elokuvaan. Ratkaisu tuntui muutenkin sopivalta materiaalia ajatellen. Idea julkkisten käyttämisestä tietoiskuissa tuli keskusteluista [tuottaja] Jeremyn Kleinerin kanssa. Informaatio, uutiset, juorut ja pintajulkkikset ympäröivät ja dominoivat ajatuksiamme yötä päivää. Halusimme kääntää ilmiön päälaelleen kysymällä, mitä tapahtuisi, jos nämä pop-tähdet kertoisivat meille jotain hyödyllistä.

Ohjaaja myöntää halunneensa mennä paljon pidemmälle.

– Alun perin ajatus oli huomattavasti radikaalimpi. Halusin esimerkiksi käyttää Morgan Freemania 1980-luvun tyylisessä pankkimainoksessa, jonka jälkeen hän kumoaisi myyntipuheen omana itsenään ja esittelisi seuraavan puhujan. Se olisi muiden mielestä mennyt liian pitkälle, joten päädyimme sopuratkaisuun, naurahtaa McKay.

The Big Shortia on ratkaisujen takia hieman vaikea kategorioida, mutta ohjaajaa se ei häiritse.

– Uskon, että elokuvien puhtaat tyylilajit ovat joka tapauksessa hämärtymässä, ja ajan lajityyppien sekoittumista aktiivisesti eteenpäin omalta osaltani. Mietin, olisiko mahdollista tehdä komedia, joka on myös musikaali, mutta muuttuu yhtäkkiä pelottavaksi. Minulla on myös synkempi ja dramaattisempi idea, jota kehittelen. Lisäksi haluan jossain vaiheessa tehdä kauhuelokuvan.

Lue lisää The Big Short -elokuvasta uudesta Episodista 2/2016

Lisää luettavaa