Aika velikultia – Mitä jos Musta Barbaari ja Cheek näyttelisivät uudessa Tuntemattomassa?

Aku Louhimies tekee uuden Tuntematon sotilas -filmatisoinnin. Me emme jaksa odottaa roolivalintoja, vaan kerromme ketkä näyttelijät ovat sopivimpia Väinö Linnan tarinan ikonisiin rooleihin. Otimme mukaan muutaman räppärin, koska niin Hollywoodissakin tehdään. Näyttelijät ovat ehkä vanhempia kuin kirjan nuoret sotilaat, mutta se on jo perinne: samaan syntiin lankesivat myös aiempien versioiden ohjaajat Edvin Laine ja Rauni Mollberg.

Koskela
1955: Kosti Klemelä
1985: Risto Tuorila
Valintamme 2017: Jussi Vatanen

Miksi?
Vänrikki Koskela on pienviljelijän poika, josta kasvaa sodassa upseeri ja arvostettu johtaja, joka saa alaistensa kunnioituksen. Jussi Vatanen on esittänyt tavallisen oloisia vähäpuheisia miehiä, mutta hänessä on myös upseerille sopivaa ryhtiä ja sympatiaa herättävä olemus, aivan kuin Koskelallakin.

Rokka
1955: Reino Tolvanen
1985: Paavo Liski
Valintamme 2017: Musta Barbaari

Miksi?
Rokka on hauskaa läppää heittävä karjalaispoika, joka on myös komppanian paras sotilas. Hän tuhoaa venäläispartion vaikka yksin mutta antaa samalla pitkät sotilaskurille. Musta Barbaari ei ole karjalainen vaan hänen sukujuurensa ovat Tansaniassa . Silti hänestä löytyy rokkamaista itsevarmuutta ja fyysistä uhoa, jolla otetaan venäläinen vangiksi paljain käsin, mutta valkoisia upseereita ei turhaan kumarrella. Hän ei jää Rokan tapaan koskaan sanattomaksi. Mutta mitä afrikkalaistaustainen mies tekee jatkosodassa? Sen saa Aku Louhimies ratkaista.

Hietanen
1955: Heikki Savolainen
1985: Pirkka-Pekka Petelius
Valintamme 2017: Aku Hirviniemi

Miksi?
Hietanen on mutkaton alikersantti jostain Turun suunnalta. Hän on rakastettava tyyppi, joka ei siviilissä tekisi pahaa kärpäsellekään, mutta sodassa hän toimii rohkeasti ja saa urheutensa ansiosta ylennyksen kersantiksi. Tähän osaan Aku Hirviniemi sopii täydellisesti. Hän on paitsi hyvä näyttelijä myös hauska ja sympaattinen mies ja oikeastaan ainoa oikea valinta rooliin.

Lammio
1955: Jussi Jurkka
1985: Kari Väänänen
Valintamme 2017: Cheek

Miksi?
Lammio on Tuntemattoman sotilaan ikävin tyyppi: tärkeilevä ja kuria rakastava upseeri, jota miehistö inhoaa. Räppäri Cheek on monien mielestä ylimielinen artisti, joka ei herätä kunnioitusta rehdin suomalaisen rivisotilaan edessä. Ja kun mukana elokuvassa ovat sekä Cheek että Musta Barbaari, saadaan leffaan myös kunnon rap-battle, kun Rokka ei Lammion käskystä huolimatta lähde koristelemaan korsun ympäristöä pyöreillä kivillä.

Kariluoto
1955: Matti Ranin
1985: Pekka Ketonen
Valintamme 2017: Lauri Tilkanen

Vänrikki Kariluoto on porvarisperheen siloposkinen poika, joka kasvaa naiivista nuorukaisesta urheaksi upseeriksi. Matti Ranin oli vuoden 1955 elokuvassa unohtumaton. Valitsemme rooliin Lauri Tilkasen, koska hän paitsi komea ja suoraselkäinen kuin Kariluoto, myös Raninin veroinen teatterissa kokemusta saanut lahjakas näyttelijä.

Kuvassa Lauri Tilkanen elokuvassa Hiljaisuus.

(Episodi/JH)

Aiheeseen liittyvät jutut