American Pie: Luokkakokous – Tuoko ikä viisautta?

23.3.2012 12:18

Ensimmäinen American Pie -teinikomedia ilmestyi jo 1999. Jopa Jimin ja Michellen häistä American Weddingissä on jo kahdeksan vuotta, joten on luokkakokouksen aika. Alyson Hannigan ja Jason Biggs kertovat neljännestä virallisesta piirakkaelokuvasta, jonka he vakuuttavat olevan paluu sarjan juurille.

Teksti: Johanna Juntunen

Lukioaikaiset kaverit kokoontuvat usein luokkakokoukseen vanhassa kotikaupungissaan. Mutta kun kyse on alkuperäisen American Pie– elokuvan hahmoista, mitä tahansa voi ja myös tapahtuu. Ajan kulumisesta huolimatta kaverukset eivät ole vieläkään aikuistuneet. He muistelevat viikonlopun aikana lukioaikaisia unelmiaan poikuuden menettämisestä ja vertaavat sen aikaisia haaveitaan uuteen elämänvaiheeseensa.

Jim (Jason Biggs) ja Michelle (Alyson Hannigan) ovat edelleen naimisissa ja heillä on lapsi; Kevin (Thomas Ian Nicholas) ja Vicky (Tara Reid) ovat eronneet; Oz (Chris Klein) ja Heather (Mena Suvari) kasvoivat erilleen, mutta kaikki ei sentään ole muuttunut. Finch (Eddie Kaye Thomas) himoitsee edelleen Stiflerin (Seann William Scott) äitiä (Jennifer Coolidge). Matkaan on tulossa uusia mutkia, sillä Jimin isä (Eugene Levy) on jäänyt leskeksi, ja poika patistaa isäänsä palaamaan sinkkumarkkinoille.

Hannegan ja Biggs saapuvat Beverly Hillsin Four Seasons -hotellissa tehtävään haastatteluun yhdessä uskollisina elokuvan teemalle. Hannegan kuulostaa hieman flunssaiselta mutta muuten pirteältä kukkamekossaan, kun hän kuvailee, miten ajatus luokkakokouksesta kolahtaa Jimiin ja Michelleen.

– Heillä on kaksivuotias tytär, joka on muuttanut Jimin ja Michellen suhdetta. He ovat ensi sijassa äiti ja isä. Tilanne alkaa olla stressaava, sillä he kaipaavat seksiä ja suhteen alussa kokemaansa intohimoa. Molemmat odottavat luokkakokousta ja vapaata viikonloppua, jotta he voisivat löytää toisensa uudelleen avioparina.

Näyttelijöiden kannat eroavat kysyttäessä tuntevatko he itse aikuistuneensa toisin kuin monet elokuvan hahmoista?

– Tunnen ehdottomasti olevani vanhempi, mutta sisälläni on edelleen ikuinen lapsi. Olen kuin aikuinen lapsi, Hannegan myöntää.

– Olen melko lailla samanlainen kuin ensimmäisen elokuvan aikoihin, Biggs väittää.

– Jep, et ole aikuistunut tarpeeksi, heittää Hannegan.

Molemmat suhtautuivat innostuneesti ideaan jatko-osasta.

– Ajatus alkuperäisen elokuvan hahmojen tuomisesta takaisin viehätti minua periaatteessa, mutta kaikki riippui käsikirjoituksesta. Hahmojen tarinoiden oli jatkuttava loogisesti ja oltava siinä mielessä uskollisia ensimmäiselle elokuvalle. Uskon, että tämä elokuva toimii myös yksinään, sillä tarina ei ole välttämättä jatko-osa. Vaimoni luki käsikirjoituksen ja ymmärsi sen, vaikka hän ei ole nähnyt aikaisempia American Pie -elokuvia kokonaan. Kaiken kaikkiaan nämä elokuvat ovat hyvin tärkeitä meille kaikille, joten kaiken oli oltava kohdallaan, ennen kuin suostuin projektiin, kertoo Biggs.

– Ehdottomasti. Jo pelkästään se, että ihmiset edelleen puhuvat elokuvista, todistaa niiden merkityksestä. Joka päivä fanit lähestyvät minua ja siteeravat vuorosanoja elokuvista. Elokuvat ovat suuri lahja, Hannegan lisää.

Hannegan on saavuttanut suurta suosiota myös televisiossa sarjoissa Buffy, vampyyrintappaja ja How I Met Your Mother. Siksi päätös ottaa rooli vastaan oli hänelle kenties vaikeampi kuin elokuvan muille näyttelijöille.

– Kyllä. Pidän itseäni hyvin onnekkaana. Päätöstä ei ollut helppo tehdä, vaikka pidinkin ideasta teoriassa. Kun tapasin käsikirjoittaja-ohjaajat Jonin [Hurwitz] ja Haydenin [Schlossberg], heidän intonsa tarttui ja ryhdyin vakavissani pohtimaan tarjousta. He olivat ehdottomasti oikeat tyypit luotsaamaan Luokkakokousta, vakuuttaa Hannegan.

Näyttelijät tuntevat itsekin nostalgiaa American Pie -elokuvia kohtaan.

– Ilman muuta. Ne ovat antaneet minulle niin paljon henkilökohtaisesti ja ammatillisesti. Näyttelijälle jo yksi menestyselokuva on suuri saavutus. Menestyvässä elokuvasarjassa näytteleminen on vielä harvinaisempaa, Biggs sanoo.

Lue lisää aiheesta uudesta Episodista 3/2012.

Lisää luettavaa