Arvio: Netflix-uutuus muistuttaa yhdessä asiassa Oscar-voittaja Nomadlandia – Se ei vain ole yhtä hyvä elokuva

Elokuva tuli Netflixiin 2. huhtikuuta.

29.4.2021 08:30

On ikävä toistaa muiden mielipiteitä, mutta tämä vain sattuu olemaan totta. Kuten Concrete Cowboyn Toronton ensi-illan jälkeen huomautettiin, se toimisi paremmin dokumenttina.

Siihen on yksinkertainen syy.

Tositarina Philadelphian mustista karjapaimenista on täysin ainutkertainen. Toisin kuin tässä elokuvassa mukana tuleva tutut kertomukset lapsista, jotka houkutellaan rikoksen teille, tai poika joka yrittää saada yhteyden isäänsä, jota hän ei koskaan tuntenut. Ihan oikeasti.

Poikaa esittää Stranger Things -sarjasta tuttu Caleb McLaughlin, joka on nyt kasvanut aikuiseksi, mikä on luonnollisesti huolestuttavaa. Satulaan noussut Idris Elba esittää hänen isäänsä.

Heidän on tultava yhdessä toimeen, kun poika on jälleen kerran joutunut hankaluuksiin. Isän ja pojan välinen suhde ei palaudu helposti, ja asiaa hankaloittaa majapaikkaan mukaan tuleva hevonen.

McLaughlinin esittämä Cole lähtee aluksi siivoamaan hevosen jätöksiä valkoiset kengät jalassaan (iso virhe), mutta pian hän oppii asioita karjapaimenien kadotetusta historiasta. Isossa kaupungissa juttuja kerrotaan palavan roskatynnyrin ääressä vanhan kunnon leirinuotion sijaan. 

Tosielämän cowboyt tulevat elokuvaan myös mukaan hieman saman tapaan kuin Nomadlandin kulkurit. Chloé Zhao teki kuitenkin kahta puolta yhdistellessään parempaa työtä kuin Ricky Staub.

Lisätyt kuvitteelliset tapahtumat ovat aivan liian kaavamaisia, ja sentimentaalisuus nostaa rumaa päätään. Silti toivoisi, että tästä väestönosasta tehdään lisää tarinoita pian. Nämä ihmiset tekevät kaikista vaikeuksista huolimatta sitä, mitä parhaiten osaavat: ratsastavat.

Marta Bałaga

Tähdet ★★★

Lisää luettavaa