Arvio: Mikä mustekalapelissä viehättää? Squid Gamen suosio on noussut järjettömiin mittoihin

Sarja on jo ensimmäisellä kaudellaan noussut Netflixin kaikkien aikojen katsotuimmaksi ohjelmaksi.

Ilmiöksi noussut korealaissarja Squid Game on hämmentävän hyvin tehtyä televisiota, jonka ympäröimältä fanikuplalta on ollut vaikea välttyä lähiviikkoina. Sen suosio on noussut jopa niin hurjaksi, että sarja on jo ensimmäisellä kaudellaan noussut Netflixin kaikkien aikojen katsotuimmaksi ohjelmaksi.

Käsittämättömiin sfääreihin noussut tietoisuus sarjasta on kuitenkin ehdoton ylilyönti. 

Vaikka Squid Game on eittämättä mielenkiintoinen ja pääosin hyvin kirjoitettu sarja, niin se ei ole missään lähivuosien parasta korealaista viihdettä. Sen meriitin voi helposti antaa niin vuoden 2018 Burningille kuin viime vuoden Oscar-lemmikki Parasitellekin.

Monien tekemä vertaus Netflix-uutuuden ja jälkimmäisen mainitun elokuvan välillä on niin paperilla kuin verbaalisenakin väitteenä kuitenkin naurettava.

Mikä mustekalapelissä sitten viehättää? Yksi osatekijä on varmasti sarjan mieleenpainuva leikkaus, joka jättää katsojan kuolaamaan vastauksia, jotka käytännössä tungetaan suuhun heti seuraavan jakson alussa.

Se on sarjalle ehdoton voimavara, kuten ovat myös vihertakkisten päänäyttelijöiden hurmaavat roolisuoritukset. Osa heistä onkin hyvin tunnettuja kotimaassaan, mutta kansainvälisen yleisön tykö he eivät ole ennen Squid Gamea yltäneet.

Lahjakkaan näyttelijäkavalkadin lisäksi tarinaa ja suorituksia vetää eteenpäin kiinnostavasti kyhäilty käsikirjoitus, joka toimii ainakin kauden ensimmäisen puoliskon ajan hienosti. Toinen puolisko onkin sitten harmillisen epätasainen ja erityisesti siinä mukana olevien jenkkioletettujen näyttelijöiden dialogi on kamalinta soopaa sitten vuoden nakki ja muussi.

Heidän kritisointinsa voi kuitenkin tuntua epäreilulta iskulta vyön alle, kun koreankielisten näyttelijöiden ulosantia on vaikea kritisoida samalta kantilta, kuin niiden, joiden vuorosanat ovat selkeitä muutenkin kuin tekstityksen avulla.

Kevyitä kauneusvirheitä on toki miltei kaikissa viihdetuotteissa, ja jos katselija pystyy antamaan ne anteeksi, on Squid Game helposti katsomisen arvoinen esitys, joka on kasattu äärimmäisen koukuttavaksi kokonaisuudeksi, vaikka sen kerronnan taso oheneekin loppua kohden, kun tarinan mysteerin sumuverhoa raotetaan.

Niklas Tirkkonen

Tähdet ★★★★

YouTube video

Aiheeseen liittyvät jutut