Aragorn tylyttää Taru sormusten herrasta ja Hobitti -elokuvia – efektit menivät tarinan edelle

Peter Jackson rohmusi Oscar-palkinnot Taru sormusten herrasta -trilogian päätösosalla, mutta tämän jälkeen ei ohjaajaa ole aivan samalla tavalla ylistetty. Pienistä käsintehdyistä efekteistä liikkeelle lähtenyt Jackson on saanut käsiinsä valtavat määrät rahaa, joita tunkea elokuviinsa, joten tietokone-efektit ovat ottaneet enemmän ja enemmän valtaa hänen elokuvissaan. Ja nyt jopa yksi Taru sormusten herrasta -näyttelijöistä on avautunut asiasta.

Telegraphille antamassaan haastattelussa tähtinäyttelijä Viggo Mortensen on kertonut, että pitää Sormuksen ritareista, koska se kuvattiin yhteen putkeen ja käsikirjoitus pysyi vielä kasassa. ”Se oli todella sekavaa. Menimme sellaisella vauhdilla, ja kuvausyksiköitä oli niin paljon, että se oli hullua. Mutta ensimmäinen käsikirjoitus oli paremmin jäsennelty. Peter on aina ollut teknologian perään, mutta kun hän lopulta sai keinot tehdä mitä vain ja teknologia kehittyi, ei hän enää katsonut taakseen”, kertoo Mortensen.

Mortensen sanoo myös, että kun ensimmäinen elokuva menestyi, alkoivat jatko-osat menettää sen käsintehdyn laadun, joka alun perin oli nähtävissä. ”Elokuvassa oli sellainen orgaaninen ote; näyttelijät näyttelivät keskenään ja maisemat olivat oikeita – ne olivat karumpia. Toinen elokuva alkoi jo paisua, ja omaan makuuni kolmas elokuva oli jo täynnä tietokone-efektejä. Olihan se suurta ja kaikkea, mutta se mikä oli hienovaraista ensimmäisessä elokuvassa menetettiin toisessa ja kolmannessa. Ja nyt Hobitti-elokuvissa, se on sama juttu potenssiin kymmenen”.

Ja vaikka kaikki kolme elokuvaa oli tarkoitus kuvata yhtä aikaa, kertoo Mortensen, että toinen ja kolmas olivat alun perin todella raakileita. Vasta kun ensimmäinen osa alkoi valmistua ja studiot vakuuttua siitä, sai Jackson rahaa tehdä valtavat uudelleenkuvaukset koko trilogiaan. Näyttelijän mukaan Jackson oli jo käyttänyt älyttömät summat rahaa, ja ilman jatkokuvauksia olisivat toinen ja kolmas osa jääneet täysiksi sotkuiksi. ”Ne eivät olleet ollenkaan valmiita. Elokuvat tarvitsivat valtavat uudelleenkuvaukset, joita me teimme sitten vuodesta toiseen. Mutta Peter ei olisi ikinä saanut rahaa, ellei ensimmäinen elokuva olisi ollut menestys. Seuraavat elokuvat olisivat menneet suoraan videolle”, tilittää Mortensen.

Lopuksi näyttelijä summaa, että Jackson varmasti haluaisi tehdä pienemmän luokan elokuvia, kuten Heavenly Creatures – mutta sitten tuli King Kong, ja sen jälkeen Lovely Bones. ”Luulin, että se olisi ollut hänen pienempi elokuvasa, mutta ongelma on siinä, että sen budjetti oli 90 miljoona dollaria – sen olisi pitänyt olla 15 miljoonaa.”

(Episodi/ML)

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut