Älä joudu kusetetuksi! Näin markkinamiehet valehtelevat sinulle

Ihmisillä on tapana hypätä hehkutusvankkureiden kyytiin – ja kuitenkin nämä eniten hypeteyt leffat pettävät meidät pahiten. Kuka muistaa esimerkiksi Wachowskin sisarusten Jupiter Ascendingin?

Usein jo pelkistä hypepuheista voi päätellä sen, että leffa tulee floppaamaan pahasti. Tässä kahdeksan paljastavinta floppileffan loru- ja korulausetta.

Harrison Ford (Indiana Jones).

1. ”Tajusimme, että kukaan muu ei ollut tehnyt ____:n syntytarinaa”

Tämä on suuri lause. Tätä käytetään useimmiten moniosaisten leffasarjojen yhteydessä, kun täytyy vielä tehdä se viimeinen rahastus: ”Näe Indiana Jonesin tarhavuodet”, ”Koe Luke Skywalkerin aknevaivat” tai ”Kuinka James Bond kakkasi vaippaansa”. Useimmiten hahmon syntytarina ei vain ole tarpeeksi kiinnostava tapaus kerrottavaksi.

starwars

2. ”Se on meidän oma Star Warsimme” (Kun leffa ei ole millään tavalla Star Warsiin verrattavissa)

Noh, poikkeus vahvistaa säännön, sillä James Gunn sanoi tämän Guardians of the Galaxystä, ja siitä tuli oikein hyvä pätkä. Tällä lauseella ei kuitenkaan tarkoiteta sitä, että tarina olisi monisyinen avaruusooppera tai että leffan hahmoilla olisi monimutkaiset suhteet keskenään.

Ei, ohjaaja tarkoittaa hyvin varmasti vain sitä, että ”elokuva on liian suureksi kasvava saaga, jossa on kivoja kohtauksia ja vaaratilanteita” sekä ”tämä on jotain mihin minulla on ollut fiksaatio jo pitempään”. Esimerkiksi Last Airbenderiä ja Aliens vs. Predator: Requiemia verrattiin paljon Star Warsiin ohjaajien toimesta. Kuinka näidenkin kohdalla sitten lopulta kävi?

terminatorgenisys

3. ”Tämä ei ole uudelleenfilmatisointi. Laitamme oman twistimme ____:n konseptiin”

Robocop, Total Recall, Death Race ja moni muu. Nyt voimme myös kohdistaa syyttävän sormemme eiliseen Terminator Genisysis –uutiseen. Kun joku ottaa rakastetun elokuvan, ja tarjoaa sille omaa näkemystään sekä omaperäistä twistiä, niin katsojat ovat pulassa. Olkaa siis varoitettu.

pirates-of_the_caribbean_at_worlds

4. Mikä tahansa lause, jossa käytetään ”palvelua” verbinä

Tämä on ikuisia suosikkipelotteita, aivan kuten ”franchise”-sana. ”Palvelu”-sanaa käytetään Hollywoodissa verbinä paljon, mutta lähinnä siitä tulevat mieleen seksuaaliset palvelut. Puhutaan ”hahmoille tehdyistä palveluksista” tai että jokin on ”palvelus tarinalle”. Tämä kuitenkin tarkoittaa vain sitä, että jollekin asialle annetaan ylimääräistä ja turhaa valkokangasaikaa. Varokaa.

ian-mckellen-mr-holmes-galeria_xp7f

5. ”Minulla ei ollut mitään hajua mitä teimme green screenin edessä”

Channing Tatumin G.I. Joe: The Rise of Cobran aikaiset haastattelut ovat huvittavaa luettavaa näin jälkikäteen. Hänellä ei ollut mitään käsitystä mitä elokuvan kohtauksissa tapahtuu. Ohjaaja Stephen Sommersin pitikin neuvoa näyttelijää, ettei tämä ottaisi hommaansa liian vakavissaan.

”Tuijotan vihreyteen ja huudan asioita kuten ”RIPCOOOOOORD! EIIIII!” Mietin samalla, että mitä ihmettä olen tekemässä? ”Ota sinä raketit, minä nappaan nanomiitit”, mitä helvettiä, mitä ovat nanomiitit? Ei minulla ole hajuakaan mitä kohtauksissa tapahtuu”, Channing kertoo Blastr:in haastattelussa.

Ian McKellen purskahti itkuun Hobbitin kuvauksissa, koska ei ollut tottunut green screeniin, eikä täten tietänyt mitä kohtauksessa tapahtuu. Voi poloista.

Luulisi, että ohjaajat kertoisivat mitä näyttelijöiden ympärillä tapahtuu, mutta aina se ei ole näin. Jos siis luet haastattelua missä näyttelijöillä ei ole aavistustakaan leffan kohtauksista tai ulkonäöstä, voit samantien hylätä ajatukset sen katsomisesta.

battleship

6. ”Viittaamme kuitenkin siihen elokuvassa”

Tällaisia sanotaan, jos elokuva pohjautuu jollekin asialle, jota ei kuitenkaan nähdä koko leffassa. Battleship on yksi näistä esimerkeistä. Leffan ohjannut Peter Berg joutui selittelemään jokaisessa haastattelussaan kuinka laivanupotuspeliin viitataan leffassa, vaikka se ei oikeastaan edes kertonut koko pelistä. Älä siis katso elokuvaa, jos ohjaaja joutuu selittelemään olemattomia referenssejään.

teenage_mutant_ninja_turtles

7. ”Meidän piti palata korjaamaan elokuvan sävyä ja tunnelmaa”

Jonah Hex. Mitään muuta elokuvaa ei ole yhtä häpeilemättömästi selitelty promoissa ja haastatteluissa, vaikka kaikki tiesivät, että elokuva tulee floppaamaan surkeasti. Haastiksissa käy ilmi, että ohjaaja Francis Lawrence joutui jatkuvasti uudelleenkuvaamaan kohtauksia.

Eivätkä uudelleenkuvaukset välttämättä tarkoita sitä, että elokuva on pulassa, mutta kun aletaan selittelemään kuinka leffan tunnelma on aivan pielessä, ja siitä pitää tehdä vähemmän humoristinen, niin silloin ollaan ongelmissa.

Michael Bay joutui tekemään saman Teenage Mutant Ninja Turtlesien yhteydessä viime vuonna. Mikä katastrofi siitäkin tuli.

megan_fox

8. ”Hahmoni on muuttunut paljon sen jälkeen kun otin roolin vastaan”

Jatketaan Jonah Hexillä. Megan Fox toisteli haastatteluissa kuinka häntä ei palkattu näyttelemään ”kultaisen sydämen omaavaa prostituoitua”, vaan aivan jotain muuta. Ole siis varuillasi kun näyttelijä sanoo, ettei hänen hahmonsa ole sitä mitä tämä luuli alunperin näyttelevänsä.

Lähde: io9

(Episodi/NI)

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut