60 vuoden kakku pankkiryöstöstä – Oscar-ehdokaselokuva kertoo epäoikeudenmukaisesta vankilatuomiosta

IMDb-arvosana 6,9.

30.4.2021 19:30

Amazonin suoratoistovalikoimaan kuuluva Time kisasi parhaan dokumentin Oscar-palkinnosta, jonka lopulta vei Netflixin Mustekala opettajana.

Dokumentin keskushahmo on kuuden lapsen äiti Sibil Fox Richardson, joka on taistellut vuosia saadakseen miehensä Robertin vapaaksi vankilasta.

Aviopari perusti parikymmentä vuotta sitten vaatekaupan, mutta bisneksen ajauduttua umpikujaan Sibil ja Robert tekivät epätoivoisen pankkiryöstön. Sibil sai neuvoteltua lyhyen tuomion, mutta päätekijänä toimineelle Robertille mätkäistiin peräti 60 vuoden kakku.

Elokuva on kuvattu mustavalkoisena, ja uuteen kuvamateriaaliin on yhdistetty Sibilin kotivideoita, jotka muodostavat ison osan elokuvasta.

Ohjaaja Garrett Bradleyn oli tarkoitus tehdä aiheesta ensin lyhytelokuva, mutta Sibilin antaman videomateriaalin myötä siitä kasvoi pitkä dokumentti, joka ansaitsi Oscar-ehdokkuutensa.

Vaikka aiheena on pitkä vankeustuomio, siinä ei juurikaan näytetä oloja vankilassa, joka on lähinnä kuvattu kaukaa ulkopuolelta. Ytimessä on Sibilin pitkä taistelu epäoikeudenmukaista oikeuslaitosta vastaan sekä se yhteinen aika, jonka aviopari on vuosien myötä menettänyt.

Jussi Huhtala

Tähdet ★★★★

Lisää luettavaa